A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag és annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulásához.
Ebben a napjainkra komoly rangra szert tett elismerésben azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkássággal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére.
A 10 hektárnyi saját termőterületén szinte csak a Rajnai Rizling fajtát művelő borászatot 2004-ben egy svéd testvérpár alapította, akik ebből a gazdag aromatikájú szőlőfajtából intenzív illatokkal és ásványossággal rendelkező, a különböző dűlők jegyeit jól kifejező borokat készítenek, évente 10-15 ezer palacknyi mennyiségben. Ezek saját tervezésű, egyedi stílusú címkékkel forgalmazzák, itthon és külföldön egyaránt magukra irányítva a vásárlók figyelmét. Egy évjáratból 4-5 különböző tétel kerül piacra, amelyek annak jellemzői mellett magukon viselik az olyan állandó stílusjegyeket, mint a cukor-és savtartalom szép egyensúlya vagy az illat-és ízvilág összetettsége.
Ez a családi vállalkozás 2011 óta forgalmaz minőségi magyar borokat, amelyek akkor még csak másfél tucatnyi pincészetből kerültek ki, de napjainkban már 70-nek a tételi alkotják a színes portfóliót. Közöttük egyre hangsúlyosabban vannak jelen a kis-és közepes családi vállalkozások. Négy éve a választékuk kisüzemi sör- és pálinkafőzdék termékeivel is bővült, így saját logisztikai központjukból teljes körűen el tudják látni a HoReCa-szektort. Eredményes működésük alapjának a jó csapatmunkát tartják, amelyben fontos motiváló tényező a magyar bor- és gasztronómiai kultúra iránti elkötelezettség.
Az alapításának 6 éves évfordulóját rövidesen ünneplő étterem, amely a főváros egyik patinás épületében működik, megnyitását követően hamar az ország legjobbjai közé került. Ez egyaránt köszönhető a szezonalitásnak megfelelő alapanyagokat használó kreatív konyhának és a gazdag borválasztéknak Ez utóbbinak az összeállításában és kínálásában tapasztalt sommelier is közreműködik. A színvonalas munkának köszönhetően bekerült a Michelin Guide 2017-es kiadásába és rendre magasan jegyzi teljesítményét a hazai Dining Guide kiadvány is. Ez utóbbi egy évvel később konyhafőnöküknek ítélte az Év séfje címet.
Vajdasági születésű, aki magyar nyelv és irodalom szakos hallgatóként két egyetemi lapot is jegyzett Pécsett. Sajátjaként 2008-ban indította el a Pécsi Borozó magazint, amelynek nyomtatott változata a közelmúltig 50 kiadást élt meg, illetve főszerkesztésével online felületen továbbra is megjelenik. Szűkebb régiójáról rendszeresen publikál magyar és horvát nyelven egyéb szaklapokban is. Elnyerte már a Horvát Idegenforgalmi Közösség Arany Toll díját és Pécs polgármesterének Városháza Emlékérmét. Egyik alapítója a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszternek és főszervezője a Portugieser du Monde és a Pannon Borrégió TOP 25 borversenyeknek. 2016-tól a Magyar Borszakírók Körének társelnöke.
A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézetének mestertanára, korábban 5 éven át a Budapesti Gazdasági Egyetemen témavezetőként tanította a szállodai vendéglátás menedzsmentet. Ez utóbbin az ő szervezésében működött a ProGasztro Klub, amelynek keretében a hallgatóknak a szakma kiváló képviselői tartottak élménybeszámolót hivatásuk kihívásairól. Tanárként azt tartja céljának, hogy át tudja adni diákjainak mindazokat a naprakész ismereteket, amelyek a vendéglátás magas szintű működtetéséhez szükségesek. Ezzel kapcsolatban több évtizedes személyes tapasztalatai is vannak, amelyeket többek között igazgatóként szerzett a Budavári Fortuna étteremben, amely annak idején számos rangos elismerésben részesült.
A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vesznek át.