Kérem Várjon!
Cikkek
Egy bor - Bott Frigyes Faricka Furmint 2020
Ercsey Dániel
2021 December 02.

Ha van bor amiért érdemes volt borokról írni, akkor ez az. Megvan benne minden, ami egy pannon nagyágyúban meg kell hogy legyen, sőt talán még több is. Csak az zavar, hogy nincs belőle itthon még egy palack.

A nyitókép Ercsey Dániel fotója

A legutóbbi Bott Frici élményem felemásra sikeredett. Azóta is folyamatosan gondolkozom rajta, hogyan történhetett mindez. Persze ott van a lehetőség, hogy palackvariáció volt az a 2009-es pint noir, de annyira szét volt esve, hogy kicsi az esélye. Viszont ez újabb kérdéseket vet fel, nevezetesen azt, hogy miért lehet ezt a bort 2021-ben megvásárolni? Hiszen ha magam tettem volna el a pincébe még 2013-ban, akkor így jártam, verhetem a fejemet a falba. De nem, ez a bor bizony kapható, vagy legalábbis néhány hete kapható volt a Mitiszol webshopjában, így jutottam én is hozzá. Tudniillik megvettem.

Fotó: Ercsey Dániel

No de lépjünk is túl ezen az intermezzón és billentsük helyre a lelkiállapotunkat egy újabb Bott Frigyes borral, nevezetesen egy furminttal.

Bott Frigyes Faricka Furmint 2020

Közepesnél mélyebb citrom szín. Illatában citrusok kavalkádja, lime és mandarin főleg, aztán zöldfűszerek, némi széna, réti virágok, hogy végül egy kis kovás kitérőt követően újra a citrusokban találja meg a nyugalmat. Kóstolva közepesnél leheletnyit nagyobb test, rendkívül elegáns szerkezet, kerek savak. Az ízkép édes gyurmás, mandarinos, pici tűzköves reflexxel ami a lecsengésben is sokáig kitart és különös vibrálást ad a kortynak. Minden bizonnyal az évjárat egyik legjobb furmintja a Kárpát-medencében. 91/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Már korábban is leírtam, hogy ez a bor talán az évjárat egyik legjobb furmintja, most is tartom. Elegáns, nem lóg ki semmi, nem karcosak a savak, rendkívül jól iható, szóval kenterbe veri a legnagyobb tokaji termelőket is. Nincs mese, fel kell kötniük a gatyát, ha pariba akarnak lenni a Garammentével!