Kérem Várjon!
Cikkek
Azok a balatoni olaszok!
A kismartoni (Eisenstadt) főiskola hallgatóinak látogatása 2.
Jakab Tamás
2023 November 14.
Az FH-Burgenland Eisenstadt nemzetközi bormarketing szakos hallgatói tanulmányúton jártak Magyarországon. Mi pedig megírtuk kalandjaikat, kóstolóikat öt borvidéken. A mai epizódban a Badacsonyi borvidékre látogatunk.

(folytatás)

Borbély Pince

Hogy a Borbély Pincénél egy kicsit visszalendüljünk a fehér boroknál megszokott kerékvágásba. Na, nem teljesen, a fajták itt is tesznek arról, hogy 3-4 éves borokra csettintsünk, hogy milyen kirobbanóan frissek, de azért alapvetően közelebb jövünk a megszokott osztrák ízléshez, természetesen az állandó megkülönböztetésül szolgáló bazaltos mineralitással fűszerezve.

Borbély Tamás három sapkában is játszik. Kíváncsiak vagyunk rá, mint a borvidék egyetlen év borászára, ő az est vacsorás vendéglátója, és ezen a vacsorán ráadásul már csak olaszrizlingek lesznek felszolgálva – a tó körülről.

Kemény, több órás feladat az övé, de jól állja a sarat, illetve, így kihasználható a lehetőség is, a családi gazdaság borbemutatója olaszrizling mentesíthető, szélesebb spektrum marad a többieknek.

Mindjárt például a rózsakőnek, vagy a kéknyelűnek. A borvidék egyik legszebben megkomponált rózsaköve után egy hamisítatlan friss, pinot grigio stílusú szürkebarát következik, hogy egy friss, ropogós kéknyelűt fogyasszunk – 2021-ből… Nem maradhat már ki Badacsonyban sem a furmint, amit egy olyan rizling követ, amire először áll meg úgy igazán az idő: mivel a fajtát ezúttal mindenki jól ismeri, a várakozás felfokozott, az eredmény pedig nem marad el. A képviselt stílus ugyan nyomokban sem tartalmazza a rizling mosel-i, rheingau-i, vagy éppen wachau-i megnyilvánulását, de olyan szép, fajtatipikusnak tekintik, hogy többen is az év egyik rizling élményének tartják. Lehet, hogy a rajnai itt, a Balaton körül tudna egy új(abb) hazára lelni?...?

De aztán visszatérünk a kéknyelű kifutó, egy évvel idősebb, (palackban) érleltebb verziójához – itt azért szintén hosszan elidőzünk. A bor, a fajtára talán már jellemzően (elég sok kéknyelű kóstolás után talán már kirajzolódik egy kép), a palackban nagyon látványosan érik tovább, a minerálisnak tulajdonított jegyek felzárkóznak a gyümölcsös jegyek mellé, és nagyon finoman a háttérben már megfigyelhetők a harmadlagos érési jegyek is: egy teljes harmónia, elegáns változatosság. A kék színű palackot meg egészen cool-nak és unikálisnak látják. Tényleg jó ötlet volt ezt bevezetni.

Közkívánatra váltunk, a pinot noir magyar megjelenésére is kíváncsi a társaság, és ugyan Tamás említi, hogy a pinot noir és a magyar éghajlat a legfinomabban szólva sem kötöttek barátságot egymással, azért szépen duruzsol az immáron egy éves rozé, a málnás jegyeivel. A vörös következik, amely a bevezető után általános meglepetést arat – a legszívesebben mindenki egy kartonnal venne belőle, hogy utána legalább két évre elrakja… A picit még rakoncátlan tanninok mögül egy gyümölcsbomba varázslat ugrik elő, frissen, fiatalosan.

A zeusz révén belépünk a nemesédes borok magyar mesevilágába, egyben az est első bizonyítékát szolgáltatva annak, hogy Tokajon kívül is van (édes) élet.

Az olaszrizling a Balaton körül mesterkurzus a BalatonBorral kezdődik. Nem lehet kihagyni, a marketing koncepciót teljesen rendben valónak érzi a társaság, a bor is betölti azt a minőségi szerepet, amit szánnak neki. Kétségtelen, ezt követően már magasabb szint következik. A Káli, a Büttner, a Rádpuszta és az Androsics borok azt mutatják meg, az olaszrizling mennyire életképes a különböző talajokon, különféle mikroklimatikus helyzetekben, eltérő, de némi érlelési iskolázottság mellett is: három borvidék, négy különböző érlelési mód, négy egyedi terroir, négy különböző, mégis szép olaszrizling bor. Ezt követően emelünk az érleltség szintjén, sőt a Karósnál egy egészen egyedi, régi, kisparaszti művelési technika, a kordon nélküli fejművelés köszön vissza. A tőkéket a pince mögött meg is lehet tekinteni. A bor pedig: egészen szenzációs, csak a mai nap folyamán a tizenharmadik olaszrizlinget kóstoljuk, de szinte minden egyes alkalommal egy újabb szint, egy újabb tónus, egy újabb jelenség jön elő ebből a fajtából.

Hogy a tizennegyedik olasz, a kései megerősítse mindazt, amit a zeusznál már leírtunk.

Badacsony – újabb két kóstoló, kitekintéssel a Balaton-felvidékre és Dél-Balatonra is. Újabb négy óra, újabb öt szőlőfajta, újabb borkészítési és érlelési technikák.

Meg egy gasztroélmény: a szürkemarhapörkölthöz fantasztikusak az érlelt olaszok, mint a Bács-hegy vagy a Karós.

Kóstolt borok

Borbély Pince családi kóstoló

 • Rózsakő Selection 2021
 • Szürkebarát Selection 2021
 • Kéknyelű Selection 2021
 • Csóka Major Furmint 2020
 • Gyula Papa Rajnai Selection 2019
 • Kéknyelű Selection 2020
 • Kinnagangon Pinot noir rozé 2022
 • Oraculum Pinot noir 2021
 • Zeus késői szüret 2019

Olaszrizling a „Balaton körül” sorozat

 • Androsics Balatonbor 2022
 • Büttner Olaszrizling 2021
 • Káli Balázs Olaszrizling 2022
 • Rádpuszta Csendes 2021
 • Androsics sur lie 2022
 • Borbély Bács-hegy Olaszrizling Selection 2020
 • Borbély Karós Limited Selection 2019
 • Borbély Olaszrizling késői szüret 2019


(Folytatjuk)