Nyitókép: Ercsey Dániel
Egly Márkot már régóta ismerem, a Borigo-ba írtam róla riportot (2009. június, Balaton is, felvidék is), ahogy többedmagával betelepítette szőlővel a sümegi Várhegyet és borászkodni kezdett a Püspöki Palota pincéjében. Azóta sok víz lefolyt a Zalán, de Márk köszöni szépen jól van, sőt újabban a biodinamizmus Steineri elvei felé fordult és igyekszik harmóniába kerülni az univerzummal. Kíváncsi vagyok mi fog ebből kisülni, hiszen emellett az ország egyik legjobb szakembere, olyan csoporttársak között pallérozódott az egyetemen, mint Ipacs Szabó István, Zsurki Sándor, Mérész Sándor, Erdélyi Károly, Liptai Zsolt, Magyar Tamás és Rakaczki Gábor.
A Püspöki Palota, a vár és a szőlők (fotó: Ercsey Dániel)
Sümeg ráadásul egészen izgalmas terroir és nem csak a Várhegy, hanem az egész apelláció, ami most már hivatalosan is Európa második legkisebb eredetvédett területe a maga 19 hektárjával. (Az ominózus PetNat amúgy itt kapható.)
Egly Márk a birtok központjában (fotó: Ercsey Dániel)
Egly PetNat (furmint-merlot) 2021
Dzsúzos, enyhén opálos, szamócaszörpre emlékeztető kinézet, intenzív felhabzással a pohárban, de ezek mind a műfajból adódnak. Illatában gyerekkorom dobogőkői cukrozott ribizlije, majd erősödő körtés aromák és tűzköves ásványosság. Kóstolva közepes testet kapunk, élénk savakkal, érdekes édeskés fűszerességgel, egressel, áfonyával, komoly mélységgel és hosszú utóízzel. Egész jó, túlmutat a felesleges kísérleten, érdemes tovább próbálkozni ezzel az iránnyal! 87/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel