Kérem Várjon!
Cikkek
Nyári furmint
Egy bor: Sauska Tokaji Furmint 2011
zoranka
2012 May 14.

Nemrég egy esőbe és érdektelenségbe fulladt borfesztiválon járva találkoztam ezzel a borral. Egy palackot hazahoztam belőle, a hétvégén elővettem, hogy az ismét esőre váltó időjárásba hozzon valami vigaszt. Olyan volt, amilyenre emlékeztem abból a két kortyból, a múlt hétről. Friss, gyümölcsös, csúszós. 

A Bortársaság forgalmazza, a képet is tőlük kölcsönöztem, ott ezerhat körül szerezhető be. Lehengerlően tiszta gyümölcsösséget találtam az illatában. Barack és körte, ez a kettő jön elsőre, friss gyümölcsök, éretten, zamatosan, lédúsan. A gyümölcsök mögött találunk rá egy kis fémességre, ami a korty végén is előbukkan, ott azonban társul hozzá némi édeskrémes testesség. És egy pici kesernye, grapefruitos citrusosság. Nem kevés ez a tizenhárom százalék alkohol, ha könnyed, nyári bor a cél, ugyanakkor elkortyolgatva nem is vesszük észre.

A friss, vibráló gyümölcsössége ezt a bort nyári furmintnak predesztinálja, ez az a fehér, amihez nem kérünk szódát, tisztán kortyolgatjuk el, lassan, módjával, úri kényelemmel, mintha időnk tenger lenne s türelmünk végtelen.

Ha nagyon szálazni szeretnénk, akár azt is tehetnénk, hiszen egysíkúnak nem mondanám ezt a bort, de mégsem az ízek boncolgatása benne a lényeg. A bor élvezete, az ízek élvezete, illatok és zamatok, a napsütés és a jókedv. Akkor vegyük elő, ha mosolyogva szeretnénk bort inni és élvezni a percet.

(Kedves barrikfób barátaimnak küldöm ezt a bort sok szeretettel, amikor ebben a  Sauskában is megtalálják a fát, akkor lesz teljes a kép.)