Kérem Várjon!
Cikkek
Tokaj arcai
Tematikus évzáró a Kalamárisban
kenszei
2014 December 16.
A Kalamáris Borbisztró és Vinotéka boros rendezvényeinek sorában a Szabó Zoli-féle tematikus borestek az utolsó állomásukhoz érkeztek erre az évre. A hosszúhetényi borász stílszerűen tokaji borokat válogatott össze az esztendő lezárásaként. Az este során kóstolt nyolc bor nagyszerűen mutatta be a Tokaji borvidék arcait, a könnyed, nagyon jó ivású furminttól egészen az aszúig. 

Izgalmas és hasznos volt ezeket a borokat egymás mellett, egymás után kóstolni, és szerencsére egyikük sem okozott csalódást az este folyamán. A kóstoló zárásaként tokaji borban pácolt csirkemell filé érkezett vacsorára, barackos mártással, sült tésztával és fügés rizottóval.

Sauska Furmint 2013

Illatában savanyú cukorkás, kovaköves, nagyon intenzív. A kortyot a sav vezeti, mellette szikár és eléggé egyszerű a korty. Szinte minden pillanatban jól tud esni, mert nem akar több lenni, mint egy nagyon frissítő furmint, bevezetés a fajta világába. Fajtajelleges szomjoltó ital.

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2013

Vajas-hordós jegyekkel nyit illatában és ízében is, lassan tud csak megmutatkozni a fajta. A kortyban magas alkohol, seprős érlelés jegyei, krémes, nyúlós szerkezet. A levegőn jönnek a furmint jegyek, alma és barack formájában, de a hordó egy kicsit rátelepszik az egész borra. Komoly, koncentrált anyag, érdemes még a palackban pihentetni.

Kikelet Birtokbor Hárslevelű 2012

Mély és nagyon széles illat a pohárban, elegánsan hűvös és krémes egyszerre, menta és gesztenyeméz. A korty egy fokkal visszavesz az illat után, a jegyei hasonlóak, de jutott bele az évjárat adta lomhaságból, még úgy is, hogy a háttérben a savak egészen ropogósak. Itt tökéletes a hordó és a bor harmóniája, levegőn szépen összeáll a szerkezet, mosolyog a bor, és mosolygunk mi is. Szép hárs, öröm kortyolni.

Gizella Barát Hárslevelű 2012 (félszáraz)

Nagyon mély és nagyon intenzív illat, koncentrált, telt, sok, de nem rossz értelemben. Elsősorban ásványos, elsősorban a termőhelyről szól, és csak ezek után kezdünk a fajtára gyanakodni. Nagy test, maradék cukor, magas alkohol, meleg és nagyon mélyen rétegzett szerkezet, az évjárat hű lenyomata. Levegőn egészen trópusiba fordul az illat, buja, egzotikus az élmény, és bár nehéz a korty, de folyamatosan visszakóstoljuk. Izgalmas.

Gróf Degenfeld Muscat Blanc 2013 (félszáraz)

Hibátlan és lehengerlően intenzív illat. Sárgadinnye és trópusi gyümölcsök vibrálnak az orrban, megrögzött bortagadókat is pálfordulásra késztetne, meggyőződésem. Érett, szaftos gyümölcsök, virágok és remekül belőtt maradék cukor jön a kortyban, szinte a tökéletesség határát súrolja a szerkezet, ebben a kategóriában persze. Hibátlan technológia, esszenciális fajtajegyekkel, a közönség abszolút kedvence volt.

Vayi Tokaji Cuvée 2012 (édes)

Fűszeres aszalványok, birsalmasajt, hűvösség. Magával ragadó illatok, és szerencsére a kortyban sem kell csalódnunk. Rétegzett, okosan felépített a struktúra. Először a gyümölcsök, mandarin, aszalt füge, kis mazsola. Aztán a hűvösség vezet át egy enyhe ásványosságba, és a cukor-sav játékába. Komoly anyag nagyon szépen hangolva, szinte megszólal a szájban.

Oremus Szamorodni 2010 (édes)

Élettel teli, élénk illatok nagy adag hűvösséggel, szinte már friss, hegyi levegőt vizionálunk. A levegőn friss gyümölcsök is előkerülnek, nem aszalványként, szimplán túlérett formában, mindezt egy hűvös, mentás öntettel nyakon öntve. A korty is vibrál, sárgabarackkal és mazsolával, nagyon ress savakkal, a cukor abszolút a háttérbe szorul. A korty lenyelése után a torokban marad egy kellemesen csípős, pikáns utóíz. Izgalmas, játékos, komoly.

Béres 5 Puttonyos Aszú 2005 (édes)

Aranyba hajló színek, még mindig zöldes reflexekkel. Klasszikus mézes, méhviaszos illatok, leheletnyi dióval. Komoly tűzijáték a szájban, a savak viszik a hátukon az egész szerkezetet, mindent betöltő mézes jegyek, a végén leheletnyi tercier lecsengéssel, főleg dió formájában. Hosszú percek után teljesen eltűnnek a tercier jegyek, és megmarad a szinte végtelen lecsengésű hűvös-meleg-savas-édes játék a szájban.