Kérem Várjon!
Hírek
A Série és az idő szövete
bori
2021 October 03.

Különleges meglepetés tételt, eddigi leghosszabban érlelt magnum pezsgőjét mutatta be a 30. Budapest Borfesztivál nyitónapján a somlói Kreinbacher Birtok.

Fotók: Hooh Studio

Minden pezsgőérlelő mélyén vannak olyan, titokban tartott gyűjtői palackok, amelyek karakterét az idő formálja kerekre. Nem kivétel a Kreinbacher Birtok sem, amelynek szakmai csapata – mostanra egy évtized távlatában – izgalmas kérdésekre keresi a választ.

Milyen dimenziók nyílnak, ha az ígéretes évjáratok komoly potenciált mutató házasításainál teret adunk a hosszabb palackos érlelésnek és bátran kiterjesztjük annak határait? Milyen aromavilág bontakozhat ki 6-7 év seprőn tartásnál a magnum palackokban? Hogyan tesz hozzá a kóstolási élményhez az egyre selymesebb mousse, és hogyan fejlődik tovább a kiválasztott pezsgők karaktere az első kiadáshoz képest?

A somlói Birtok most elérkezettnek látta az időt, hogy az első Série-n keresztül megoszthassa eddigi felfedezéseit. Az első palackokat a 30. Budapest Borfesztivál nyitónapján mutatták be, a Budai Vár impozáns díszleteiben.

Kreinbacher SÉRIE 2013 Prestige Brut Magnum

A SÉRIE sorozat első tagja egyben a Kreinbacher portfólió új vonalának bemutatkozása. A Birtok eddigi leghosszabban érlelt, 100% furmint pezsgőjét az idő formálta kerekre. A limitált kiadás éppúgy megmutatja a 2013-as évjárat és a furmint szőlőfajta karakterét, mint a magnum hatás gazdag aromáit. A közel hét év seprőn tartásnak köszönhetően érettebb és mélyebb, részletgazdag karakterét alacsonyabb dosage hangsúlyozza.

A SÉRIE karakterfejlődése egy nem mindennapi út, ezért a gyűjtői tétel hátcímkéjén kiemelték a legfontosabb paramatéreket is, mint a szüret éve és a degorzsálás időpontja. Ez a tétel azért is különleges a pezsgőértők számára, mert annak a Prestige Brut 2013 Magnumnak a második kiadása, amellyel 2018-ban a Kreinbacher eddigi legjobb eredményét érte el a CSWWC pezsgő világbajnokságon – a 'World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape' trófeát.

A limitált kiadásból 450 palack készült, a sorszámozott palackok hamarosan elérhetőek a Bortársaságnál.

Kóstolási jegyzet

Illatában a palackos érlelés jegyeivel nyit. Intenzív és arányos, szerkezete és savai hordozzák a Prestige Brut eleganciáját. Rétegzett, hosszan hullámzó aromavilágában péksütemények, vanília és fahéj, fekete tea. Birs, bergamott és narancshéj adja lédús gyümölcsösségét, finom sósság és lágyan elomló habzás teszi harmonikussá. 

Hosszú évek alatt formálódó aromavilágának teret engedve a kóstoláshoz érdemes minél öblösebb, akár burgundi kelyhet választani. Összetétel: 100% furmint, Dosage: 6 gramm/liter, Szüret: 2013, Degorzsálva: 2021. február, Érlelési idő: 6 év, 9 hónap