Kérem Várjon!
Hírek
Fénylő Vince
bori
2024 January 23.
Vince-napi ünnepséget rendeztek a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Pázmány Péter utcai központi telephelyén január 22-én. A hagyományos szőlészeti ünnepen sokan vettek kezükbe metszőollót, hogy Vince-vessző vágásával derítsék ki, milyen is lesz az idei termés.

A szőlősgazdák és borászok körében kiemelten fontos évindító eseményen dr. Miseta Attila rektor, Madaras Zoltán SZBKI elnök, dr. Teszlák Péter kutatási igazgató, Drago Horvat, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja, Őri László, a Baranyai Vármegyei Közgyűlés elnöke, Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke jelenlétében dr. Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke megáldotta a szőlőtőkéket és az újbort, majd a jelenlévők megmetszették a kolbásszal, hurkával gazdagon díszített szőlőtőkéket.

Madaras Zoltán, a PTE SZBKI elnöke a tavalyi évről is beszámolt: „viszontagságos, nem könnyű év volt 2023” – tekintett vissza, majd hozzátette: „bízunk abban, hogy a fagy, az eddigi sok csapadék egy robbanásszerű, jó indulás lesz a szőlőnek és a mezőgazdaság minden szereplőjének. ’Ha fényes Vince, megtelik a pince’ - tartja a mondás. Bízunk abban, hogy gazdag, sikeres évünk lesz. Persze a szerencse önmagában nem elég, kell hozzá egy jó csapat, megfelelő háttér, és alázatosan kell végezni a munkát egész évben” – hangsúlyozta a kutatóintézet elnöke.

A Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tamburazenekara jókedvre hangolta a fagyos, de szép, napsütéses délelőttön összegyűlteket a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, ahol a Pécsi Jurisics Utcai Általános Iskola negyedik osztályos diákjai is megismerkedhettek a Vince-napi hagyományokkal, csak úgy záporoztak a kérdések a ragyogó napsütésben, amivől arra is következtethettük, idén tele lesz a pince...

(forrás: univpecs.com)