A Magyar Sommelier Szövetség 2014. december 16-án sajtótájékoztatót tartott a belvárosi Kárpátia Étteremben, melyen bejelentették a Szövetség által létrehozott Par Excellence díj kitüntetettjeinek nevét. Az ünnepélyes díjátadásra 2015. február 22-én kerül sor a Magyar Sommelier Bajnokság aznapi döntőjének megkezdése előtt, a budapesti Hotel Corinthia Kávébár Bazár 2015 rendezvényének keretein belül.
Luca napján Pécsett megmérettetnek az újborok. A Luca napi vigasságokat egykoron Bükkösdi László találta ki, meghatározó borgasztokulturális személyisége volt Pécsnek, nem tehetünk említést a Luca napi újborversenyről nevének említése nélkül. És hát idén is megrendezte az eseményt a Pécsi Kulturális Központ, azaz a Szivárvány Gyermekházba átoltott városi művelődési központ. Ők örökölték meg ezt a tradíciót, aminek folytatása idén igencsak szerényre sikeredett - forráshiányos ez is, mint oly sok minden.
A Bordó Blend rendezvénysorozat alkalmából tesztelték a hazánkban készülő cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot borokat, valamint azok házasításait. A kóstolón a Szekszárdon és a Villányban készült borok szerepeltek a legjobban, a legjobb tíz közé 9 innen került be.
40 ország, 1.885 termelő és 12.352 bor indult az idei AWC Vienna nemzetközi borversenyen, ahol több villányi pincészet borai is megmérettettek. A siker nem maradt el, hiszen két aranyéremmel, öt ezüstéremmel és hat elismeréssel (ami kvázi a bronzéremnek felel meg) tértek haza a vasárnapi díjátadóról.
A szekszárdi belvárosban nyílt meg a Mészáros Pál Pincészete nevével fémjelzett Hotel Merops, amely várhatóan enyhíti majd a szekszárdi borturizmus szállásgondjait. A színvonalas, négycsillagos szállodában étterem is üzemel majd, de kisebb wellness részleg is szolgálja a vendégek kényelmét.
Jó nekünk, hogy van magyar Gault Millau. Ha másra nem, legalább van miről beszélgetni, hetekre ad muníciót, mit hogyan ítéltek meg, milyennek látszik közelebbről-távolabbról egy-egy hely, bor, söröző. A legfrissebb kiadásból az derül ki, hogy Baranyában egész jó a helyzet, tegnap egy budapesti szerkesztő rá is kérdezett, hogy miért nem vagyunk elégedettek. Mert mindig jobbat és többet szeretnénk, természetesen. No de lássuk, kik is az idei díjazottak.