Kérem Várjon!
Cikkek
Egyenes nyílvörös
Egy bor: Wilhelm Thell Sankt Laurent Alte Reben 2019 (Ausztria)
Győrffy Zoltán
2023 February 20.

Kell-e még a borszakíró? Ez a kérdés is felmerült bennem, az utóbbi időben mindenki a ChatGPT lehetőségeiről és tudásáról beszél a környezetemben, gondoltam, én is teszek vele egy próbát. Egy előre még van esélyem, de már csúszós a pálya.

Elővettem egy palack bort. Pont valaki említette nekem, talán Tóth Zoli volt az a legutóbbi Elevenes kóstolón (spoiler: a francia borsorról hamarosan érkezik a beszámoló), hogy ez a bor (vagy a zweigelt ugyancsak tőlük) mennyire tetszett neki a borszalonon. Én meg szó szerint belebotlottam a borospolc előtt. Nem mindig veszem a jeleket, de most dörömböltek, úgyhogy bontottam, kóstoltam.

És ha már itt tartottunk, beírtam chatpertneremnek, Milyen bor a Wilhelm Thell Sankt Laurent Alte Reben 2019? A billentyűzetbe bort nem kellett töltenem, viszont a válasz másodperceken belül megérkezett, még a kortyot se nyeltem le jóformán.

„A Wilhelm Thell Sankt Laurent Alte Reben 2019 egy vörösbor Ausztriából, amely a Sankt Laurent szőlőfajtából készült. A Sankt Laurent egy kevéssé ismert, de kiváló minőségű vörösbor szőlőfajta, amely a Pinot Noir-hoz hasonlóan finom, elegáns borokat eredményez.

A Wilhelm Thell Sankt Laurent Alte Reben 2019 egy szépen strukturált, közepes testű bor, amely elegáns tanninokkal rendelkezik, és gyümölcsös ízekkel, mint például a meggy, a szeder és a ribizli. Jól kiegyensúlyozott savakkal rendelkezik, és a hordós érlelésnek köszönhetően finom fűszeres és vaníliás jegyekkel is rendelkezik.

Ez a bor kiválóan illik húsételekhez, például marhahúshoz vagy bárányhoz, valamint keményebb sajtokhoz. Ajánlott a bor elfogyasztása előtt legalább fél órával szobahőmérsékleten pihentetni.

Összességében a Wilhelm Thell Sankt Laurent Alte Reben 2019 egy elegáns, gyümölcsös és fűszeres vörösbor, amely kiváló minőségű és nagyszerű választás lehet azok számára, akik szeretik az újabb fajtákból készült borokat.”

Nos, viszonylag egyszerű, de lényegre törő megfogalmazás, szofisztikáltabb, árnyaltabb lehetne ugyan, de azt majd hozzáteszem én. Legyen még dolga az újságírónak is, ha még bárki szerint valóban létezik ez a szakma.

Thellék valahol az ötvenes évektől borászkodnak, jelenleg 14 hektárt művelnek Andau, azaz Mosontarcsa környékén, ami a Neusiedlersee DAC eredetvédelemhez tartozik. Itt meg kiemelt jelentősége van a zweigeltnek, az édesborok mellett ugyanis erre a fajtára terjed ki a DAC minősítés.

Thellékhez hetven százalékban vörös fajtákkal foglalkoznak, természetesen kiemelten zweigelttel, és azért a szentlőrinci is fontos fajta. A pezsgő (egy nagyon jó olaszrizling brut) ugyan picivel drágább, de azt is érdemes leemelni a polcról. Azt is, mert ezt a vörösbort is (és bizony a zweigelt reserve tételt is). Igaza volt Zolinak.

Érett, telt, a hordófűszer nincs eltúlozva, de hozzátesz, élvezetes bogyós gyümölcsösség, meggy, szilva, szeder, épp csak a háttérben cassis és medvecukor, mellette abszolút sima, selymes, édes tannin, közepesnél hosszabb zamatosság. Bár bevallom, a címke alapján nem ez lenne az első bor, amit leemelek a polcról, de ez buta előítélet, ez a bor ugyanis jó, finom, élvezetes.

Ez ma este 90/100 pont, főleg ezen az áron (8,90 €, tenutawineshop.com).


Ugyan nem vörös téma, de kapcsolódik a következőkben ajánlott program. Jakab Tamás (Tenuta Wineshop) forgalmazza ugyanis a Thell-borokat, ugyanakkor ő hozza el három ország (Szlovénia, Ausztria és Magyarország) száraz furmintjait a pécsi Eleven borbárba.

Jakab Tamás (WSET3), jelenleg Ausztriában élő borbarátunk, a Pécsi Borozó grazi tudósítója február 21-én, azaz kedden, 18.00 órától mutatja be a következő borokat:

  1. Dveri Pax Brut pezsgő (Szlovénia, Jarenina)
  2. Triebaumer Furmint 2022 (Ausztria, Rust)
  3. Jeruzalem Ormož Sipon 2021 (Szlovénia, Jeruzalem)
  4. Dveri Pax Sipon 2021 (Szlovénia, Jarenina)
  5. Planina Borház Furmint 2020 (Magyarország, Mohács)
  6. FX Lehner Furmint 2017 (Ausztria, Großnondorf)
  7. FX Lehner Furmint Legendär 2021 (Ausztria, Großnondorf)
  8. Steigler Bio Furmint 2020 (Magyarország, Sopron)
  9. Triebaumer Geyerumris 2020 (Ausztria, Rust)
  10. FX Lehner Furmint Oberberg 2020 (Ausztria, Großnondorf)
  11. Dveri Pax Ilovci Furmint 2016 (Szlovénia, Jarenina)

A kóstoló ára: 13.900 Ft/fő. A rendezvény zártkörű, mindenképp jelentkezzetek be az eleven.bor.tapas@gmail.com e-mail címen.