Kevésbé nagyratörő tervek esetén pedig baráti beszélgetések kedves kísérője lehet, nyári napok szinte minden napszakában. Ihatjuk salátákhoz, halakhoz, tengeri herkentyűkhöz, különféle tésztákhoz, de még a kecskesajthoz vagy akár a pizzához is. Bármihez, ami hasonlóan könnyed, mint maga a bor, hiszen a rozé üzenete a frissesség.
Az alábbi összeállításban szekszárdi rozékat mutatunk be. Mint látni fogják, Szekszárd már nem csak a tüzes vörösek fellegvára, hanem a friss és zamatos rozéké is.
1. Mészáros Borház Pinot Noir Rozé
Szamócás, mánás illat, ízben málna és tutti-frutti. Szép szerkezet, szép savak. Friss és üdítő hatású.
2. Fritz Kékfrankos Rozé
Üde, zamatos és könnyed, virgonc savakkal, kedves buborékokkal. Illatában és ízében is piros gyümölcsök jelentkeznek szabad asszociációban.
3. Sebestyén Rozé
Kékfrankos (70%) és zweigelt (30%) házasítású rozé. Lendületes és könnyed, egyben gazdag és vibráló bor. Halvány pink szín, finom bubikkal, szamóca és őszibarack vonalon mozogva.
4. Takler Kékfrankos Rozé
Más, mint a megszokott málna-eper kombók, ízében ugyanis pici narancsosság, de főként őszibarack jelenik meg. Üde, friss és lendületes, minimális szénsavval megtámogatva.
5. Szeleshát Kékfrankos Rozé
Színre sötétebb, intenzívebb. Íze és illata élénk, mintha egy marék gyümölcsbe harapnánk. Eper és érett málna elegye.
6. Bodri Rozi
Kékfrankos (80%), pinot noir (10%) és merlot (10%) házasítása. Nagyon szép illattal köszön a pohárban, illatában és ízében is az epresség jelenik meg. Friss, zamatos és ropogós.
7. Tüske Pince Rozé
Kékfrankos alap (70%) merlot-val (30%) megbolondítva. Összetett és aromagazdag rozé, kicsi szén-dioxiddal. Nem harsány, inkább bor jellegű. Friss, hosszú korty, sok gyümölcs, málna, eper, tutti-frutti.
8. Márkvárt Rozé
Kékfrankos (60%) és zweigelt (40%) rozé. Halvány szín, illatában egy pici fülledtség érződött, egyébként csupa karakteres és szép piros gyümölcs, főként málna dominanciával. Ízében harmónikus, élénk savakkal, korty végén pici édességgel, amitől nagyon kedvessé válik.
9. Heimann Mammaróza Rozé
Kékfrankos, pinot noir, merlot és syrah házasítás, tartályos erjesztéssel és érleléssel. Rozéhoz képest testesebb, az alkohol is gazdagabbnak tűnik. Nagyon komplex, hosszú ízű, érintésnyi szénsavval.
10. Vesztergombi Rozé
Kékfrankos alapú rozé, kadarkával és kevés merlot-val házasítva. Gyümölcsös, friss, könnyű ital, ami enyhe bizsergés kelt a nyelven.
11. Vida Rozé
Kékfrankos, pinot noir és kadarka házasságából született rozé. Gazdag és ropogós savú, zamatos gyümölcsökkel, kellemes illattal, remek ízvilággal és feszes struktúrával.
12. Dúzsi Rozé
Cabernet sauvignonból készült, nagyszerűen megkomponált rozé, egy kicsit más, egyéni stílusban. Komplex, nagyobb testű, karakteresebb ízvilágú, mégis könnyed és üdítő, így struktúrában igen harmónikus. Gazdag gyümölcsösség, fűszeresség jellemzi mind illatában, mind ízében, főként barack és grapefruit aromákkal megtűzdelve. A Le Mondial du Rosé versenyen aranyérmet szerzett - nem érdemtelenül.