Kérem Várjon!
Hírek
A világ cabernet franc-jai egy versenyen
bori
2022 April 28.
A Villányi borvidék hagyományteremtő szándékkal 2022-ben szervezi meg első alkalommal a Franc Du Monde-ot, a cabernet franc világversenyt. Elhatározásunkat az utóbbi évek komoly tapasztalatai ösztönözték, hiszen 2021-ig a Villányi borvidék már 6 alkalommal szervezett nemzetközi szintű szakmai és közönségrendezvényt, melynek középpontjában e fajta állt. Ennek köszönhetően a meghatározó európai és újvilági franc termelő régiók mutatkoztak be a Franc & Franc rendezvény keretében, olyanok, akik hisznek a fajtában és a népszerű házasításokon túl egyedi minőségű fajtaborként is látnak benne fantáziát.

Idén elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy kiegészítve az éves Franc & Franc programunkat egy nemzetközi borverseny életre
hívásában is úttörők legyünk. A víziónk egy olyan borverseny, ami a cabernet franc-ról szól és terveink szerint kétévente rendezzük meg.

Őszintén reméljük, hogy kezdeményezésünkkel nemcsak felhívjuk a figyelmet a cabernet franc értékeire, de új, előnyös szakmai ismeretségek és partnerségek kialakulásának is előmozdítói lehetünk.

SZERVEZŐK

A Franc Du Monde nemzetközi borverseny szervezői:
• a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa,
• a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft,
• a Villány-Siklósi Borút Egyesület.

NEVEZÉSI KATEGÓRIÁK

A versenyre várjuk mindazon cabernet franc fajtaborokat, cabernet franc alapú házasításokat és muzeális tételeket - nem csak Európából, de a tengeren túlról is -, amelyek a nevezési felhívásban szereplő kritériumoknak megfelelnek.

A versenyt első alkalommal 2022. június 10-én rendezzük meg a Siklósi Várban, ahova nemzetközi szakértőket és média munkatársakat, valamint hazai szakértőket és a szaksajtó képviselőit invitáljuk meg a bírálók sorába.

Nevezni a borversenyre az alábbi kategóriákban lehet:

  • klasszikus: cabernet franc fajtaborok, amelyek legalább 9% alkoholfokkal rendelkeznek;
  • prémium: legalább 12 hónapos fahordós érlelésű cabernet franc fajtaborok, amelyek legalább 12,5% alkoholfokkal rendelkeznek;
  • muzeális: minimum 10 éves vagy annál idősebb évjáratú (2022-ben 2012-es évjáratú vagy idősebb borok) cabernet
  • franc fajtaborok;
  • házasítás: legalább 70% arányban cabernet franc fajtabort tartalmazó házasítások;

A nevezés díja:

Első minta: 60 € + ÁFA,
minden további nevezett tétel esetén 40 € + ÁFA /minta.

NEVEZÉS MENETE

Nevezni 2022. február 1-től 2022. május 20-ig a www.francdumonde.com oldalon online regisztrációt követően a jelentkezési lap kitöltésével lehetséges. A regisztrációról és a verseny nevezéséről visszaigazoló emailt küldünk.

A nevezés a nevezési díj bankszámlájára történő megérkezésekor válik véglegessé.

Mintákat küldhetnek be a versenyre bírálat céljából bortermelő vállalkozások, egyéni bortermelők és kereskedőcégek.
A versenyre való nevezéshez a résztvevőknek nyilatkozniuk kell a minta által képviselt bor tétel-mennyiségéről, mely nem lehet
kevesebb 500 palacknál.

A nevezőnek tételenként 6 palack ingyen mintát kell eljuttatni a verseny rendezőjéhez, eredeti kiszerelésben, 0,75 literes
kiszerelés esetén. Amennyiben a kiszerelés nem 0,75 literes, legalább 4 liternek megfelelő mennyiségű palackszám szükséges. A palackokon fel kell tüntetni a származási helyet. Csatolandó továbbá 1 db, a mintán alkalmazottal megegyező címke.

A versenyen való részvételhez a nevezőknek mintánként be kell fizetniük a verseny szervezője által előírt nevezési díjat, a
szervező által adott tájékoztatás szerint. A nevezési lapot kinyomtatva, aláírva is be kell küldeni, a nevezett borokkal egy csomagban.

Kérjük, ne felejtse a nevezéshez csatolni a mintához tartozó analízis másolatát. A borok beérkezésének végső határideje: 2022. május 20.

Borok beérkezésének helye:
Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa,
7800 Siklós, Felszabadulás u. 80., Magyarország

Kérjük, a borok elküldésekor a végső határidő figyelembevételét. Javasoljuk, hogy külföldről időben tájékozódjon a szállítási időkről.

EREDMÉNYHIRDETÉS

A Franc du Monde nemzetközi borverseny eredményeiről a résztvevőket és a médiát a versenyt követő héten tájékoz-
tatjuk. Az ünnepélyes díjátadót a novemberi Franc&Franc nemzetközi cabernet franc fórumon szervezzük meg, amelyre a díjazottak meghívást kapnak.

banner
Programajánló
2022. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
2022. 05. 06. 15:00 - 19:00
Zsolnay Negyed Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
banner
Programok
banner