Napjainkban, amikor a borklubok, boregyetemek és hasonlók népszerűségük csúcsán vannak, rizikós újabbat indítani. vagy mégsem? Főleg akkor nem, ha jól megválasztottuk a célközönségünket. Azt már tudjuk, hogy a nők sokszor döntenek helyettünk, főleg ha bevásárlás a téma, de illemtankönyvünk szerint a fogyasztandó borról is az étteremben. Őket célozza meg a Matias Pincészet egy újszerű borklubbal, a BorBonnal. Amelyről természetesen majd időben tudósítani is fogunk. Addig szerkesztőségünk hölgytagjainak számát is növeljük, ígérjük.
A kezdeményezés célja, hogy a bor iránt érdeklődő hölgyek, a szakma képviselőinek kalauzolásával ismerkedjenek meg a bor rejtélyes világával. Az esték során, az előadások közben borkóstolásra kerül sor, így a tudásszerzés kellemes időtöltéssel párosul. Az 5 városban (Budapesten, Debrecenben, Győrött, Kecskeméten és Pécsett) kéthetente megrendezésre kerülő Matias BorBon esték az alábbi témákat érintik:
1. A borász szemével
A Matias borászat és a szőlészet Kiss Gábor fiatal villányi borász szakmai vezetésével működik. Neki köszönhető, hogy a Matias Pincészetet nagy mérete ellenére a kis családi pincészetek gondossága és mívessége jellemzi. Gábor segítségével a klubtagok betekintést nyerhetnek a szőlőtermesztésbe, borkészítésbe, továbbá megismerkedhetnek a borvidékekkel és borfajtákkal.
2. Borok és borstílusok
Ditz Edit borszakértő, leendő nemzetközi borakadémikus bemutatja a szőlőfajtákat, borstílusokat; lerántja a leplet a férfiak és nők borkóstolási szokásairól. És végre megtudhatjuk, hogy kerül málna-, ribizli-, föld- és virágillat a pohárba!
3. Sommelier ismeretek
Mikes Márk elkalauzolja a hölgyeket az éttermek világába, ahol a sommelieré a főszerep. Szó lesz továbbá arról, hogy az otthoni vendéglátás során milyen lehetőségek nyílnak a bor bemutatására és felszolgálására, illetve a bor és az étel párosításának alapvető szabályait is megismerhetjük.
4. Sajtok világa
A sajtok csoportosítására, a sajtkultúrák, sajtkészítések módjának bemutatására az egyik legfőbb szakember, T. Nagy Tamás vállalkozik. Az, hogy honnan is lehet beszerezni a különlegességeket, és hogy melyiket meddig lehet tárolni, csakúgy az est témája lesz, mint a sajt és a bor közös világa.
5. Ízek és gondolatok
A Matias Pincészet az ízek mellé gondolatokat is kínál, ezért a kóstolón írók, színészek, művészek osztják meg borral kapcsolatos élményeiket.
6. Matias borvacsora
A borvacsora megnyitja kapuit a hölgyek párja, ismerősei előtt, hogy az esték során megszerzett tudást és élményeket megoszthassák környezetükkel.
BUDAPEST – 3500 Ft/fő/alkalom (a Matias borvacsora külön díjazással kerül megrendezésre)
Alexandra Könyvesház: 1055 Budapest, Nyugati tér 7.
A csütörtökönként megrendezésre kerülő klub első alkalma 2010. április 1., 19.00.
DEBRECEN – 3500 Ft/fő/alkalom (a Matias borvacsora külön díjazással kerül megrendezésre)
Alexandra Könyvesház, Book Cafe (Civis Ház): 4024 Debrecen, Piac utca 34–36.
A szombatonként megrendezésre kerülő klub első alkalma 2010. április 10., 18.00.
GYŐR – 3500 Ft/fő/alkalom (a Matias borvacsora külön díjazással kerül megrendezésre)
Matias Étterem és Kávéház: 9021 Győr, Baross Gábor u. 12.
A szerdánként megrendezésre kerülő klub első alkalma 2010. március 31., 18.00.
KECSKEMÉT – 3500 Ft/fő/alkalom (a Matias borvacsora külön díjazással kerül megrendezésre)
Alexandra Könyváruház, Malom Központ: 6000 Kecskemét, Korona u. 2.
A péntekenként megrendezésre kerülő klub első alkalma 2010. április 9., 18.00.
PÉCS – 3500 Ft/fő/alkalom (a Matias borvacsora külön díjazással kerül megrendezésre)
Cellárium Étterem: 7621 Pécs, Hunyadi János u. 2.
A keddenként megrendezésre kerülő klub első alkalma 2010. március 30., 18.00. oldalon fogadjuk.
Amennyiben csatlakozni szeretne a Matias BorBon estéihez, jelentkezését az Alexandra Könyvesboltokban, vagy a www.matias.hu weboldalon fogadjuk.
Részvételhez előzetes regisztráció szükséges, a klubest árát a helyszínen lehet rendezni.