Kérem Várjon!
Cikkek
„Csajos csütörtök” Csopakon
Vive les Vinifilles
Tüske Gyöngyi
2023 May 19.

Különleges délutánban volt részem a csopaki Bor és más borkereskedés meghívásából május 4-én, csütörtökön. Occatania legkiválóbb borásznői közül hárommal is volt alkalmam megismerkedni, pezsgőiket és boraikat megkóstolni. A Vinifilles egyesületet 2009-ben borásznők hozták létre azzal a céllal, hogy megvédjék és megőrizzék családi örökségüket és tudásuk megosztásával támogassák egymást. Családi történetekben, különleges borokban és jó hangulatban nem volt hiány!

Hallottak már a Mauzac fajtáról? Ez a későn érő, ritka fehérszőlő Gaillac and Limoux régiókban honos és az eredetvédett Blanquette de Limoux pezsgők készítéséhez használják. A közhiedelemmel ellentétben nem a Champagne, hanem a Blanquette de Limoux volt az első eredetvédett francia pezsgő. 

Erről és hat generációs pezsgőházuk történetéről is mesélt Françoise Antech, aki nem az első női borász a családban. A hagyományos és „méthode Ancestrale” (divatosabban szólva pétnat) pezsgőket készítenek, némelyiket (nem) kis csavarral. A Mauzac-ra épülő „m Le Mauzac” sorozat legérdekesebb tagja a 3.0. nevét arról kapta, hogy a pezsgőkészítés három lépcsője {alapbor erjesztése (1.0), a tirázslikőr (2.0) és a dosage (3.0)} során egyiknél sem került cukor hozzáadásra. A második erjedést fagyasztott musttal végzik. Minimum 15 hónap palackos érlelést követően a fajta tiszta karakterét hivatott bemutatni. Az illatában domináló citrusok és körte az ízében is visszaköszönnek, frissítő savakkal karöltve.

2010 óta a hosszú érleléssel is kísérleteznek. Az Elixir Millésimée 20-40 év közötti, a legkiválóbb dűlőkben található tőkék kézzel szüretelt terméséből készült színlé felhasználásával készült alapbora hordóban érlelődött. Chardonnay (60%), Chenin Blanc (20%), Pinot Noir (10%) és Mauzac (10%) házasítás, illatában méz és kandírozott gyümölcsök, melyeket ízében finom ásványosság kísér. 2000 palack készült belőle.

Céline Perret képviselte a Costieres de Nimes eredetvédett régióban tevékenykedő, negyedik generációs családi pincészetet, a Chateau Beaubois-t. Margueritte Mouret az első nő volt a vidéken 1920-ban, aki borászatot vezetett férje, René oldalán. Ma leszármazottaik, Fanny és François irányítják a közel 60 hektáros birtokot, Fanny készíti a borokat, François a szőlőtermesztésért felel.

Tudták, hogy Nimes nem csak a borairól, de a farmerről is híres? Innen származik ugyanis az a „serge de Nimes”, sávolykötésű gyapjúból és selyemből készült anyag (de Nimes – Nimes-ből) amit később Levi Strauss is használt „denimjeinek” készítése során. 2020 óta egy Nimes-i vállalat, az Ateliers de Nimes újra gyártja ezt a híres anyagot.

A cég első szövőszékének közösségi finanszírozására megalkotott Denim by Beaubois 2019 organikus, biodinamikus vörösborból mindössze 1000 palack készült, 50% Syrah, 30% Grenache és 20% Cinsault házasítása. A tétel fele 12 hónapig érlelődött 450 literes hordókban. Erdei gyümölcsösségét borsosság „fűszerezi”, bársonyos tanninokkal. Confidence 2021 fehér „házasítás" boruk 95% Grenache Blanc (bizony, ebből a fajtából nem csak kék létezik), 3% Viognier, 2% Roussane, 3 hónapig volt finomseprőn érlelve acéltartályban. Illatában mangó és körte, ízének teltsége dinamikus savakkal párosul.

Séverine Bourrier 1998-ban vásárolta meg férjével azt a 30 hektáros „tojás” (katalánul l’ou) alakú Chateau de L’ou névre keresztelt szőlőültetvényt, melyen azóta is bio gazdálkodást folytatnak. 26 hektáron szőlőt, 4 hektáron olajfákat termesztenek. Séverine Bordeaux-ban tanult borásznak és ő volt az első (nő) Rousillon-ban, aki amforákat alkalmazott a borkészítéshez. Ma már 32 darabbal büszkélkedhet. Évek óta harcolnak a klímaváltozással, szomorúan mesélte, hogy idén például szinte alig volt csapadék a környéken, amit nagyon megszenved a szőlő.

Secret de schiste 2020 avagy a „pala titka” névre hallgató boruk a Réart folyó kiszáradt medrén elhelyezkedő teraszokon termett Grenache gris szőlőből készült. Ez a ritka fajta Dél-Franciaországban honos, a Grenache Noir szürkés-rózsaszín változata. A bor gyönyörű mediterrán jellegét kihangsúlyozza érett gyümölcsössége, mézzel, finom hordófűszerekkel. Fele amforában, fele hordóban érlelődött 8 hónapig. Grenache Rhapsody 2017 bora „vinification intégrale” (ún. integrált borkészítési) eljárással készült, melynek lényege, hogy a teljes folyamat egy „edényben” zajlik le. A szemenként válogatott szőlőt amforákba és 500 literes, egyik oldalán nyitott hordókba teszik, kézzel csömöszölik. Az erjedés 5 hétig tart, majd az összes hordóban lévő bort kipréselik. Ekkor a kádár lezárja a nyílt hordókat, melyekbe visszakerül a bor, hogy befejezze az erjedést és 9 megkezdje 9 hónapos érlelését.

Illatában málna és fekete ribizli, érett ízében bogyós gyümölcsök, elegáns, testes vörösbor. Ha ez még nem volna elég, muzeális (1965, 1932) édes borokat is kóstolhatunk náluk! Ha Dél-Franciaországban járnak látogassanak el a Vinifilles borásznőkhöz, a maradandó élmény borítékolható!

Köszönöm a meghívást a Bor és más csapatának!


Occatania - Egy közigazgatási régió Franciaország déli részén, amely az egykori Languedoc-Roussillon és Midi-Pyrénées régiók egyesüléséből ered. (Wikipédia)

Programajánló
2023. Június
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2023. 06. 10. 15:00 - 20:00
Magtár Mecseknádasd, Mecseknádasd, Liszt Ferenc u. 73 .
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30