Kérem Várjon!
Cikkek
Villány és a cabernet franc
Borszeminárium a Pécsiközgázon
zoranka
2013 December 19.

A borszeminárium első szemeszterét Malatinszky Csaba előadása zárta, aki a cabernet franc fajtát mutatta be, egyúttal Villány lehetőségeit a fajta kapcsán. Hiszen a cabernet franc ritkán szerepel önállóan csúcsborként, legdélebbi borvidékünkön pedig képes önállóan magas minőséget mutatni. Hogy ez így van, bizonyítására nyolc villányi cabfranc érkezett a borásszal, plusz még egy meglepetés is.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának OTP-előadóterme ezúttal is megtelt, a száz férőhely mindegyikére jutott érdeklődő. Villány, a cabernet franc és Malatinszky Csaba az a trió, amelynél garantált a teltház. A budapesti sommelier-ből lett villányi, azaz mostanra inkább siklósi borász alapos és sok részletre kitérő előadását nem idézzük fel részleteiben, annyi bizonyos, hogy elgondolkodtatóak az adatok, az összefüggése és következtetések, a nyolc bor végigkóstolása után meg pláne azt gondoljuk, hogy valóban a cabernet franc lehet Villány egyik útja, de biztos, hogy nem az egyetlen és még sok teendő van, hogy valóban csúcsborok készüljenek ebből a fajtából.

                                                                                                                Fotók: Wéber Tamás

Riczu-Stier Pincészet Cabernet Franc 2011

Fiatal cabernet franc-okkal kezdtünk, ez első bor tartalmas, élő, tüzes illatokkal indított, az érett erdei gyümölcsös, áfonyás-szedres gyümölcsösséget az alkohol édesíti, kortyban erőteljes, de mégsem vaskos, ugyanakkor hosszú lecsengésű. Tartalmas bor, erőteljes hordófűszerekkel, szegfűszeggel, vaníliakrémmel, de a bor ugyanakkor élénk, kerek, jó úton a harmónia felé. ****

Bock Pince Cabernet Franc 2011

A második bor készebbnek tűnt, de más karakterrel. Fűszeres, dohányos, avaros illat, szeder és aszalt szilva pluszban. A hordóhatás elég intenzív, jönnek a kávés-csokis ízek, pörkölési aromák. A struktúra izmos, feszes, telt. Masszív, de mégis édeskesernyésen behízelgő bor. ***

Jackfall Bormanufaktúra Cabernet Franc 2009

A kisjakabfalvai Jackfall borával léptünk át az eggyel korábbi évjáratba, hiszen a 2010 a legtöbb pincészetben kimaradt. Izgalmas, elég komplex illat, amelyben érett erdei gyümölcsök, hordófűszeresség jelenik meg. Szájban is érett, gyümölcsös, elég koncentrált, jól fazonírozott bor. Benne van a fajta és Villány is. ****

Polgár Pince Cabernet Franc 2009

Édeskés hordófűszerek és tercier jegyek illatában, érett-érlelt bor benyomását kelti. Ízben viszont végig szépen teljesít, szépen hozza az illatban tapasztalt érett jegyeket, a hordóhatás is szép, a bor érezhetően fejlődik a palackban, fél éve kóstoltuk, a struktúra fejlettebb, rétegzettebb, de a tannin talán még mindig lehetne egy fokkal selymesebb. ****

Vylyan Pincészet Cabernet Franc 2009

Némileg hűvös tónusú, ám hihetetlenül gazdag illat. Áfonya és fekete ribiszke első körben, szeder és fekete cseresznye a következőben. Kávé, csokoládé, bors és babér, sok fűszer, cikázó zamatok, még lüktető struktúra, még csitulatlan tannin. Az alkohol nem kevés, de a bor gazdagsága a hosszabb palackos érlelést kívánja, kóstoljuk majd vissza sokszor. De ebben a formában is az este egyik legizgalmasabb tétele. ****+

