Két nagyon fura év van mögöttünk. 2020 volt az, amelyik jobban ráijesztett mindenkire, de 2021 lett a kétségbeejtőbb, mert nem kevés idő múltán se látjuk, hogyan térhetünk vissza a normális kerékvágásba. Visszatérhetünk egyáltalán? Vagy építhetünk egy másik, posztpandémiás normalitást? Arra gondolni se szeretnék, hogy az állandó vírusfélelemmel terhelt jövőkép milyen lehet majd. Hogy borozunk hát mi 2022-ben?
A rendszer és a szabály jó. Részben ugye azért, mert van mitől eltérni, de azért valamiféle irányokat kijelöl. A mi szabályunk, hogy elsősorban Közép-Európa borain keresztül foglalkozunk a kulturális örökségünkkel éppúgy, mint a gasztronómiával vagy utazással. És ez jó, aki erre az oldalra látogat, tudja, mire lehet számítani már vagy tizenöt éve.
Igen, ez az év lehetne a tizenötödik évfolyamunk, hiszen 2008 tavaszán indult útjára a Pécsi Borozó első száma. De csak tizenháromig tudtunk elszámolni, a negyedéves magazinnak ennyi, ötven lapszám jutott. Tavaly ugyan volt két villányi különszámunk, de az nem helyettesíti a korábbi élményt. Amit az online világ sem tud, pedig a tavalyi évben kipróbáltunk sok mindent, mi lehet érdekes olvasóinknak. Van, amit továbbviszünk, van, amit átalakítva folytatunk, van, ami ezentúl elmarad. Más lesz például a Mustra.
Eddig negyedévente rendeztünk egy nagyobb kóstolót, ahova bárki beküldhette aktuális borait (egy ideje van nevezési díj is, mégha elég jelképes is). Ezen csavarunk most és a webes jelenlét adta/követelte nagyobb aktualitás miatt is havonta szervezünk kóstolót. Borokat bármikor lehet küldeni (részletek itt), havonta egyszer pedig a szerkesztőség összeül és kóstol. De folytatjuk a tematikus kóstolókat is.
2021-ben két tematikus bortesztet hoztunk tető alá, egyet a kékfrankosnak, egyet az olaszrizlingnek. A pandémia miatt a kékfrankos magyar-osztrák meccs lett, de az olaszrizlingre már igazi közép-európai mezőnyt sikerült összehozni. Ezek a fajták továbbra is célkeresztben vannak, 2022-ben is tervezünk velünk, a kékfrankosra már lehet nevezni, tavasszal rendezzük meg a kóstolót. Egy másik CEE-fajta, a portugieser szintén régi kedvencünk.
A Villányi borvidékkel együttműködésben felélesztjük a pandémia által elaltatott nemzetközi portugieser-versenyt és áprilisban megint érdemes lesz Pécsre és Villányba jönni termelőknek és borkedvelőknek egyaránt. Nekem személy szerint is hiányzik és sokan jelzik ezt felém, úgyhogy idén akármit is hoz a pandémia, valamilyen formában lesz Portugieser du Monde. De nem csak a borokat utaztatjuk Pécsre, mi is elővesszük a túracipőket.
Kétféle boros utazás vár ránk 2022-ben: szeretnénk eleget tenni sok borvidéki meghívásnak, pincészetek vagy borversenyek invitálásának, és ezekről tudósítani olvasóinkat. De lesznek olyan utak is, ahova együtt mehetünk, ilyen lesz január 29-én az eszéki borfesztivál, amelyre már többször utaztunk közösen, ha nem jön közbe semmi, egy busznyi borrajongóval idén is megyünk. És vannak még más terveink is, a weboldalunkon és a facebook-oldalunkon lesz ezekről mindig aktuális információ. Ahogy lesz az egyéb nyilvános kóstolókról is.
Az elmúlt években sok olyan kisebb létszámú programot szerveztünk, melyeket kedveltetek. A Tesztgyőztesek vacsorája, a Balkán borklub vagy pince mélyéről előhozott ritkaságok kóstolója mindig teltházzal ment. Egy új formátumon dolgozunk, ami hamarosan indul majd, pécsi helyszínnel. A szórakozás és szórakoztatás mellett az edukáció is fontos.
