Tavaly indult, ma már átlagosan 100-120 résztvevővel dübörög a Szekszárdi BorEgyetem a PTE Illyés Gyula Főiskolai Karán. Elébb főleg szekszárdi borokat kóstoltak, de a változatosság gyönyörködtet, gondolták s meghívták az általunk is gyakorta olvasott Albert Gazdát, beszéljen egyik kedvencéről az olaszrizlingről. Szerencsére nem csak beszélt, de hozott is egy szép válogatást északtól délig, kelettől nyugatig volt itt mutatóban minden jelentősebb "olaszos" borvidékről. Kóstoltunk szorgalmasan, jegyzeteltünk, egyetértettünk, vagy nem, amit tapasztaltunk, megosztjuk egy kattintás után.
A kóstoló nagyszerű volt, az összeválogatott borok is, a borsorba azért belenyúltunk volna, még akkor is, ha csak ott tudta meg Albert, hogy néhány borból nem az általa kért évjáratot hozták. Majd az összes bor korai nyitás volt még, persze voltak kivételek, de érezhető volt, hogy sok bor még (sok) időt kérne, mielőtt kibontják.
A levegőn is rengeteget alakultak, érdemes őket újrakóstolni szép lassan, levegőztetve. Voltak bizony nehezen értelmezhető tételek, ezekre mindenképpen több időt kell szánni, de ezért is volt jó ez a sor, felfedezhette mindenki, hogy melyik is az ő stílusa olaszban, mit kortyol szívesen, mit ismerne meg jobban.
Nagyszerű volt mindkét külhoni versenyző - főleg Bott Frigyes. Láthatóan nagyon közeliek a pontok, ízlésbeli különbségek döntöttek egy-egy tételnél, a kiemelkedőeket pedig mindenki értékelte. A Banyászótól kezdve pedig tényleg nem igazán lehet sorrendet felállítani, mindegyik kitűnő/kiemelkedő volt. Összességében nagyszerű borok, jó szervezés, nem túlzóan szájbarágó előadó, kitűnő este volt, sok emlékezetes olaszrizlinggel.
Olajos megjelenésű tétel. Illata fedett, nem túl intenzív, gyümölcsöket nem igazán, vajas-fahordós jegyeket érzünk inkább. Szájban sem érezzük komplexnek, vajasság, krémesség vezeti ízét is, savai sem árulnak el sokat magukról, visszakóstolás után sem találunk benne igazán olaszrizlinges jegyeket. A fa uralkodik, a korty végén pedig az alkohol.
zoranka: 80 kenszei: 79 (átlagban 4 pont)
Halvány szalmasárga színű bor. Illata nagyon intenzív, nagyon friss és abszolút tiszta. Tiszták a gyümölcsei, de már itt is érezni a vulkanikus talaj jegyeit. Kortyban sem okoz csalódást, ugyanaz a frissesség és tisztaság jellemzi. A korty eleje almára hajaz talán leginkább vibráló savval, aztán jön egy kellemes adag ásványos íz, és lezárásképpen egy leheletnyi sósság. Mindezt könnyedén, nem lehengerlően nagy testtel vagy alkohollal. Megannyi szépsége és beltartalmi értéke mellett is nagyon jól csúszik. Na és persze könnyű beszerezni, baráti áron.
zoranka: 84 kenszei: 85 (átlagban 5+ pont)
A pohárba töltve sötét tónusú és egészen megfontoltan, olajosan mozog. Nyitás után erőteljesen érződik a fahordó illatában és ízében is, kell neki a levegő. Felismerhetően eltérő stílusú, mint balatoni vagy somlai társai, igazi egri akar ő lenni. Eddigi legintenzívebb gyümölcsök, a fehér húsúak közül. Sűrű szövésű a textúrája, a szájat teljesen megtölti, és idővel a fát sem érezzük már annyira, savai erőteljesebbekké válnak, és hosszan kitart a korty. Ha kap elég időt a nyitás után már most is szép, de mindenképpen érdemes még palackban érlelni.
zoranka: 85 kenszei: 84 (átlagban 5+ pont)
Vad és virgonc, nem hazudtolja meg a vulkanikus hegyet. Nagyon nagy értékeket hordoz, de még egyáltalán nincsen összeállva, struktúrája kialakulóban még. Illata erőteljesen ásványos, bazaltos, mellette enyhe alma és citrus. Kóstolva az ásvány visz mindent, még kevesebb gyümölcs, mint az illatban. Komoly súlya van a kortynak, nagyon hosszú, savai virgoncak, a tanninja most még eléggé szárít. Ezért kicsit húz a korty, még darabos, de érezhetően komoly anyaggal van dolgunk, csak türelem kell hozzá, hogy kiteljesedjen. Most még ne bontsuk.
zoranka: 83 kenszei: 84 (átlagban 5 pont)
Más világ, más stílus. Megjelenése az egyik legsötétebb, aranysárga szín. Illata eleinte fülledt, de a levegőn teljesen kitisztul. Zöldalmára, almára emlékeztet, közepesen intenzívnek hat. Olajos, testes, nehéz bor, ízét főleg fűszeresség jellemzi (szegfűszeg), mediterrán hangulatú és hosszú. Savai nem kiemelkedőek, de nem is vesznek el a kortyban, tanninját is érezzük, egész kellemesen szárít. Összességében szép tétel, rendezett szerkezettel, és a többi olasztól alaposan eltérő íz világgal. Az ásványosság után át kell egy kicsit hangolódni, más erényeket csillogtat, bár a levegőn mintha ő is bejelentkezne a minerális borok közé. (Ezt a bort mi csempésztük be a sorba, ez a vörösmarti pincészet alaprizlingje, nagyjából 1800 forintért, van még ezen felül egy superior tétel is, sőt kivételes évjáratokban édes verzió is készül.)
zoranka: 85 kenszei: 85 (átlagban 5+ pont)
Illata puncsos, érezni az erőteljes alkoholt. Kissé kevés savat érezni az alkoholhoz és a robosztus testhez, ezért is töltenénk bele szívesen szódát, próbálnánk ki fröccsben. Már inkább a túlérett felé fordul zamata, gazdag és testes bor, a végén jön az alkohol és melegít rendesen. Nem igazán vágyik arra, hogy boncolgassuk. Itatja magát, nem sértődik meg, ha fröccsben isszuk, de azért csak mértékkel, nem egy átlagos ivóbor.
zoranka:84 kenszei:82 (átlagban 5 pont)
Friss, somlai illatok, kovakő és még mindig érezhető fás jegyek, bár ezek egyre inkább a háttérbe húzódnak. Krémes textúra, mineralitással és letisztult savakkal, kellemesen melegítő, de nem kilógó alkohollal. A fát itt egy kicsit erőteljesebben érezzük, de inkább a szép fajtajegyek vannak már előtérben. Hosszan időzik a szánkban. Még mindig fejlődő szakaszában van, lesz még ennél is szebb.
zoranka: 82 kenszei: 84 (átlagban 5 pont)
Egy időre megbénította a pennát. Olaszrizling a javából, egészen kivételesen komplex és harmonikus tétel. Illata és zamata is kristálytiszta, egyszerre ásványos és gyümölcsös, bármelyik is legyen éppen erőteljesebb, egészen lehengerlő. Savai kitűnőek, erőteljesek, de pont annyira, amennyit a test, alkohol és a korty végi pici édeség igényel. Lehetne elemeire szedni, de úgy ahogy van jó. Nagyon jó. Inni is, nem durva, nem sok, nem nehéz, de mégis végtelen a korty. Bólogatás, elismerő csend. Túlzás nélkül jelenleg az egyik legnagyszerűbb olaszrizling hazánkban.
zoranka: 90 kenszei: 92 (átlagban 7+ pont)
Gazdag illat ásványokkal, érett gyümölccsel és a termőterület izgalmas, semmihez sem hasonlítható jegyeivel. A fa teljesen integrálódott, nagyszerűen támogatja az illatot és a kortyot is. Szinte harapjuk, gazdag gyümölcsösség, mineralitás és kitűnő, ress savak. Teljesen gömbölyű a szájban, semmi nem lóg sehova, nem bánt, pedig hosszan időzik mindenütt, mielőtt lenyeljük a kortyot. A fajtát kissé felülírja a termőhely, de ez előnyére válik, ettől lesz igazán egyedi. Folyamatosan meglep, változik, izgalmas és magával ragadó rizling.
zoranka: 91 kenszei: 90 (átlagban 7+ pont)
Rajta nagyon érződött, hogy több levegőt igényel, teljesen fedett volt közvetlen a nyitás után. Szerencsére sikerült egy palackot visszakóstolni levegőztetés után. Tiszta, a végletekig csiszolt megjelenés és illat. Már illatában is inkább Somlót érezzük, mint a fajtát. Ez ízben csak fokozódik, a korty elejétől a végéig erőteljesen ásványos, markáns savak és a tüzes, vulkanikus ízek vezetik, lecsengése nagyon hosszú. Nagyon izmos, de még kissé szögletes tétel. Nem hétköznapi olasz, somlai minden pillanatában, mindenképpen szánjunk rá elég időt, ha felbontjuk.
zoranka: 86 kenszei: 87 (átlagban 6 pont)
A Banyászóhoz hasonlóan igazi olaszrizling esszencia. A különbség a termőhely, és persze a kor. Még nem forgalmi tétel, kerekedik, alakul még a palackban. Már most is kitűnő, intenzív illatokkal rendelkezik. Szokás szerint kapjuk a mineralitást, valamint zamatos, érett almát. Ízben is ez roppanós alma a legjellemzőbb, meg a korty felétől jelentkező sós, kellemesen kesernyés íz, nehezen felejti a szánk hosszú percek után is. Mi sajnos nem kóstolhattuk a régi idők csopaki rizlingjeit, de ennél a tételnél úgy érezzük, egymásra talált a fajta és a terület, a dűlő. Talán a régiek is elégedetten csettintenének, mint mi.
zoranka: 89 kenszei:90 (átlagban 7 pont)
A nyolcas borok Takács Lajos szerint maximum kortyolhatóak, inni nem lehet őket. Magas az alkoholtartalmuk, rátelepszik az egész kortyra. Ez igaz erre a tételre is, illatban talán még annyira nem is sok. Sütőtökre emlékeztet, a sütőből frissen kivéve, az alkohol mögött ásvány és Somló. A szájban elbillen az alkohol felé, főleg a korty vége, ezért érezni annyira nehéznek, mikor lenyeljük. Külön-külön szép értékei vannak - bár savait kevesebbnek érezni a kelleténél - nem tud összeállni a struktúra, az alkohol külön életet él. Talán az idő segít?
zoranka: 85 kenszei: 83 (átlagban 5 pont)
Sűrű anyag, lomhán mozog a pohárban. Mély és intenzív illatok, kicsit édeskés és nagyon minerális egyszerre, köszönhetően a kivételes csörnyeföldi mikroklímának. Nem kevés maradékcukor, igencsak jelentős savakkal megtámogatva, ezért lehet száraz ez a tétel. Szinte végtelennek hat a szájban, kellemes melegség tölti el a kóstolót a korty után. Keverednek az édeskés, gazdag gyümölcsök (megint feltűnik a friss sütőtök, barack) és a minerális jegyek és érezzük végig, hogy olaszrizlinggel van dolgunk, a fajta is meg tud jelenni a pohárban. Újabb kivételes olasz, és ismét egy új arca a fajtának.
zoranka: 88 kenszei: 91 (átlagban 7 pont)
Majdnem 30 gramm maradékcukorral rendelkező bor. Aranysárga, érett szín, a mozgatás után szinte megáll a pohár falán. Illatában érett aszalt gyümölcsök, már itt is árad egyfajta elegancia. A korty egyensúlyban, nem borul fel a cukor felé. Savai nagyon rendben, már-már markánsnak hatnak. Az ízét is az aszalt gyümölcsök vezetik, nagyon elegánsnak hat, nem émelyítően sűrű, ebből adódóan jól iható, nem válik túl sokká a második pohár után sem. Nem igazán akar elillanni a zamata még órák múlva sem. Kivételes tétel, ünnepi alkalmak kiváló kísérője.
zoranka: 89 kenszei: 88 (átlagban 6+ pont)
Plusz egy olaszrizling, amit kenszei még akkor este bontott, csak hogy teljes legyen a kép:
Édes tétel, sok cukorral. Több mint egy hét alatt fogyott el a fél literes palack, nem siettünk vele. Egy hét után is tartotta erényeit, friss és üde maradt. Sötét tónusú, aranysárga megjelenés. Tercier aromák elsőre, szamorodni borokra emlékeztető illatok, sütőtök – nem a frissen sült, visszafogottabb, érettebb – és aszalt barack. Szépen tartja savait, érezhetően már kicsit kopnak, de még tartják a bor egyensúlyát. Az ásványai valahol a korty felénél jönnek meg, és ki is tartanak a végéig. Szépen tartja magát, még van benne bőven idő. Bontsuk bátran, élmény lesz, de keressünk neki alkalmat vagy egy finom desszertet!
kenszei: 87 (azaz 6 pont)