A WineOS borfesztivál igazándiból már január 13-án elindult Eric Zwiebel, Master Sommelier két workshopjával, az elsőn a grasevinák világát mutatta be, az estin az elzászi rizlingeket, mindkettőt nagyon sajnálom, hogy kihagytam, de hát majd bepótolom most hétvégén (a grasevinákat mindenképpen...).
Az eszéki Gradski Vrt sportcsarnokba több mint 100 kiállító érkezik majd, hogy a covid-pandémia ellenére külön engedéllyel megrendezendő boros eseményen bemutathassa borait. A horvát Dunamente, de talán egész Szlavónia valamennyi jelentősebb pincészete itt lesz, mindig van nagyobb merítés a többi horvát borrégió tekintetében, de szerb, hercegovinai és szlovén kiállítókból sem szokott hiány lenni, sőt a szomszédos Villányi borvidék is jelen lesz egy dupla standdal.
A szombati programra a pécsi/baranyai borrajongók már hagyományosan egy busznyi küldöttséggel érkeznek, jómagam az idén elsősorban a mesterkurzusokat igyekszem becserkészni. Merthogy a 2 nap alatt 8 remek mesterkurzus várja az érdeklődőket. Pénteken magyar vonatkozással indít a fesztivál: Sauska Tokaj és Villány (Sauska Brut NV, Sauska Furmint 2020, Sauska Birsalmás Furmint 2018, Sauska Kadarka 2018, Sauska Cabernet Franc Siklós 2018, Sauska Cuvée 7 Villány 2017, Sauska Late Harvest 2018). Ezt Michael Gross osztrák borász bemutatója követi, aki szlovén területeken készít izgalmas furmintokat és sauvignonokat (Furmint Brut Nature 2013, Gorca Haloze Furmint 2019, Gorca Haloze Furmint 2016, Iglič Furmint 2019, Iglič Furmint 2016, Colles Sauvignon Blanc 2015, Colles Sauvignon Blanc 2013, S.J.I. Furmint 2013). A Josić márkanév Baranyában jól cseng, sokan járnak át Damir Josić vörösmarti éttermébe, amely mellett a borászat is található, kiváló borokat készítenek Igor Deak borász vezetésével, ezen az estén a cabernet franc kerül fókuszba (Cabernet Franc 2017, Cabernet Franc 2018, Cabernet Franc 2019, Cabernet Franc 2020, Cabernet Franc 2021). A pénteket Luka Krajančić, korčulai borász zárja, akinek pošip borai a fajta megújulását indították el (Intrada 2021, Intrada 2019, Intrada 2017, Intrada 2013, Intrada 2009, Intrada 2005, Intrada 2000).
Vlado Krauthaker kutjevói borászlegenda a graševinák csodálatos világába utaztat el bennünket (Graševina izborna berba 1994, Graševina Mitrovac 2004, Graševina Mitrovac 2007, Graševina izbor bobica 2007, Graševina Mitrovac 2011, Graševina izbor suhih bobica 2012, Graševina Mitrovac 2013, Graševina izbor suhih bobica 2015, Graševina Kuvlakhe, orange, bez SO2 2015, Graševina Mitrovac 2016, Graševina Mitrovac 2017, Graševina Mitrovac 2018, Graševina Mitrovac 2019, Graševina Mitrovac 2020). A Vinarija Grabovac Modro jezero Riserva bora a dalmát szuperzagorai, a dalmát partvidék szikér hegyoldalainak vörösbora (Modro jezero Riserva 2017, Modro jezero Riserva 2016, Modro jezero Riserva 2015, Modro jezero Riserva 2013, Modro jezero Riserva 2012, Modro jezero Riserva 2010/2009). Božo Aleksandrović szerb borászt nemrég az évtized három legmeghatározóbb borászának választotta a Vino i fino szerb bormagazin, Rodoslov bora abszolút szerb ikonbor (Rodoslov Grand Reserve 2006, Rodoslov Grand Reserve 2009, Rodoslov Grand Reserve 2012, Rodoslov Grand Reserve 2013, Rodoslov Grand Reserve 2016). A szombatot Josip Brkić hercegovinai borász zárja, a címe nem véletlenül Good Bye, Limousine!, hiszen a legendás bor 2006-os évjáratának utolsó magnumja kerül a poharakba (Greda 2008, Mjesečar 2009, Limousine 2006, Crveni Mjesečar 2015, Plava Greda 2017, Plava Greda 2013).
Hogy mely előadásokra sikerül bejutnom a regisztrációm ellenére vagy épp segítségével, még nem tudom, de jövő héten érkeznek majd a beszámolók. Arról viszont beszámolhatok, milyen is egy 2020-as dél-baranyai, drávaszögi sauvignon blanc!
Édeskés illatokkal nyit, bodzaszörp, érett sárgabarack. Némi menta is felbukkan. A zöldfűszeres jegyek ott vannak kortyban is, felerősödik a bodzás jelleg, de nem túlzó. Jó savak és érett gyümölcsösség, lédús, szaftos, krémes. Az édesség az elejétől a végig ott van, de nem túlzó, viszont kerekít, simogat, puhít. Egy kis cseresség is felbukkan a végén. Félszárazként került forgalomba, nem tudom mennyi benne a cukor, de orral és szájjal is jól észlelhető. Viszont ez nem baj, a korábban kóstolt drávaszögi sauvignonokhoz képest visszafogott az alkohol (12,5%), bár a cukor felerősíti az érzetét, A cukor ott van, a savak viszont egész jól tartanak ellent. Nem én fröccsözgetem el a majd a pincesorra, szurdokra néző teraszon, de az étterem egyébként egész kiváló étlapján (tavaly ott voltak kedvenceink között) biztos találnék neki partnert és akkor gyorsan kiürülne a palack. 86 pont. 80 kuna/kb. 4000 forint.
.