Kérem Várjon!
Hírek
Hét ország borai a kilencedik portugieser-világbajnokságon
bori
2023 April 07.

A portugieser, azaz kékoportó szőlőfajta és a belőle készült borok a közép-európai borkultúra szerves részei, noha a világfajták árnyékában léteznek. Nagyon sok borvidék mégis a fennmaradásáért és fejlődéséért küzd, ezért is fontos az április 14-én immár kilencedszer megrendezett borverseny, amelyre 2023-ban 7 országból érkeztek nevezések. A nemzetközi zsűri négy kategóriában választ majd bajnokot, de a verseny másnapján Pécsett a nagyközönség is megkóstolhatja a nevezett borok nagy részét, sőt itt a Magyar Bor Nagydíj 2022-es győztesei is bemutatják a Magyar Borszakírók Köre szerinti legjobb magyar borokat.

2013-ban a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin első alkalommal szervezte meg a fajtára fókuszáló Portugieser Du Monde borversenyt. Akkor még kizárólag villányi portugieserek kerülhettek be a tematikus kóstolóba, majd következő évben már nemzetközivé bővült a mezőny. A Villányi borvidék a Pécsi Borozóval partnerségben idén újra meghirdette a Portugieser du Monde borversenyt, hiszen rendületlenül valljuk, hogy a portugieser Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe.

PORTUGIESER DU MONDE NEMZETKÖZI BORVERSENY

A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak. Idén már kilencedszer rendezik meg a nemzetközi portugieser fajtaversenyt, amelyre 7 országból érkeztek nevezések, több mint hetven bort kóstol meg a nemzetközi zsűri, amelyben kilenc ország borszakértői foglalnak helyet.

A versenyre - amelyet a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. szervez, a Pécsi Borozó szerkesztősége közreműködésével - négy kategóriában lehetett nevezni: fiatal portugieserek (2022-es évjárat); évjáratos portugieserek (2021 vagy korábbi évjárat); minimum 50%-ban portugiesert tartalmazó házasítások és portugieser különlegességek (fehérborok, rozék, pezsgők, desszertborok).

PORTUGIESER NEMZETKÖZI FAJTAKÓSTOLÓ

A verseny célja nem csak a borok megmérettetése, hanem a portugieser, azaz kékoportó szőlőfajta népszerűsítése is, ezért 2023. április 15-én délután 15-20 óra között a közép-európai portugieser-termelők bemutatkozhatnak Pécsett. A Dóm Kőtárban 24 standon több mint harminc pincészet mintegy hetven bora várja az érdeklődőket.

A Kóstolófesztiválra jegyeket a Jegymester értékesíti, további információ a program facebook esemény oldalán található: https://www.facebook.com/events/870382157545282

MAGYAR BOR NAGYDÍJ

A kóstolófesztiválnak idén különleges vendégei is lesznek, hiszen a Magyar Borszakírók Köre által évente kiadott Magyar Bor Nagydíj verseny díjátadójára és a győztes borok bemutatkozására is itt kerül sor. A boros újságírókat tömörítő szervezet minden évben megválasztja a Super 12 névre hallgató listát, amelyre 12 fehérbor és 12 vörösbor kerül fel, ezek közül 1-1 nyeri el a Magyar Bor Nagydíjat. A 2022-es év legjobbjai kapják meg Pécsett a serlegeket és okleveleket közülük 14 pincészet a díjazott borait is bemutatja a kóstolófesztivál közönségének.