Valami mindig történik Szekszárdon, gondolom, nem csak a kilométer-elszámolásból tűnik ez ki, mennyit teszem meg a Pécs-Szekszárd-Pécs túrát, de a beszámolók számából is kitűnik. Vagy ügyesebben kommunikálják, mint mások, mindenesetre most itt az újabb happening, a kadarka kerekasztal. A kadarka téma már egy ideje, de Szekszárdon eszükbe jutott meghívni a főbb termelőket, megkóstolni együtt a borokat és beszélgetni róluk. Ha más nem is történt volna, már ez is előrelépés.
Az ötletgazda-házigazda Heimann Zoltán, mint a borvidék elnöke is köszöntötte a vendégeket a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karának konferenciatermében, röviden felvezetve, mi is vezérelte az egynapos kis tanácskozás-kóstoló összehívásakor. Előre a kadarka útján, foglalhatnánk össze mi, hiszen Szekszárd a kékfrankos és bikavér társaként e fajta mellett tette le voksát. De a kadarka magyar fajta, jó pár évszázada már otthonra talált itt, ezért szélesebb összefogásra is szükség van. Ezért jött el a kerekasztalra Domonyi László kiskőrösi polgármester is, akinek városában már 17 éve rendeznek kadarka versenyt, kiállni a fajta mellett. Hiszen a régi időkben is, a kunsági homokon az ezerjó és sárfehér mellett kadarka termett.
Közös megállapodási is aláírtak többen, a kadarka jövőjéért. A Kunsági, Szekszárdi, Hajós-bajai borvidékek kezdeményezésére jött ez létre, de helyben mások is csatlakoztak, hiszen jöttek borászok Egerből, Ménesről, Villányból, Garammentéről.
„Alulíró felek a mai napon kifejezik szándékukat, hogy a több mint 500 éves dicsőséges magyarországi múltra visszatekintő kadarkát újra felemeljék, és mint a magyar és egyetemes borkultúra kiemelkedő értékét sikerre vigyék.
Mindenki a maga területén kezdeményezi, szervezi, és támogatja a kadarka hírnevét erősítő rendezvényeket, és egymást meghívják ezen eseményekre.
Törekszenek közös programok létrehozására, és támogatják borászaikat a minőségi kadarka termelésére, a kadarkához kötődő fogyasztói akciók létrehozására.”
Nem mondhatunk mást, mint hogy a magunk részéről követjük, támogatjuk, segítjük.
De következzenek a borok, hiszen 29 tétel sorakozott fel az asztalon, nem semmi sor, az biztos.
Bott Frigyes Garammenti Kadarka 2012
Ibolya, fűszeres meggy, hűvösebb. Jó savak, finom gyümölcsösség, elég tartós íz. Könnyedebb struktúra, elegancia, némi hordófűszeresség és édes meggyesség a végére. ****
Halmosi Szekszárdi Kadarka 2012
Még nem teljesen kész, kicsit kusza illatba, zamatokban is. Illatban elsőre visszafogott, viszont gazdag, kadarkás zamatanyagok jönnek, csak még nem letisztulva. ***
Baron von Twickel Szekszárdi Kadarka 2012
Nem forgalmi tétel még ez sem, elég tiszta, de kicsit jellegtelen illat, viszont elég sok kesernye ízben. Nem állt még össze, szükséges csiszolódnia. **
Neiner Szekszárdi Kadarka 2012
Több mint ötven éves ültetvényekről származó kadarka. Illatban egészen korrekt, fajtajelleges, viszont a zárásban fáradt hordó marad meg. **
István Borház Kunsági Kadarka 2012
Egész sötét színvilág. Nem teljesen tiszta illat, törkölyösség, túlérettség, mazsolásság, kevés a savgerinc, nincs igazi lendülete. Kicsit mattra sikeredett, koravén. **
