Új kezdeményezés indul az új tanévben a PTE Közgazdaságtudományi Karán. A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszterrel és a Pécsi Borozó bormagazinnal együttműködve havonta egyszer borszemináriumnak ad otthont a KTK OTP-előadóterme. A tematikus előadásokat a magyar borélet neves képviselői tartják, az ezekhez kapcsolódó borkóstolókon a legizgalmasabb hazai és külföldi borokat ismerhetik meg az érdeklődők.
A regionális borklaszter kezdeményezésére indult borszeminárium célja, hogy a borkultúra világába nyújtson betekintést és a mértékletesen, minőséget elv mentén népszerűsítse az egyetemi hallgatók körében a minőségi borokat. A több éve nagy sikerrel szervezett szekszárdi Borkultúra Szabadegyetem adta az ötletet, ám Pécsett kicsit más keretek között működik majd a Borszeminárium, hiszen elsősorban az egyetemi polgárokra épít.
A borszeminárium lokálpatrióta felütéssel indul, hiszen az első alkalom a pécsi boroknak lesz dedikálva. Szeptember 18-án, szerdán 19 órától Szabó Zoltán, a Pécsi Borászok Céhének elnöke mutatja be előadásában a Pécsi borvidéket, valamint 8 válogatott tételt kóstolhatunk meg kalauzolásával.
Október 16-án az Olaszrizling Október jegyében a borszeminaristák itthon szomszédolnak, hiszen drávaszögi grasevinákat, azaz olaszrizlingeket kóstolhatnak. November 20-án a kékfrankosoké a főszerep, míg december 4-én a cabernet franc kerül reflektorfénybe.
A kóstolókon részt vevők meghallgathatnak egy előadást, valamint ahhoz kapcsolódóan megkóstolhatnak 8 bort, ezekhez megkapják a szükséges kóstolási jegyzeteket is. Aki valamennyi Borszemináriumon részt vesz, év végén tanúsítványt kap.
A borszemináriumokon az előadásokat díjmentesen lehet meghallgatni, a kóstoló ára egyetemi polgároknak 2000 Ft/fő, külsősöknek 3000 Ft/fő. Előzetes helyfoglalás kötelező, hiszen a maximális létszám 120 fő. Jelentkezni a borszeminarium@gmail.com e-mail címen lehet az előadásokat megelőző napig.