Kérem Várjon!
Cikkek
Tokaj-Bordeaux testvériség
Tokaj-Hétszőlő és Cos d’Estournel kóstoló a Mitiszol?-ban
Kiss Michal
2023 May 23.

Nem mindennapi dolog Tokajt Bordeaux-val asszociálni, mert a két borvidék sok mindenben különbözik egymástól – méretben, stílusban, de leginkább ismertségben. Van azonban két birtok, amely erősen összeköti e két eltérő régiót…

Bevallom, nagy szerelmese vagyok a bordeauxi boroknak, és mindig, ha módomban áll, szívesen veszek részt olyan rendezvényeken, ahol meg lehet kóstolni néhány ottani nedűt. Magyarországon ritkán adódnak ilyen alkalmak, ezért is nagy örömmel fogadtam, amikor a bio- és natúr borok forgalmazására szakosodó Mitiszol? szervezett egy “Cos D’Estournel és Tokaj-Hétszőlő estet” budapesti üzletükben.

A két birtokot a tulajdonos személye köti össze, aki a híres francia vendéglátós mágnás Michel Reybier. 2000-ban vette meg a Cos d’Estournelt – a balparti legendás borászatot, amely az 1855-ös klasszifikáció szerint a Deuxième Grand Cru Classé rangot érdemelte meg. A birtok története 1811-ban kezdődött, szokatlan neve alapítójának, Louis-Gaspard d'Estournelnek köszönhető; róla nevezték el ugyanis a dombos, kavicsos területet. A tulajdonos nagy India-rajongó volt, ami a kastély építészeti stílusán is látható.  A Saint-Estephében található birtok ma 91 hektáron terül el, borai pedig nagy népszerűségnek örvendenek a borkedvelők körében. Ma ötféle bor készül itt: három vörös és két fehér. Ami az itteni vörösborokat a környező birtokok boraitól megkülönbözteti, az a merlot szokatlanul nagy aránya (a balparti borok leginkább cabernet sauvignon-hangsúlyosak) – mind az ültetvényekben, mind a kész borban is.

A Tokaj-Hétszőlő története sokkal régebbre nyúlik vissza – a birtokot 1502-ben alapította a nemes Garay család, egyesítve a hét dűlőben lévő földjeiket. A Kopasz-hegy déli lejtőin elterülő borászat több tulajdonosváltást élt meg, majd 2008 év végén került Michel Reybier tulajdonába és az ő nyomására bio termelővé vált. Ennek köszönhetően jelenleg a legnagyobb bio-birtok (55 hektár) az egész borvidéken. A mai napig hagyományos stílusban készülnek az itteni borok, a termelésért Makai Gergely szőlész-borász felel. A borok jelentős része exportra készül, magyarországi forgalomba csak a termelés mintegy 1/5-e kerül.

A kóstolót a Tokaj-Hétszőlő kereskedelmi igazgatója, Oroszlán Tamás vezette.

Tokaj-Hétszőlő Birtok Furmint 2020

Világos citromsárga szín. Kis fülledtséggel indul, majd illatában megjelennek körtés, zöld almás jegyek, némi ásványos beütéssel. Kóstolva közepes test, szép savak, enyhén fűtő alhohol, ízben zöld alma, körte, citrom, ásványosság és fehérborsos fűszeresség. Lecsengése közepes. Tipikus tokaji furmint. 85/100 pont.

G’Destournel 2019

A birtok harmadbora új ültetvényekről. Közepes rubin szín. Illatában sok-sok piros bogyós gyümölcs, meggy, cseresznye, málna, emellett egy kis feketeribizli, vanília, bőrösség. Kóstolva közepesnél nagyobb test, szép savak, kerek tanninok, meggy, cseresznye, bőr, vanília, földesség. Lecsengése hosszú. Szép, könnyen fogasztható, de mégis klasszikus bordói vörös. 88/100 pont

Pagodes de Cos 2015

A birtok másodbora, 1994 óta készül. Mély rubin szín. Illatában meggy, feketeribizli, szeder, bőr, füst, szilva és csokoládé. Kóstolva nagy test, szép savak, érett tanninok. Sűrű, meggyes-fekeribizlis íz, némi bőrösséggel, csokoládéval, földességgel, vaníliával. Nagyon hosszú a lecsengése. Szépen visszaadja a bal part karakterét. 91/100 pont

Cos d’Estournel 2012

A ház első bora, azaz grand vin. Háromnegyed részt cabernet sauvignon, jelentős merlot és némi cabernet franc és petit verdot hozzáadásával. Mély sötét rubin szín. Illatában grafit, feketeribizli, meggy, hús, bőr, füst, vanília és szantálfa. Kóstolva nagy test, komoly savak, érett, kerek tanninok, magas alkohol – de mind egyensúlyban van egymással. Feketeribizli, meggy, kávé, csokoládé, bőrösség, füst, vanília, szantálfa. Húsos, harapnivaló, sűrű textúra. Lecsengése szinte végtelen. Igazi bordói mestermű. 93/100 pont

Tokaj-Hétszőlő Száraz Szamorodni 2018

Élesztőhártya alatt érlelődött. Világos arany szín. Illatában határozott diós, mogyorós aromák, némi aszalt szilvával, füsttel. Kóstolva közepesnél nagyobb test, szép savak, picit magas alkohol, dió, törökmogyoró, aszalt szilva és mazsola. Lecsengése hosszú. Szeretem ezt a stílust, bár ezzel sajnos kisebbségben vagyok. 88/100 pont

Tokaj-Hétszőlő Édes Szamorodni 2017

Világos arany szín. Illatában sárga- és őszibarack, dió, méz, propolisz, citrusok fellelhetők. Kóstolva közepes test, szép savak, visszafogott édesség. Ízben citrom, lime, sárgabarack, méz, körte. Lecsengése hosszú. Friss, egyensúlyos, mindennapok édes bora. 90/100 pont

Tokaj-Hétszőlő 5 puttonyos Tokaji Aszú 2013

Közepes arany szín. Illatában sárga- és őszibarack, méz, aszalt szilva, vanília, kis kapor, propolisz. Kóstolva közepesnél nagyobb test, gyönyörű savszerkezet, olajos textúra. Ízben méz, őszibarack, sárgabarack, mazsola, aszalt szilva, datolya, birs és törökmogyoró. Lecsengése nagyon hosszú. Könnyebb, de mégicsak rétegzett, komplex, csodás aszú! 92/100

Címkék
banner