Hetényi Pincészet Szekszárdi Kadarka 2012
Hordós tétel. Némi idő kell neki, hogy kinyíljon, utána fűszeres, gyümölcsös, zamatokban is gazdag, egész hosszú a korty, jó egyensúlyban van, még némi időt kíván, hogy elegánsabb legyen. ***+
Takler Szekszárdi Kadarka 2012
Kevés idő itt is kel az illatok kibontakozásához. Friss, elég gyümölcsös, zamataiban kicsit több a tanninérzet. Fűszer van benne, szekszárdiság van benne. ***+
Tüske Pince Szekszárdi Kadarka 2012
A szín sötétebb, az illatok is tömények, bonbonmeggyes jegyek, zamataiban is. Az alkohol picit kilóg. Kicsit szárít a korty vége, az egyensúly nem teljes. ***
Ribling Ferenc Szekszárdi Kadarka 2011
Erőteljesebb hordós hatás, gyümölcsös illatok, zamatok, jön a fűszeresség is belőle. Nem teljesen tiszta, viszonylag egyszerű struktúra, de korrekt. **
Toronyi György Szekszárdi Kadarka 2011
Szép illatok, jó fűszeresség, friss meggy, érett cseresznye, jó színvilág. Könnyedség és teltség is van benne, nem túl komplex, de jóivású kadarka. ***
Fritz Szekszárdi Kadarka 2011
Négy szüret, négy dűlő termése. Egyszer, tiszta, fajtajelleges kadarka, hordót nem látott, de van gyümölcsössége, könnyedsége, nem kell sokáig fejtegetni, ahogy a pohárban sem marad sokáig. ***+
Heimann Szekszárdi Kadarka 2011
Hűvös, enyhén fűszeres, friss meggyes illat, ami zamatokban is visszaköszön. Szépen nyílik a levegőn, zamatai gazdagok, ánizsos-fűszeres, elég tartós is, pici kesernyés elköszönéssel. ****
Tóth Ferenc Egri Kadarka 2011
Érettebb illatok és zamatok, több tannin, több erő, érezhető hordó, aszalványos erdei gyümölcsösség, szárító korty. Egyedi, kicsit szokatlan, robusztus kadarka. **+
Hagymási Egri Kadarka 2011
Meggyes-kávé illatok, szinte kékfrankosos szín- és illatvilág. Ez is erőteljesebb, teltebb zamatokkal jelentkezik, érett meggy, fűszeres cseresznyelekvár, krémesség a kortyban. Izgalmas. ***
Besenyei Egri Kadarka 2011
Hordóminta. Kis gyógyszeresség is van benne, némi zöldes jelleg, talán kocsányosság. Kevésbé egyensúlyos bor, kevésbé kadarkás és rumos-meggyes ízekkel-illatokkal. **
Bodri Szekszárdi Kadarka 2011
Illata elsőre kissé fedett, idő kell neki a kibontakozáshoz. Meggy, cseresznye, szilva, némi fűszerességgel megtoldva. Jó arányok, gazdag zamatok, elég hosszú. ***+
Schieber Szekszárdi Kadarka 2011
Van benne minden, ami kadarkás, de viszonylag visszafogottan, lehetne intenzívebben. Korrekt, jól strukturált, hétköznapi kadarka. ***
Márkvárt János Szekszárdi Kadarka 2011
Hűvösebb, tiszta, szép illatok, ugyanakkor szájban egész erőteljes, kicsit alkoholos érzetű bor. Hecsedli és málna, kis fűszerességgel, korrekt savakkal, jóivású, kadarkás. ***
Mészáros Szekszárdi Kadarka Selection 2011
Intenzívebb színe, illatban kávé, fűszerek, piros gyümölcsök. Masszívabb test, több tannin, jó struktúra, összetett, izgalmas kadarka. ****
Eszterbauer Sógor Szekszárdi Kadarka 2011
Első visszafogott illat, aztán nyílik, jön fűszer és gyümölcs, málna. Ízeit is a fűszeresség vezeti, szép, friss-roppanós piros bogyósokkal kísérve, pici kesernyével a végén. ****
