Kérem Várjon!
Cikkek
Egy bor - Bott Frigyes Pinot Noir 2009
Ercsey Dániel
2021 December 01.
Hatalmas elvárásokkal bontottam ki a palackot, úgy voltam vele, hogy most megmutatom a déli végeken, milyen is egy tökéletes burgundi stílusú pinot noir, aztán persze elhasaltam Győrffy Zoli barátom előtt. Ady is megírta, nagyon igaz: Bukdosik a lelkem, / Mint szamár a jégen: / Meghanyatlott / Az én büszkeségem.

A fotókat Győrffy Zoltán készítette.

Friss élményeim vannak Bott Frici boraiból, ezen a 3 folyó völgye kóstolón nagyon el voltam ájulva tőlük, tavaly is szerettem amikor kikötöttem Komáromban és valahogy úgy emlékszem, hogy 2009-ben is már azt gondoltuk, hogy Frici az egyik legjobb felvidéki termelő, ráadásul szerettük a pinóját nagyon. Tehát innen jött a nagy elvárás, ami után még fájdalmasabb volt a bukás.

Bott Frigyes Pinot Noir 2009

Halvány rubin szín, barnás-téglás reflexekkel. Illatában földes jegyek, nyers és sült cékla, egyéb főtt zöldségek, főleg karfiol és répa. Kóstolva közepes test, kerek savak, de az ízkép is teljesen szétesett, másodosztályú zöldségespult és sok föld. A korty végére teljesen szétesik, nincs lecsengése, csak eltűnik a szájból.

Nincsenek válaszaim, csak kínzó kérdéseim. Ennyire tévedtünk volna anno? Vagy ez csak a véletlen műve, egy rossz palack? A tárolással nem lehetett gond, két héttel ezelőttig Kató András Mitiszol-os pincéjében állt a bor. Vagy eleve rosszul ítéltük meg az eltarthatóságát? Netán a dugóval volt gond? (Látszólag nem, egészben jött ki, nem volt kiszáradva.) Ez alapján a szomorú tapasztalat alapján azt mondom, hogy Bott Frigyes egyébként zseniális pinot noirjait igyátok meg 5-6 éven belül. Többre, legalábbis én, nem vállalok felelősséget.