Kérem Várjon!
Hírek
2024-ben is ProWein
bori
2023 December 05.
2024. március 10-12. között a borok és szeszes italok több mint 50.000 szakértőjét várják Düsseldorfba a ProWein szakvásárra. Ezek a szakemberek pedig biztosak lehetnek abban, hogy a világ borainak és szeszes italainak nemzetközi viszonylatban is legnagyobb és legszélesebb körű kínálatával találkozhatnak. Az ágazat elsőszámú seregszemléjére mintegy 5.700 kiállító jelentkezett be több mint 60 országból, erről tartott sajtótájékoztatót a minap a BD-Expo Kft., a ProWein magyarországi képviselője. 

„Nincs még egy olyan szakvásár - sem Európában, sem a tengerentúlon -, amely ennyire teljes termékskálát vonultatna fel. A globális piacvezetők ugyanúgy bemutatkoznak 2024-ben is Düsseldorfban, a borok és szeszes italok fellegvárában, mint a kisebb, de annál színvonalasabb termelők és a feltörekvő új piaci szereplők” – foglalta össze Peter Schmitz, a ProWein igazgatója. „De még ennél is többet kínálunk: akit a jövőben várható változások érdekelnek, az is keresse fel a ProWein szakvásárt, mert a trend- és különbemutatók, valamint a fórumok keretében taglalják a legújabb ágazati trendeket. A szakkereskedőknek, a szálloda- és vendéglátóipar beszerzőinek ez verhetetlen előnyt jelent.” A ProWein ezzel tovább írja 30 éves fennállásának sikertörténetét: az 1994-ben alig 2.300 négyzetméteren, nem egészen kettő vásárcsarnokban 321 kiállítóval és 1.517 látogatóval indult seregszemle jövőre mintegy 71.000 négyzetméteren és 13 csarnokban ismét látványosan bizonyítja elsőrangú világpiaci jelentőségét.

„Büszkék és egyúttal boldogok vagyunk, hogy a ProWein a borok legnagyobb jelentőségű nemzetközi seregszemléjévé fejlődött, és miatta a borairól is méltán ismert Németország évente három vásárnapon a borszakma kimagasló nemzetközi központja. A ProWein változatos és izgalmas szakmai témáival még 30 éves múltjával is újra és újra ki tudja vívni a borászati szakemberek lelkesedését” – hangsúlyozta a DWI Német Borintézet ügyvezetője, Monika Reule.

ProWein: A legújabb ágazati trendek barométere

A következetes szakmai orientáció mellett a ProWein sikerének másik titka, hogy bepillantást enged a jövőbe, és hogy proaktívan fejleszti a piaci igényeknek megfelelő rendezvény-formátumokat. „Mindig partnerként viszonyultunk a borászathoz és a szeszes italok ágazatához, és mindig felkaroltuk a piaci igényeket – például az előző ProWein szakvásáron is a no-and-low témakörével foglalkozó különbemutató premierjével is” – fejtette ki Peter Schmitz. A 2023-as ProWein volt az első szakvásár Európában, ahol önállóan megjelent ez a téma. A sikeres premierre építkezik a ProWein 2024-ben is: az 1. csarnokban elkülönített területen a „ProWein Zero” jelmondat jegyében minden a „no-and-low” körül forog – kiegészülve a Meininger kiadó ehhez a témához illeszkedő kóstolózónájával.