Eszterbauer Nagyapám Szekszárdi Kadarka 2011
Komolyabb, mélyebb szín világ. Intenzíven gyümölcsös és fűszeres az illata, komplex és mély, hosszan szippantható. A teste nagy, az alkohol érezhető, nagyon koncentrált, intenzíven gyümölcsös, komoly és tartalmas. *****
Koch Csaba Hajósi Kadarka 2011
Virágosabb, friss gyümölcsös illatok. Telt, korrekt struktúra, jó ízek maradnak meg a szájban, nagyon jól elkészített bor. ***+
Sümegi Hajósi Kadarka 2011
Érdekes, szinte fehérboros gyümölcsösség az illatokban, némi virággal díszítve, a fűszeresség is megjelenik, főleg a kortyban. Könnyed bor, nyári grillhez. ***
Maurer Oszkár Hajdújárási 1880 Kadarka 2011
Kicsit magasabb az illó, kénhiány talán, fáradékonynak tűnik, mellette persze gazdag, jó ízek, jó savak, szép zamatok, csak így nincs meg az elegancia. ***
Sebestyén Csaba Ivánvölgyi Kadarka 2011
Hűvösebb, szép illatok, bogyós gyümölcsök, sav korrekt, elég tartalmas, vastag, jó egyensúllyal, hosszú utóízzel, erőteljes alkohollal. ***+
Sauska Villányi Kadarka 2011
Tiszta, tisztességes kadarkás illatok és hordófűszerek jó egyensúlya. Szépen ívelt, fűszeres korty, sok bogyós gyümölcs, sok alkohol, de nem sok, szép hordóhasználat, sokrétű, hosszú bor. *****
István Borház Kunsági Kadarka 2011
Virágos, könnyű illatok, gyorsan érkezik és gyorsan tűnik el, a zamatok sem marandóak, egyszerű, tisztességek homoki kadarka. **+
Balla Géza Ménesi Kadarka 2009
Szép illatokkal nyit, némi hordófűszerrel, sötét gyümölcsökkel, erőteljes színekkel. Kortyban is masszív, gyümölcs, hordó, alkohol, mindből van bőven, de összeáll, van benne harmónia és kedvesség is. ****+
Vesztergombi József Szekszárdi Kadarka 2007
Érett, érlelt illatok, de kortyban érezzük, hogy még élő bor. Megjelennek benne a tercier zamatok, némi mazsola is, aszalt füge, de van még meggy is, cseresznye is. Van még benne. ***+
A borokat követően két borszakértő, Mészáros Gabriella és Csizmadia-Honigh Péter véleményezte a borokat. Mészáros Gabriella két évtized kóstolási tapasztalatával úgy vélekedett, hogy ideje kereteket megfogalmazni a kadarkához. Hogy milyen is legyen: szerinte fűszeres, gyümölcsös, alacsony tanninnal és kisebb színintenzitás. És a legfontosabb feladat ezek keretek között meglelni az egyensúlyt.
Csizmadia-Honigh Péter felvetette, kintről látható-e a kadarka? Szerinte azért nem eléggé, mert a karaktere nincs még igazán megfogalmazva és sok még az olyan hiba, borkészítési tévút, ami nem a jó irányba vezet. Ráadásul nem is eladható külföldön.
A kóstolást ebéd követte, majd a Sauska-birtokon telepített kadarka klóngyűjtemény mintáit kóstolhatták meg a résztvevők, valamint szakmai előadásokat hallgathattak meg, ezekről a tudósító már lemaradt, hiszen vissza kellett térnie Pécsre. De a délelőttiekből is annyi tanulságot le mer vonni, hogy volt létjogosultsága összehívni, van értelme folytatni a kadarka kerekasztalt, vinni kell tovább a témát és értelme leginkább akkor lesz, ha az itt megfogalmazott ötletek, tanácsok, javaslatok némelyike hosszú távú, közös célként jelenik majd meg minden kadarka-termelőben.