Wekler Családi Pince Szekszárdi Cabernet Franc 2008

És a sort picit megbontva a plusz tétel, egy vendégbor a szekszárdi szomszédoktól. A borklaszter tagjaként került be kilencedikként a Wekler Pince bora. Más a karaktere a bornak, itt most határozottan selymesebbnek, puhábbnak tűnt a szekszárdi bor. Gyógyszeres, minerális illat, hűvös, mögötte cseresznye, fahéj. Sok gyümölcsöt, szedret, sőt szedrespitét, friss áfonyát és ribizlit tesz az édeskés, keleti fűszerekhez, összetett, kerek, krémes zamatokkal találkozunk. A vége vastag, bár a tannin még kicsit húzós, de ez csak kicsit ront az összképen. ***+

Malatinszky  Noblesse Cabernet Franc 2008

Izgalmas, lassan nyíló, sokrétű illat. Hozza az erdei bogyósokat, de az étcsokoládé és az avar is megjelenik benne. Kortyban sűrű, jó testű, az érett gyümölcsöket korrekt savak kísérik, finom textúra, dohány, cédrus és feketeribizli bukkan fel benne. Határozottan fajtajelleges, egyben mutatja a villányi jegyeket is. ****

Gere-Weninger Cabernet Franc Selection 2008

Hűvös, mély és intenzív illat. Fűszeres, gyömbéres, szegfűborsos gyümölcsök, feketeribizli, szeder, aszalt szilva. Villány illata a pohárban. Szájban telt, dús, sok érett gyümölcs, sok csokoládé, némi kávé és fűszerek (pörkölt kávé, gyömbér, édesgyökér). Nagy test, jó hordó, érezhető alkohol, hosszú ízek. Egy pohár bor, egy jó étel, szép esténk lesz. Hengerelni akar, sikerül is neki. ****+

Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2008

Megjelenése is tekintélye, sűrű, mély, akár az illata. Erdei gyümölcsök, kávé, toastkenyér, kortyban gyógynövények, feketeribizli, krém és még élénk tannin. Elég összetett, elég rétegzett, de fiatal még, nagy érlelési potenciállal. ****+

Malatinszky Csaba nem véletlenül a villányi cabernet franc egyik legelkötelezettebb nagykövete. Borainak jelentős része külföldön talál gazdára, és az utóbbi években talán kevésbé van jelen a hazai boros berkekben, de nem érdemes megfeledkezni a borairól. Az organikus gazdálkodás híve, mostanában a siklósi területek vannak érdeklődése fókuszában, a vendégfogadás is a gyűdi oldalon található pincébe került.

Határozott véleménye van a borokról, bár az előadáson mindvégig (nagyon udvariasan) elsősorban a pozitív tulajdonságait emelte ki a boroknak. Jó volt hallgatni, némi kis egymásra hangolódás után azt hiszem, hogy az eladó és a közönség is élvezte ezt a kétórás előadás-kóstolót.

A borszeminárium beindítása nem kis izgalommal járt, a szekszárdi és szegedi példák alapján próbáltunk egy Pécsre szabott verziót kreálni, ami az első félév alatt kialakult, 90-100 fős létszámot tekintve sikeresnek mondható, hiszen százban húztuk meg a felső határt. Köszönet az előadóknak, a borászoknak, a résztvevőknek és természetesen azoknak az önkéntes segítőknek, akik nélkül nem működne a borszeminárium, akik segítenek, berendeznek, töltenek, elpakolnak, éltetik a projektet. A borszemináriumok a Pécsiközgázon természetesen a vizsgák után, februártól folytatódnak, a pontos időpontok és tematika januárban kerül fel a www.pecsiborozo.hu oldalra. 


A Borszeminárium a Pécsiközgázon program a "A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése”, a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 pályázat támogatásával valósul meg, a Pécs-Mecseki Borút szervezésében, a Pécsi Borozó és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának együttműködésével. 

banner