Kérem Várjon!
Cikkek
Szepsy, Tokaj, VinCE
Nyolc bor a Tokaj-mesterkurzusról
kenszei
2010 April 07.

A korábbi VinCE beszámolóban utaltunk már Szepsy István Tokajról tartott mesterkurzusára, következzenek most a borok. Nyolc bor, szépen elosztva, négy száraz és négy édes tétel. Habár a régi és új stílusú tokaji borok összekóstolása elmaradt, de nem voltunk egy cseppet sem elégedetlenek, remekül indult a szombati napunk.

1. Szepsy Szent Tamás Furmint 2008

Erőteljes kezdés az biztos. Illata szép, tiszta, abszolút furmintos. Sava 5,8, nem egy magas érték, mégis markánsnak érezzük nagyon, magyarázatként a nagyon magas ásványi anyag tartalmat kapjuk Szepsytől. A cserek is erőteljesek, még nem finomak. A korty vége melegít rendesen. A fa viszont diszkrét, nagyon szépen simul az ásványok mellé, azokból van messze a legtöbb a kortyban. Nagyon erőteljes, ásványos tétel, még messze a kialakult szerkezettől, de valószínűleg nagy jövő előtt áll.

 

2. Szepsy Birtok Furmint 2007

Megjelenése egy árnyalattal sötétebb tónusú. Ez mozog a legolajosabban a pohárban a furmintok közül, illatában pedig ez a legfásabb. A szájban egészen krémes a textúrája, lágy és végig melegíti az egész testet, a szájtól a gyomorig. Egészen sima, olajos, az ásványok feltűnnek ízében, de csak a háttérben. Hosszú és alaposan igénybe veszi a kóstoló száját.

 

3. Szepsy Urbán Furmint 2007

Érettebb színvilággal nyit, illata diszkrét, visszafogott, elsősorban minerálisnak mondanánk, kis marcipános felhanggal. Ízei nagyon érettek, elegáns és nagyon kellemesnek hat. Szeretjük a kortyban megjelenő mandulás jegyeket, melléjük társul egy kellemes ásványosság, nem túl sok, de nem is hagyható figyelmen kívül. Valahogy kedvesebb, barátkozósabb, diszkrét, de nagyon elegáns. A végén kicsit bántó az alkohol.

 

4. Szepsy Szent Tamás Furmint 2006

Aranyló színű bor. Kitöltés után nem tetszik az illata, nem tiszta és nagyon bizonytalan. Alapból magas sava mellé igazi ásványbomba társul, a kettő együtt így elég kemény, nekem személy szerint tetszik, de lehet, hogy egyeseknek már túl sok. Az illata kitisztult az előadás végére, szép érett furmint illat vált belőle. Az édesek után visszakóstolva azonban nehéz lenne alaposabban elemezni, egy kóstolónyi mennyiségnél többre lett volna szükség az ő esetében, meg persze több időre is.

 

 

5. Szepsy Botond Késői Szüret 2006

Nagy bor, kivételes bor. Mély, arany színnel köszön be. Illata egészen elképesztő, egzotikus, buja és egészen elbódít. Egyszerre citromos, hűvös, ánizzsal és mentával, de van mellette aszalt gyümölcs is, főleg barack. Zamata ugyanezt hozza, és ez teszi igazán kivételessé. A korty eleje meleg, aszalt gyümölcsös és főleg édes érzet uralja. A második fele és a zárás újra hűvös, citrusos – mentás, és nagyszerű savas ízzel köszön el. Szinte végtelen hosszúságú, és egy csepp elég belőle a nyelv hegyén. Nagy bor, kivételes bor.

 

6. Szepsy Szamorodni 2003 Édes

Arany szín, idősebb picit barnásabb árnyalattal. Illatában fekete teafű és kenyérhéj, megvan a hűvös karakter is, de nem túl erőteljes. Elsőre picit lapos az íze, de szépen magára talál a levegőn. Sütőtökre emlékeztet, de nem frissen a sütőből, már állt egy ideje, egészen száraz. A szerkezet picit elbillen az édes ízek felé, magasabb savérzettel még szebb lenne. Nagyon szép korban lévő édes szamorodni, helyet kell neki találni az ünnepi asztalnál.

 

7. Szepsy 6 Puttonyos Aszú 2005

A szamorodninál talán egy árnyalattal világosabb szín. Illata egészen hűvös, ánizsos, lehűti a kóstoló orrát. Zamatában a botrytis és az édesség uralkodik, sok-sok barackkal. Úgy érezzük a sav már nem biztos, hogy elég emellé a cukortartalom mellé, nagyon tömény és szirupos a korty, nehéz bizony kortyolni.

 

8. Szepsy 6 Puttonyos Aszú 1999

Mélyborostyán szín, narancsos árnyalattal. Illata magával ragad, fűszeres, csokis és meleg, mézes egyszerre, tömény és erőteljes. A szájban egészen olajszerű, szinte bevonatot képez a száj falán, átjárja az egész testet. Bőségesen el van látva savval, szépen egyensúlyoz a korty és tényleg úgy tűnik, hogy már sosem fogjuk tudni kipucolni szánkból az ízeit. De nem is akarjuk, a 80 gramm cukormentes extrakttal meg jól is lakunk. És elgondolkodunk, hogy mivel fogjuk feléleszteni az ízlelőbimbóinkat…

Címkék
banner