Van az úgy néha, hogy meglepetést szeretnénk okozni a többieknek. A baj akkor van, ha mindenki ebben a meglepetésben utazik. A rajnai rizlingekkel úgy jártunk, hogy senki sem hozta a magyar standard rajnaikat, nem volt Bussay, sem Pannonhalmi, a többiekről nem is beszélve. De legalább sok ismeretlent kóstoltunk, sokat használtuk a kiöntőt és azért volt néhány emlékezetes bor.
A bevezető tétel Svájcból érkezett. A räuschling nem rizling, némileg ráutaló nevével ellentétben. Csak svájci tételeket ismerünk, elsősorban a Zürichi-tó partján termesztik, nem túl nagy hektárszámban. A "zürichi cirfandli" nekünk citromsárga, tiszta, illatban kicsit kilóg a kén, de szépen kijön kis szellőztetéssel. Afféle olaszrizling-chardonnay, kis traminivel. Vajas utóíz, citrusos, állott narancslé-narancshéj illat. Nem túl hosszú, viszont nagyon jól utánkortyolható. Könnyed, de korrekt.
Egy évjáratos moseli pezsgő. Izgalmas, nagyon gazdag illatvilág. Finoman szénsavas, sok apró buborékkal. Kicsit mézes, virágporos, piskótás aromák. Benne van a rizling, de szépen, de szépen… Élesztő & vanília no meg reszelt citromhéj. Nagyon jó felépítés, nagyon arányos, finomra csiszolt. Kellemes, és habár nem vagyok nagy pezsgő-rajongó, be kell vallanom, de ebből kértem még egy picit. Itatja magát, no!
Sokatmondó, tartalmas, meglehetősen intenzív, citrusos illat. Pici petrolosság felfedezhető benne. Egyensúlyban a sav-cukor, hosszú utóíz, bizsergető érzés a szájpadláson, emellett krémes, kis alkoholos kesernyével a lezárásban. A textúra arányaira nem lehet rossz szavunk, összetettségben ezen az estén nem nagyon volt versenytársa. Nagyon hosszú, tartalmas ízvilágú bor, az este legszebb bora, kétségtelen - sokaknak holtversenyben a pezsgővel.
Ismét egy német pincészet, még pedig Württembergből. Érdekes velúr bőr illat. Valahogy mindenkinek ez ugrott be elsőre. Erőteljes savak, pici sósság, gyorsan kiürül, gyors lefolyású, közepes minőség. Nem ez a német rajnai rizling etalonja, de kétségkívül sok ilyent lehet kapni, 4-5 euró közötti áron.
A szerbiai »Vršački vinogradi« A.D. mintegy 1700 hektáron gazdálkodik (a teljes verseci borvidék 2000 hektáros). A Kutres elvileg a nemrég megjelent magas kategóriás borcsalád fedőneve, a cég a privatizáció után látható fejlődésen megy át. Ez a bor még átmenet. Elsőre sokaknak műanyag-petróleum illat jelentkezett, némi műeper aromával. A lányok körében ez büdibaba illat – nincs ilyen jellegű tapasztalatom. Ízben van némi kis sósság, némi ásvány, aztán felbukkanó enyhe petrol. Furcsa szerzet, hagytuk pihenni a pohárban, később sokat javult, még meg is lehet kedvelni...
Illata elsőre picit kénesnek tűnt. Fajtajelleges-e az illata – erről sokat beszélgettünk, kicsit édeskésebb a szokottnál, Ez ízben is jelentkezik első kortyban, de aztán gyorsan ürül. Nem túl hosszú a szájban, enyhén szénsavas, kicsit többet vártam tőle - főleg hogy a bátaapáti birtok egyéb fehéreiben (veltelini, chardonnay, tramini...)nagyon kellemesen csalódtam. A sav-egyensúlya rendben van, kicsit kilóg az alkohol, no meg az a maradék cukor, nekem itt valahogy nem illeszkedik jól a struktúrába. Felvetődött, hogy mennyire jó csajozós bor, nem tudom, akinek bejön, jelentse!
A bingeni borászat alaprajnaija egy könnyed, friss bor. Szénsavas, ugyanakkor némi vajas pop-corn is felbukkan, elsőre zárkózott, de gyorsan nyílik. Tiszta ízvilág, határozott savakkal, amiket én elég jól bírok. Jól iható, élvezhető, kellemes bor. Négy euróért meg kész főnyeremény, kiülni a verandára, kóstolni tisztán egy pohárral, aztán átföccsözgetni az estét, ez kell nekem.
Világossárga, picit szénsavas, sokrétű illatvilággal, leginkább kajszis-füves. Száraz kamillavirág. Itt is jelentkezik a vajas pop-corn, a szájpadláson vajas-krémes érzet. Utóízében zöldfűszeres, és úgy tűnik, van benne a talajból is, habár nem tudom, milyen lehet a Weinviertel talaja.... Nem túl hosszú, van benne egy kis maradékcukros édeske, a végén meg kesernyével zár. Ennél azért kóstoltunk már szebb osztrák rajnait is.
Elsőre meglehetősen gyógyszeres illat. Volt aki zöldségragut éreztek ki, mások megint a gumira asszociáltak. Sok szénsav, csípős citrompótlós íz. Elég hosszú, érezhetően van benne anyag, de valahogy egyensúlytalan, aránytalan és egyáltalán nem meggyőző. Sokkal több jót hallottam a Quarzitról, mint amit itt tapasztaltam, nem igazán jött ki az a tisztaság és mineralitás, amit mások megtaláltak benne…
Volt még a kóstolón egy dugós és egy szétesett rajnai rizling, no meg két rizling néven futó, de olasz és rajnai házasítás. Ezeket nem nevesítenénk. Egyik sem végzett ugye az élmezőnyben, ahova azért a németek, azok a fránya németek kerültek. A rajnai rizling most még sokakat nem győzött meg, egyesek mintha csalódtak is volna benne - de tervezzük a folytatást, több egyeztetéssel, mert azért itthon is érdemes körülnézni. Tippeket várok!