A ProWein 2024 szakvásáron emellett az alábbi szakmai témákat és piaci trendeket vonultatják fel kiemelten:

  • A ProWein egyik fénypontja – immáron hat éve – a kifejezetten a felkapott vendéglátóhelyeknek és bároknak szóló „same but different” trendbemutató. 2024-ben is mintegy 120 nemzetközi kiállító vonultatja fel a 7.0 csarnokban a kézműves szeszes italok, a kézműves sörök és ciderek széles körű és naprakész kínálatát.
  • A 2024-es ProWein szakvásár minden eddiginél nagyobb mértékben nemzetközi seregszemléje a szeszes italoknak is: közvetlenül a „same but different” trendbemutató mellett az 5. pavilonban „ProSpirits” jelmondattal találjuk mintegy 300 szeszes italokat kínáló gyártó és kereskedő új otthonát. „Fontos ágazati trendre mutatva rá ezzel is” – tette hozzá Peter Schmitz.
  • A vendéglátóipari szakemberek és ezen belül mindenek előtt a bel- és külföldi fiatal városi réteg is örömmel várhatja a seregszemlét: a 4. csarnokban kialakított „urban gastronomy by #asktoni & ProWein” lounge is újból várja őket a legfrissebb témák testre szabott bemutatójával Toni Askitis tapasztalt vendéglős és sommelier vezetésével.
  • A 2023-as ProWein szakvásár egyik kiemelt témája volt – nem utolsó sorban az energiaválság és a kiéleződő környezettudatosság jegyében – az üvegpalackot kiváltani képes csomagolási alternatívák felvonultatása a bag-in-box-tól a kisméretű, rozsdamentes acél hordókon át az újrahasznosítható alumínium dobozokig és PET-palackokig. Ez a 2024-es ProWein alkalmával sem lesz másként: mind a 9. csarnokban rendezett „Packaging & Design” különbemutatón, mind számos kiállítói standon is egyre fontosabb szerepet tulajdonítanak ennek a szempontnak.
  • Szintén szerepel 2024-ben is a programban a Champagne Lounge a 9. csarnokban – a ProWein 2024 keretében bemutatott nemes francia pezsgők reprezentatív és szerteágazó kínálatának középpontjaként.
  • Mintegy 300 nemzetközi kiállítóval már állandó helye van a bioboroknak a ProWein szakvásáron, de ne feledkezzünk meg a kapcsolódó különbemutatóról, a 4. csarnokban rendezett „Organic World”-ről sem.

Egy kattintással a ProWein 2024 szakvásárra

A ProWein 2024 internetes honlapja már most, néhány hónappal a március 10-i vásárnyitást megelőzően online elérhető. A borok és szeszes italok piacának szakértői a www.prowein.de honlapon szerezhetnek áttekintést a kiállító vállalatok tevékenységéről és kínálatáról, megismerhetik a kiállítók sajtóhíreit és termékismertetőit a saját vásárlátogatásuk optimális előkészítésére. Szintén a zökkenőmentes előkészületeket szolgálja a már elérhető online jegyelővétel és a szakmai látogatók regisztrációja is.

Magyar részvétel a jövő évi ProWein szakvásáron

A düsseldorfi ProWein iránt hagyományosan nagy az érdeklődés itthon is. Közel 60 kiállító képviseli hazánkat az 2024-es szakvásáron, köztük több évről-évre visszatérő borászat és pálinkafőzde és számos olyan cég is, akiknek ez lesz az első ProWein-részvételük. A központi boros közösségi stand a 13-as pavilonban a Magyar Bormarketing Ügynökség szervezésében, az új ProSpirit részen a pálinkás közösségi stand pedig a Pálinka Nemzeti Tanács összefogásában valósul meg, köréjük szerveződnek az egyéni kiállítók. 2024-ben először a "same but different" szekcióban is lesz magyar kiállító, a ProWein regionális nemzetközi sajtótájékoztatónak is otthont adó Zwack Unicum Nyrt.

A ProWein és a ProWein World: Erős csapat

A düsseldorfi ProWein-hez hasonló sikerekről számolhatnak be a ProWein a „Ticket to the World” jelmondattal rendezett ázsiai és dél-amerikai kihelyezett seregszemléi is. Három őszi és három tavaszi szakvásár szerepel a kínálatban, így 2024-től már Tokióban is lesz ProWine. Valamennyi szakvásárról és a ProWein-hez kapcsolódó további újdonságokról a www.prowein-world.com honlapon számolnak be: