Kérem Várjon!
Cikkek
Sopron és a zöldveltelini
Két bor: Steigler zöldveltelinik 2019-ből
Ercsey Dániel
2021 April 23.
Itthon valamiért nincs kultusza a zöldveltelini szőlőfajtának, noha a világ már egy évtizede (ha nem több) osztrák GV-t vedel. Holott izgalmas bort is képes adni, nem csak a tartályos alapot, amit mindenki ismer.

Nyitókép: a két GV Sopronból (fotó: Ercsey Dániel)

Az 'egy bor' rovat nem a mélyelemzések terepe, de nem bírom magamban tartani az információt, hogy Badacsony környékén a Villa Tolnay milyen elképesztő zöldvelteliniket tett le az asztalra, néhányat már lassan egy évtizede kóstoltam, de még mindig emlékszem rájuk. Ott van aztán Vámos Attila is, aki a GV egy egészen más arcát mutatta meg, van olyan 2014-es bora, ami még csak most ér a csúcsra, szóval ez is komoly érv a fajta mellett.

A Seprő nevű vlogon is nagyot ment a Steigler zöldveltelini...

Ez azonban önmagában kevés lett volna ahhoz, hogy klaviatúrát ragadjak. Kellett hozzá még két dolog. Az első a Geönczeöl Attila szervezésében évről-évre megrendezésre kerülő borverseny Garamkövesden, ahol önálló zöldveltelini sor van, annyi a nevezés. A Felvidéken szeretik a fajtát és értenek is hozzá, persze ez amolyan dunai bor, Wachau is részben erről szól, ne lepődjünk meg, hogy ez a vidék is. A másik pedig a Steigler pince volt, akik nem csak ránk rúgták az ajtót a kékfrankosukkal, lásd a tesztet lejjebb, de küldtek mellé birtokborokat és két zöldveltelinit is. Ezeket bontottam most ki...

Steigler zöldveltelini 2019

Közepesnél talán mélyebb citrom szín, szabad szemmel is látható szénsavval a pohárban. Illatában zöldalma, kevés bodza, fehérbors. Kóstolva közepes test, kerek savak, pici szénsav és szép gyümölcsösség, körte és zöldalma, valamint egy nagyon izgalmas ásványosság a háttérben. A lecsengést is ez a kettősség uralja. Jól iható, friss és elegáns! 88/100 pont

Steigler zöldveltelini prémium 2019

Halvány arany szín. Illatában érett alma, pici virágpor, édes fűszerek. Szájban közepes test, kerek savak és tanninok, az ízben újra az érett alma dominál, mögötte édes fűszerek és egy kis ázott fa, az utóbbiból származó tanninkesernye felerősödik a korty végén. 85/100 pont

A prémium zöldveltelini fiatalon kissé még fásnak bizonyult (fotó: Ercsey Dániel)

A borleírásokból is látható, ezúttal az alapot szerettem sokkal jobban, ami nem azt jelenti, hogy hosszú távon ne válhatna jobbá a fahordós érlelést kapott prémium verzió, de nem a potenciált, hanem az aktuális állapotot értékeltem, így most az alap verziót javaslom a hétvégi koccintáshoz! Sopron pedig amúgyis nagyon tuti hely, amint lehet utazni, menjetek ti is!

banner