A nagy érdeklődésnek köszönhetően teljesen megtelt a Pannon Borturisztikai Centrum kóstolóterme a tokaji Bott Pince kóstolóján. Bodó Judit és József nyolc meg egy meglepetés borral készültek az estre, s miközben bemutatták kézműves borászatuk jellegzetes borait, nemcsak magukat, de a borvidéket is igyekeztek megismertetni a pécsi közönséggel. Közben azért mi is szorgalmasan jegyzeteltünk, kattintás után lehet olvasni.
1. Bott-bor 2008
Furmint és hárslevelű házasítás a Határi dűlőből. Sárgás-krémes színvilág. A lassan lefolyó cseppek komoly testet ígérnek. Illata először teljesen tiszta, neutrális, a furmint az előtérben. Levegőn megnyílva kifejezetten meszes-krétás lesz. Szájban megvan a test, meg gömbölyűen könnyed gyümölcsök és szép ászokolás. Száraz és szikár a lecsengés, na meg igencsak hosszú. Tartalmas és kedves bevezetés, a pincével való ismerkedéshez (is) kitűnő.
2. Határi Furmint 2009
Intenzívebb, egészen harsány illatokkal nyit, erőteljesebb-ressebb bort sejtet. Ehhez a levegőn szép lassan társul egy kis édes pikáns játék, szerencsére a frissesség is megmarad. Alkohol és sav is magas érzetre, nem bánt, de szépen odateszi magát mindkettő. Az alkohol szépen felmelegíti a gyomrot. Kortyolva ez a furmint mutatott meg magából a legkevesebbet, kapott időt a levegőn is, de nem rendezte igazán a sorait. Érezhetően jó az alapanyag, megvan a szép furmint karakter, de zárkózott és nehezen kibogozható arcát mutatta.
3. Teleki Furmint 2009
Löszös talajról, 65 éves gyalogtőkékről szüretelt furmint. Teljesen más illatkarakter, intenzív virágporral és virágmézzel. Nagyon kedves és megnyerő. Egészen gömbölyded, glicerines a bor karimája a pohárba. Analitikailag (14,5) magas alkohol, de ebből semmit nem érezni a kóstolásnál. Sűrű és koncentrált furmint, érett, a lecsengésében édes gyümölcsökkel. Nem a mindent elöntő ásványok teszik szép borrá, a tiszta furmint szép virágokkal és érett gyümölcsökkel találkozik.
4. Öreg Tőkék Furmint 2007
Meglepetés bor, külön köszönet érte. Nyolcvan és száz éves tőkék terméséből szűrt nedű a Csontos dűlőből. A szüret után egy fejtést kapott, utána végig finomseprőn tartották egészen a palackozásig. Sötétsárgás, zöldes (rizlinges) színvilág. Egyedi illatok, ami kilógna mindenféle sorból. Érezhető benne a hosszú ászokolás, mellette érlelt, idős sonka és meglepően friss citrusosság. Savszerkezete egészen elüt a többi tételétől, sokkal harsányabb, erőteljesebb, de nem lóg ki. Sőt, nagyon is jól áll a kortynak, a lecsengésben meg jön egy szép kesernye, a húsos ízek után, az illatban is megjelenő citrusokkal. Izgalmas, nagyon egyedi furmint.
5. Csontos Furmint 2007
A legidősebb dűlős furmint, ennek megfelelően ez kívánta a legtöbb időt a kóstoló során. Elsőre zárkózott és erőteljesen érződik a fa, de ez szépen lekerekedik, összeáll. A fa a helyére kerül, gömbölyűvé teszi a kortyot, érett (kissé túlérett) édes gyümölcsös jegyek uralkodnak el az ízben. Még több idő elteltével jön elő a dűlő is ásványok formájában. Lefutása nagyon hosszú, édeskés-maradékcukros zárással. Sok idő és levegő kell neki, hogy igazán értékelni tudjuk, de érdemes.
6. Csontos Furmint 2008
A sor legminerálisabb furmintja. Már az illatban is dől a tengeri só és meszes ásványosság. Zamatában magas savérzet, erőteljes köves-sós ízekkel párosulva. Érzetre itt nem kapunk nagyon nagy és sűrű testet, de összességében ez pont arra elég, hogy az erőteljes savakat és minerális ízeket szépen összefogja. Jók bizony az arányok és nagyon jól tükrözik a dűlő karakterét. Izgalmas és hosszan fejtegethető az íz világ, hordó a háttérben, a lecsengés pedig megint nagyon hosszú és tartalmas.
7. Csontos Furmint 2009 (félszáraz)
Nagyon friss és üde illatok, nyíló virágokkal és érett-édes gyümölcsökkel. Ami igazán széppé teszi, hogy az ásványosság is meg tud nyilvánulni. Impresszív és megnyerő az íz világ is, kellemes virágméz, jó savakkal párosulva, harapható és krémes a bor. De még messze nem kerek, gömbölyű, a komoly beltartalom és jó savak még hosszú életet biztosítanak neki. Üde és tokaji bor is egyszerre, komoly anyag, nagy ígéret.
8. Bott-rytis 2009 (Kései Furmint)
Közel 100 gramm maradék cukorral rendelkező kései szüretelésű furmint. Világos, könnyed színvilág. Egészen átható, érett szőlő illattal rendelkezik. Valahogy az egész bor könnyedséget sugall, nem is foglalkozunk a maradékcukorral, mert nagyon csúszós bizony, és folyamatos kortyolásra sarkall. Ritka az ilyen édes bor, mert persze van ebben is virágmézes karakter, meg édes szőlős, túlérett ízek, de valahogy mégis inkább a korty végi édes-kesernyés zárás hagy mélyebb nyomot. És még jól is lakunk vele.
9. 6 Puttonyos Aszú 2007 (Hárslevelű-Furmint)
Pontos számadatokat még nem tudni, de 200 gramm körüli a maradékcukor. A szín meg világos arany, kis zöldes beütéssel. Illatában hűvös hegyi levegő mentával, jól esik beleszagolni. Zamatban kapunk mazsolát és mézet, szépen adagolva, nem töményen, talán még éppen elegendő savakkal. A korty második fele először pörkölt, mézes-karamellás, aztán a zárásban egy kis fanyarság. Szép és kedves aszú, megint érezzük a könnyedséget, és itt is tetszik.
(Januártól a Vince utcában található Pannon Borturisztikai Centrum rendszeres kóstolók helyszíne lesz, ahol elsősorban, de nem kizárólag a Pannon Borrégió borászai mutatkozhatnak be.)