A címet egyébként a portugieser címkéjén találtam, George Raymond Richard Martin, amerikai író és forgatókönyvíró mondta, írta egyszer.
Intenzív illatok, málnaszörp, egy kis bodza, némi meggy és rágógumi. Szjban a savak viszik a korty ívét, elég penge, citrusos savérzet, könnyed piros gyümölcsösség, nincs túlkomplikálva, tiszta, közepes hosszal, akár tisztán, akár fröccsben, tavasztól jön az igazi szezonja. 86/100 pont.
Meggy, mögötte szilva, ribizli. Kicsit nyers, ámde gyümölcsös illat. Kortyban is feszes, jó savakkal, kicsit szikár is villányi oportónak, itt nem a lágyságot, hanem a vadságot pislogjuk meg. Azért persze mértékkel forradalmár. Ez az oportó még bőven működik a nyár végén is, de ha nyári vöröst jól behűtve kívánnánk meg, netán oldschool módon még szódáznánk is, azt se bánná. 86/100 pont.
Itt nem az illat intenzitása dönt le, inkább a húsos, kicsit füstös, szamócás, borsos, szilvás testesség. Kortyban csak ráerősít, amit illatban még csak jelez. Tömény és erőteljes, az alkohol azért érződik, a tannin mögötte jár és a gyümölcsösség csak a fűszeresség mögött bukkan fel. Borsos, kávés, nyers bőrös, szárított mediterrán fűszeres, oregánós testes vörösbort kapunk, ahol a fanyarkás erdei gyümölcsök és a friss lekváros füge ízjegyei is megjelennek. Ha hagyjuk levegőzni, előjönnek a földes, gombás, dohányos, étcsokis jegyek is. 88/100 pont.