Tettyei sétánkat váratlan hóvihar zavarja meg. A kisgombócokban megeredő hózuhatag elől a közeli vendéglőbe menekülünk. A Tettyéről, mármint az étteremről az első emlékképem a kilencvenes évek elejéről való, német nagynéni és nagybácsi hozott el ide, merthogy „itt olyan jó svábosan főznek”. Akkor a virágos kerthelyiségben ültünk le, most a hó értelemszerűen a belső terembe űz minket. A csalfa Déli télben egy melegítő ételsor pont jól esne.
Az ebédidő lassan elmúlt, a vacsorára még csak most készülnek fel, de szívesen látják gyermekekkel erősen ellátott kis csapatunkat. Kellő számban érkeznek etetőszékek s az első fogás sem várat túl hosszan magára.
A hagymaleves pont az, amire az ilyen hózáporban szüksége van a testnek s léleknek. Ettünk már hagymalevest nem egy helyen, de ez itt megállná bárhol a helyét. Nem akar ez más lenni, több lenni, mégis egyedi, a hagyma és póré mellett nem sajnálták ki belőle a cirfandlit sem, ettől lesz még inkább helyi, még inkább pécsi. Jó fűszerezés, belül puha, kívülről ropogós a cipő, a sapka fokhagymás, sajt van rápirítva – a legtöbb helyen ezt az egyébként adódó lehetőséget nem aknázzák ki… Itt azonban úgy tűnik, komolyan foglalkoztak a gondolattal: hogyan is lehet egy nemzetközi specialitást helyi élménnyé fejleszteni. Hát kérem, sikerült. Ezért a levesért még visszatérek ide.
A levesből nem marad egyetlen cipóban sem, és habár odakinn már elállt a hóesés, mi azért folytatjuk a mandulás menüt. A diós-camembert-rel töltött csirkemell, mandulás bundában ízletes, picit újító, de hagyománytisztelő étel. A sajt és a dió régi jó bajtársak, itt sem csalatkozunk bennük, a csirkemell adja a hátteret. A kompozíciónak talán az róható fel, hogy enyhén száraz. Friss krokett és párolt erdei gyümölcsök a hús társai, valami kis szaftot el tudnánk még képzelni, az amúgy jó ízekkel játszó, jóízűen fogyasztható ételhez. A mandulás bunda másrészről jó ötlet. És az adag is méretes, a laktató leves után kis szünetekkel birkózunk meg vele.
Hát és a desszert még hátravan. A rétes tésztája házi. Mandulás almával van töltve, amihez fahéjas vaníliamártás dukál. Forró és tökéletes. A nyelvégetést is vállalva kóstolunk bele. A nyelvünkre persze gyógyír az a pohár félédes cirfandli, amit a mandulás menühöz a Tettye grátisz kínál. Annyira belefeledkezünk a remek rétesbe, hogy lefotózni is elfelejtjük, de a pincérünk készségesen hoz még egy adagot. Az se marad meg, teszem hozzá.
A Tettye Pécsett szimbolikus étterem, a tisztes, házias, svábos, magyaros ízekkel vendégül váró igazi vendéglő jelképe, amelyben nem is csalódtunk még sohasem. Nem a nagy gasztroreformokat várjuk itt, viszont jó hangulatban, kellemes órákat tölthetünk itt, remek borválaszték és nagyon korrekt, tisztességes és nagyrészt hagyománytisztelő ételek mellett.
Tettye Vendéglő
Pécs, Tettye tér 4.
Tel:
E-mail: maszler.tettye@freemail.hu
Internet: www.tettye.hu
Nyitva tartás: H-Cs: 11.00-23.00, P-Szo: 11.00-24.00, V: 11.00-23.00
Tettyei cirfandlis hagymaleves, cipóban tálalva, fokhagymás – sajtos sapkával
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 10 dkg liszt, 0,5 kg vöröshagyma, 10 dkg póréhagyma, 10 dkg metélőhagyma, 5 dl cirfandli, só, bors
A kockára vágott vöröshagymát kevés vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd vízzel vagy alaplével felöntjük. Sóval, borssal ízesítjük. Miután felforrt, hozzáadjuk a cirfandlit, a karikára vágott metélőhagymát, póréhagymát, és kiforraljuk. Cipóban tálalva, fokhagymás krutonnal tálaljuk.
Jércemell diós Camemberttel töltve, mandulás bundában, erdei gyümölcsökkel, burgonyakrokettel körítve
Hozzávalók: 2 kg jércemell, 50 dkg dió, 50 dkg camembert, 5 db tojás, liszt, zsemlemorzsa, 50 dkg erdei gyümölcskeverék, 20 dkg mandula
A felszeletelt jércemelleket kiklopfoljuk, megsózzuk. A szeleteket camembert sajttal és dióval megtöltjük, majd feltekerjük. A tekercseket lisztbe, tojásba, és mandulás zsemlemorzsába forgatjuk. Bő zsírban megsütjük. Erdei gyümölcsökkel és krokettel tálaljuk.
Házi mandulás - almás rétes
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 db tojás, só, langyos víz, 2 kg alma, fahéj, 50 dkg cukor, 30 dkg mandula
A lisztet a tojással, a sóval, az olajjal és a langyos vízzel összegyúrjuk, cipókat formázunk és kinyújtjuk. Fél órát pihentetjük. Az almát, a cukrot, a fahéjat és a mandulát és a zsemlemorzsát összekeverjük. A kinyújtott tésztát megszórjuk az almatöltelékkel, feltekerjük, majd tepsibe helyezzük, és 180 fokon megsütjük.
Vaníliamártás: 1 liter tej, 4 db tojássárgája, 20 dkg cukor, 10 dkg vaníliás cukor, 10 dkg liszt
A tojássárgáját cukorral, vaníliás cukorral, liszttel kikeverjük, majd hozzáadjuk a felforralt tejet és kiforraljuk. A felszeletelt rétest porcukorral meghintjük, vaníliamártással leöntve tálaljuk.
A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.