A cím talán kicsit félrevezető, valójában arra céloztam, hogy a CMB pezsgőversenye zajlott az Olaszországhoz tartozó mediterrán szigeten, úgyhogy miután a versenyen megkóstoltam vagy százötven pezsgőt, jöhetett a ráadás a pincészetekben…
A Pécsi borvidék kivételesen izgalmas termőhelye hazánknak. A Mecsek déli lejtőitől a mohácsi Duna szakaszig húzódó terület széltől védett mediterrán dűlőin vígan mosolyognak a szőlőfürtök. Ha kóstolót tartok, mindig igyekszem becsempészni pécsi tételeket a sorba, ezek közt általában Planina is szerepel. Nem véletlenül, hiszen a déli szláv gyökerekkel bíró Horváth Zoltán nem csak a Pécsi borvidéken, hanem azon belül is Mohácson, szülővárosomban készíti jobbnál jobb borait. Bár előbb ismertem őt, mint tamburazenészt, az elmúlt húsz évben Zoli bebizonyította, hogy a tehetség számtalan úton törhet utat magának.
Hazánkban az elmúlt években egyre komolyabb marketing(kommunikációs) irány lett a borvidéki szintű, közösségi márkák kifejlesztése. Fenntartásuk azonban meglehetősen macerás, legalábbis ami a magyar eredményeket illeti, igen vegyes a kép. A következőkben éppen ezért néhány gondolat következzék a közösségi márkák kialakulásáról, szerepéről, megjelenési lehetőségeiről és azok értékeléséről.
Az elmúlt hat év során több mint 500 írás érkezett a Hungarianwines.eu boros cikkíró-versenyére angol és magyar nyelven. Összesen több mint 30 országból neveztek Indiától Törökországig, az Egyesült Államoktól Oroszországig. Elérkeztünk a hetedik esztendőhöz, és most az eddigiekből tanulva jóval egyszerűbben követhető versenyt indítunk. |
Sok borleírás úgy kezdődik, hogy elmondják a kedves kollegák, milyen nagynevű, fancy helyen, milyen illusztris társaságban kóstolták ezt és ezt a tételt. Kétségtelen, hogy remek események ezek, ahol ráadásul rengeteget lehet tanulni, ám én személy szerint mégis jobban preferálom a családiasabb, személyesebb,- ha úgy tetszik- random kóstolókat. Ez a cikk is egy ilyen összejövetelből született.
Bizony, ez is egy vörösbor-szőlőfajta, Württembergben honos, a Württembergi borvidéken, a Neckar völgyében. No, és még pl. Dél-Tirolban, csak vernatsch (vagy olaszul schiava) néven ismerik és termesztik.
Kíváncsi lennék rá, hogy csupán a cím elolvasása után ki, mire gondolhat most? Vajon mi következhet ez után? Mindez hogyan is kapcsolódhat a gasztronómiához, főzéshez? Egyet ígérhetek, mire a történetem végére érnek, minden kiderül…
2024 egyetlen nyári tokaji Zsendülésén Homoky Dorka lesz a házigazda, ahova csatlakozik az egész Zsendülés Verasion, azaz a TR és a Zsirai pincészet is, méghozzá holnap, Tállyán!
Visszatér Szeged legnagyobb nyári tematikus kóstolója: A Rizlingek Csatája.
Budapest legkomolyabb rendezvényhajója, korlátlan borkóstolóval, extra hosszú menetidővel: ismét jön a Winelovers borhajó!
Sok évre visszatekintve az idei évben indul legkorábban a szüret Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében.
Kóstoljon & élvezze Szeged leghangulatosabb, jazz koncerttel egybekötött borkóstolóját július 18-án, vagyis holnap!
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2024. június 27-én rendezte meg a 43. Országos Borverseny (OBV) díjkiosztó ünnepségét. Az idei OBV-re az ország 22 borvidékéről 230 pincészet nevezett összesen 897 tétellel.
A déli féltekén a 2024-es szüreti évben még kevesebb lesz a termés mint 2023-ban: hangzik az OIV becslése. A 47 Mio. Hektoliteres becslés kb. 5%-kal kevesebb termést jelent, mint a 2023-as, ami már egyébként is 15%-kal volt alacsonyabb a 2022-esnél.