A boriskolánk az elmúlt évtizedben ötszáznál is több olyan borkedvelőnek mutatta meg a tudatos kóstolás alapismereteit, alap-, közép- és felsőfokon is sokan végezték el a WSET-rendszerű képzéseket, melyeket a CEWI-vel közösen tartunk. Idén februárban és áprilisban indulnak tanfolyamok, a CEWI weboldalán és a mi weboldalunkon is időben kinn lesznek a leírások. Szervezni fogunk még tavasszal egy CEWI borklubot, ahova azokat várjuk, akik korábbi tanfolyamainkat elvégezték és néha-néha szeretnék felfrissíteni a tudásukat. Ehhez azért naponta adunk háttéranyagot cikkeinkben.
A pecsiborozo.hu nem mai fejlesztés, de egyelőre csak apróbb lépéseket tudunk tenni, hogy még naprakészebb, hasznosabb legyen. Frissül majd a boradatbázis, felkerülnek a hiányzó évfolyamok pdf-változatai és (hétköz)naponta biztosan lesznek friss írások. Az eddig felkerült közel 2750 cikk/hír mellé idén újabb háromszázat tervezünk feltölteni, túllépjük a háromezer tartalmi egységet, az archívumunkban az elmúlt másfél évtized boros történéseiből már moszt is elég sokat ki lehet keresni. Ami nem ott, az a közösségi médiában kap helyet.
A Pécsi Borozó facebook-oldala naponta egyszer, de mostanság akár többször is frissül, míg az instagram-oldalunk ritkábban pittyen, de igyekszünk ott is rendszeresebben felbukkanni. A facebookon nem csak a napi webes cikkeket osztjuk meg, de odafigyelünk, mi történik körülöttünk a borvilágban. Itt voltak, vannak videós tartalmak is. És lesznek is saját videók, de alapvetően a Lecsengés mutatja mozgóképben, amit mi inkább írásban.
Ercsey Dani szerkesztőnk (Gyökösi Attilával közös) borvideós projektje ma a legnézettebb boros mozi idehaza, átlag háromezres nézettséggel, de van olyan epizód, amelyet hatezernél is többen láttak. Daninak jól áll a kamera, a videók nem túl sznobok és nem túl bugyuták, ami ritkaságszámba megy ebben a műfajban. Örülünk, hogy ebben partnerek lehetünk. Ahogy örülünk, hogy voltak és vannak partnereink.
Nem volt egyszerű leállni a Pécsi Borozó nyomtatott kiadásával és átállni (csak) online megjelenésre. Hogy ma a tizenötödik, virtuális évfolyamot tervezzük, az annak köszönhető, hogy egyrészt sok szerzőnk, kollégánk továbbra is (többé-kevésbé) rendszeresen publikál nálunk és másrészt hogy sok partnerünk kitartott mellettünk és most is támogatja a Pécsi Borozó munkáját. Álljon itt azoknak a neve, akik 2021-ben segítették a megjelenésünket: Belward Pincészet, Bock Borászat, Bodri Pincészet, Csányi Pincészet, Eszterbauer Borászat, Etyeki Kúria Borgazdaság, Gedeon Birtok, Gere Attila Pincészet, Gere Tamás és Zsolt, Günzer Tamás, Lelovits Tamás, Streit-Zagonyi Pincészet, Szende Pince, Szentpéteri Borpince, Tachner Bor- és Pezsgőház, Tenkes Borvidékfejlesztő NPKft., Tóth Ferenc Pincészet, Tűzkő Birtok, Vesztergombi Pincészet, Vida Péter és Vylyan Pincészet. Köszönjük!
Volt egy időszak, amikor a fenti szlogennel jellemeztük a munkánkat. Szerintem ma is aktuális. Minden egyes kollégánk egyéb napi elfoglaltságai mellett, főállása, hivatása és nem mellesleg a családja mellett szán időt arra, hogy a Pécsi Borozón publikáljon. Mert élni úgy öröm, ha teljes. Én nagyon szeretem ezt a világot, az embereket, akik ezeken a területeken dolgoznak, pincékben, konyhákon, asztalok mellett, számítógépek mögött, borokat készítenek, pálinkát főznek, ételeket tesznek az asztalunkra és sorolhatnám. A Pécsi Borozó indulásakor azt mondták, hogy egy idő után majd kifullad, mert nem lesz elég téma a Pannon Borrégióban. Ma is azt látom, amit 2008-ban: sokkal több a téma, mint amit képesek vagyunk feldolgozni. Sok történet van, sok sztori, legenda, alkotás és alkotó. 2022-ben legalább egy szeletét mindennek ismét megpróbáljuk megmutatni!