Kerek évfordulóhoz érkezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által rendezett Országos Borverseny, amelynek díjátadó gáláját 2019. június 25-én tartották a New York Palace szálloda konferenciatermében: idén 40. alkalommal adták át a díjakat.
A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, a rendezvény védnöke, Légli Ottó a HNT és a Borverseny elnöke, valamint Frittmann János a HNT szakmaközi ügyekért felelős alelnöke, egyben a verseny bírálati rendezvényének idén Kecskeméten otthont adó Kunsági borvidék elnöke adták át.
Légli Ottó, aki ezen a napon ünnepelte 60. születésnapját, köszöntőjében kiemelte, hogy ez a szakmai megmérettetés akkora jelentőségre tett szert, hogy mára a hazai borász társadalom a legmeghatározóbb szakmai rendezvényének tekinti. Ezt bizonyítja a borászatok és a nevezett tételek évről évre növekvő száma: idén 262 borászat 908 tétellel indult a versenyen, ami 2013-hoz képest háromszoros növekedést jelent. A szakmai vetélkedés további rangját emeli, hogy a nevezett tételeket egy 60 fős hazai és nemzetközi bírálókból álló testület minősítette.
Dr. Nagy István miniszter úr köszöntőjében hangsúlyozta, hogy ez a nap a magyar borászat ünnepe is. Példaértékű a hazai borágazat piaci teljesítménye a magyar agrár-élelmiszeriparban, és óriási szakmai teljesítmény, hogy borászaink az évtizedek alatt nem csak követői, hanem formálói is lettek a magyar borfogyasztási kultúrának.
Dr. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára a díjátadás közben meglepetésként bejelentette, hogy az Országos Borverseny bírálatának házigazdája 2020-ban a Mátrai borvidék lesz. A szakember továbbá megjegyezte, hogy az Országos Borverseny több mint egy borverseny, mert ez „a” borverseny, amely innentől egy mentorálási szakasz kezdete is. Ennek keretében és a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával a díjnyertes pincészetek idén két lengyel borvásáron, Krakkóban és Varsóban is bemutatkozhatnak majd.
A legjobb fehérbor: Maróti Pince / Olaszrizling 2016
A legjobb rozébor: Bock Pince / Rosé Cuvée 2018
A legjobb vörösbor: Bodri Pincészet / Szekszárdi „Faluhely” QV 2016
A legjobb gyöngyözőbor: Schieszl Borház / Puxrose 2018
A legjobb pezsgők: Sauska Pincészet Tokaj / Brut (évjárat nélkül),
Törley Pezsgőpincészet / François President Brut 2015
A legjobb természetes édes bor: Juliet Victor Winery / Tokaji édes Szamorodni 2017
A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok / ’1014’ Irsai Olivér 2018
A legnagyobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából: Kősziklás Borászat / Neszmélyi Furmint 2017
A legjobb Kékfrankos alapú házasítás: Besenyei Borház / Egri Vörös Cuvée 2012
A legjobb biobor: Dobosi Pincészet / Bio 14.92 Olaszrizling 2016
Kimagasló rozébor: Szentpéteri Borpince / Kékfrankos rozé 2018
A legjobb muzeális borkülönlegesség: Pauleczky-Vin Szőlőbirtok és Pincészet / Tokaji Essencia 1968
Smile Wine különdíj a legjobb hazai szőlőfajtából előállított száraz pezsgő részére: Garamvári Szőlőbirtok / Lellei Furmint Brut 2017
Winedata különdíj a kimagasló eredményt elért ötven hektár feletti termelő részére: Patricius Borház
A rendezvény főtámogatója, a Takarék Csoport a HNT szakmai közreműködésével második alkalommal választotta ki a Takarékok Borait.
A Takarékok Rozébora: Szentpéteri Borpince / Néró rosé 2018
A Takarékok Fehérbora: Kősziklás Borászat / Neszmélyi Furmint 2017
A Takarékok Vörösbora és A Takarékok Bora: Dula Pincészet / ”Terézia” Cabarnet 2009
egyben a Vándordíj nyertese (Borsos Miklós alkotása) egy nagy aranyéremmel, hat aranyéremmel és két ezüstéremmel a Hajós-Bajai és Villányi borvidékről a Koch Borászat lett!
A díjátadó ünnepséget követően állófogadás következett, ahol megkóstolhattunk az aranyérmes borok közül húsz tételt. A Maróti Pince rendkívül koncentrált és elegáns 2016-os mátrai olaszrizlingje és a Juliet Victor Winery 2017-es Tokaji édes szamorodnija mellett sokáig fogjuk még emlegetni a Pauleczki-Vin Pincészet (ki tudja melyik bolygóról nektárként idecsöppent) 1968-as Tokaji Essenciáját, amely régebbi, mint maga a Borverseny…
Teljes letölthető versenykatalógus itt.