A tavaly elkezdett, a Villányi borvidék településeit átölelő Vince-napra idén is várják a látogatókat. Öt borászat, jó borok és ételek, akár egymás után is.
A közös borvidéki hagyományt és az összefogást erősítő rendezvény egy régi népszokáson alapul. A szőlősgazdák Szent Vince napján nemcsak megáldatták a szőlővesszőket, hanem az időjárásból és a „vincevesszők” metszéséből megjósolták a szüret gazdagságát. A hagyományos jóslás után egymás pincéit látogatták meg, ahol áldomást ittak egymás egészségére.
A Villányi borvidékre látogatva öt pincészetben élhetjük át mi is a Vince-nap hagyományait. A program Siklóson, a Joó Pincészetben kezdődik disznótoros reggelivel. A jó hangulatért két cigányzenész, Józsi harmonikával, Péter pedig tamburicájával felel. De azt is megmutatják a pincénél, mit kell tenni, ha nem csepeg az ereszről a víz.
Ezután a Vylyan Pincészetnél közös dalok, játékok, vesszővágás során elevenítik fel a hagyományokat. Mészáros István papi áldását követően a Szélkiáltó Együttes muzsikál, a borok mellé a Tenkes Csárda házi finomságaival lakhatunk jól. Gere Tamás és Zsolt a nagyharsányi pincesoron lévő műemlék pincéjükbe várják a vendégeiket, hogy együtt kóstolják meg a hegy levét.
A program két villányi pincében zárul Vince-napi borvacsorával. Gere Attilánál a Mandula Étteremben a házias ízek újragondolva kerülnek az asztalra. A Blum Pincészet Borozójában disznótoros vacsora lesz hagyományos módon, autentikus környezetben készítve.