Nem sok török bort kóstoltam eddig. A zágrábi Vino.Com borfeszt idei programfüzetét lapozgatva figyeltem fel erre a kóstolóra. Persze, nem jelentkeztem be előre, de próba, szerencse, kivártam, hátha nem jön meg mindenki. És pont két szabad hely akadt, pedig mindössze 12 fővel ment ez a kóstolóprogram. Erőltetett menet volt, nem kis testű borokkal, menet közben kellett orvosolni a kiöntők és köpők hiányát, de mégis megérte itt tölteni el ezt a közel egy órát.
A török borászat történetéről elég keveset tudok. Sajnos, mondom a legutóbbi kóstolót követően, mert érdemes volna többet is kóstolni, többet tanulni róluk. Annyit olvastam, hogy mintegy 600.000 hektáron termesztenek szőlőt, ami pont a tízszerese a magyarnak, ám ott ennek túlnyomó többsége, kilencven százaléknál is több mazsolaként végzi. A török borászkodásnak vannak hagyományai, az itt élő görögök, örmények, zsidók készítettek borokat évszázadokon át, a modern török korban ez a törököknek is engedélyezett.
Az egyik jelentős bortermő táj Bozcaada, hiszen a sziget egyharmadát szőlőültetvények borítják. Itt találjuk meg a 2002-ben alapított Corvus Vineyards birtokot, amelynek tulajdonosa Resit Soley, neves isztambuli építész. A negyven hektáros Corvus a régi fajták és az újonnan behozott, nemzetközi fajták kombinálásával játszik, így készíthetőek egyedibb, de külföldön is érthető, eladható borok, mondja a tulajdonos, aki Zágrábban a kóstolót tartotta.
A jelenkori török borfogyasztás pár deci per fő, de főleg az európai részen, no és természetesen Isztambulban ez koncentráltabban jelenik meg. A borok külföldön nem könnyen szerezhetőek be, de a Corvus nemzetközi sikerei kapcsán már jelentős exporttal rendelkezik. És akkor következzenek a borok.
Egy isztambuli étteremnek készített házasítás volt a bevezető tétel, sur lie módszerrel készült a vasilaki (35%), chardonnay (35%), viognier (25%) és muscat blanc (5%) cuvée. Elég friss, virágos illattal nyit, testben nehézkesebb, van gyümölcs, az alkohol a korty végén egész ütős. Vibráló, játékos, barackos, kezdő bornak egész korrekt. A tulajdonos szerint azért érdemes itt fehéreket termelni, mert a magas nappali és alacsony éjszakai hőmérséklet közti különbség akár 15-20 fok is lehet, mindig fúj a szél, és ez egyszerre sokkolja a növényeket, ugyanakkor a bogyón belüi egyensúlyt is meg tudja tartani, nem égnek el a savak sem (teljesen, teszem hozzá…). 83 pont, ****
Cavus és vasilaki a bor 90 százaléka, mintegy 10 százaléknyi chardonnay egészíti ki. Érlelt, kenyérhéjas-magvas illatok, egyszerre van hűvössége és fűszeressége. Sur lie és battonage a kulcsszavak, amiket fel tudtam jegyezni. Cserérzet kortyban, elég magas alkohol, krémes hatás. A borász szerint még fiatal a bor, még túl sok van benne mindenből és majd összesimul. A sós érzet, az aszalt barack, az alkohol édeskesernyéje nekem most annyira nem kedves, viszont kétségtelen a tartalmassága. 84 pont, ***+
Teste, masszív bor. Illatban fűszerpaprika, reszelt étcsokoládé, édes erdei gyümölcs, kortyban úgy vastag és csokis, hogy nincs bántó tanninérzet. A füstölt-őrölt fűszerpaprika visszatér, szeder, kékáfonya, intenzíven gyümölcsös és a vége érezhetően borsos. Az alkohol nem kevés, de ehhez itt valószínűleg érdemes hozzászokni. Mindenesetre egy érett, még fiatalos, ám jó zamatú cabernet. 86 pont, ****
Túlnyomórészt cabernet sauvignon (41%), majd 32% merlot, 18% syrah és 9% cabernet franc van még a házasításban. Aszalt erdei gyümölcsök. Szájban erőteljes, masszív, tanninérzet magas, de krémes, nagy testű, hosszú, egy kis szárító érzéssel a legvégén. Mediterrán édes gyümölcsösség és finom fűszeresség kombinációja, elsősorban étel mellé tudnám elképzelni. 87 pont, ****
Ebben az évben a merlot kapott több szerepet, 37 százalékkal, majd 33% syrah, 21% cabernet sauvignon és 9% cabernet franc teszi ki a maradékot. Itt kezdett begyorsulni a kóstoló tempója, a következő kurzus már gyülekezett az ajtónk előtt és a borok fele még vissza volt… Tartalmas, gazdag, szedres, csokoládés, borsos, dohányos. Címszavakban ennyit tudtam róla feljegyezni, egy leheletnyit nekem kedvesebb volt az egy évvel idősebb testérénél, de pontban ugyanannyi: 87 pont, ****
Merlot, cabernet sauvignon, syrah és cabernet franc, de ha jól értettem ez utóbbiból van benne a legtöbb, közel negyven százalék. De az is lehet hogy cabernet sauvignonból, nem igazán sikerült rátalálnom a megfejtésre. Némi bőrös érzet, de pont annyi, hogy csak fűszerként érezzük. Tejkaramella, bogyós gyümölcsök, intenzív, selymes, édes érzet a korty végén, telt struktúra. Van íve, súlya, jó a textúra, csiszolt és raffinált. A nem kis alkohol viszi a hátán vagy ép fordítva, mindenestre (túlzottan) nem lóg ki semmi. Nekem bejött. 90 pont, *****
Cabernet sauvignon 53%, syrah 25%, merlot 22%. Az összetétel minden házasításokban évről-évre változik, ahogy épp az évjárati adottságok hozzák, a lényeg, hogy a stílusuk mutasson egy irányba. Illatban ez a bor kecskesajtot idézett, ami nem volt túl izgalmas. A szellőztetés egy-két perc alatt is segített. Szájban édes gyümölcsös-fűszeres, jön a szegfűszeg, a fahéj, a fűszerpaprika, no meg a feketeáfonya és a szeder is. És kétségtelen, hogy az egyik legfiatalabb volt, érzetében mindenképpen. 87 pont, ****
A bergamói „Emozioni dal Mondo Cabernet e Merlot insieme” championja. Ami nem biztos, hogy jelentene amúgy valamit, de nálam is ez lett a nyerő. Érleltsége, bársonyos tanningazdagsága, az egyszerre felbukkanó aszalványok, fűszerek és gyümölcsök, nos, ezek valahogy úgy állnak össze, hogy minden a helyén van. Testes, nagy, masszív, tudom, sokak nem is biztos, hogy szeretnék, de úgy izmos, hogy közben nem pattognak le a gombok, nem feszül szét a zakó. Egyébként syrah, cabernet sauvignon, malbec és merlot házasítása, 91 pont, *****
A fiatalabb CruTurk (a franciás hatású elnevezés egyébként a franciákkal kevéssé rokonszenvező tulajdonos szójátéka) még nagyon masszív, nagyon sok, nagyon túlzó, bár kétségtelen, hogy felfedezhető benne a tartalmasság, a gyümölcsösség, a rendkívül vitális zamatosság. Most akkor inkább a bizalom a pontszám alapja, no meg az, hogy erre a borra már konkrétan egy percem volt… 89 pont, ****+