Kérem Várjon!
Cikkek
Medvehagymás ételek II.
A szerk. szereti
emzé
2009 May 03.

Folytatjuk a medvehagymás versenyre beérkezett receptek bemutatását. A nevezett receptek közül kiválogattuk még azokat, melyekbe a szerkesztőség beleszeretett. Másodszorra a Gabojsza konyhájába lesünk be.

Gabojsza receptjei

A szerző blogja az alábbi linkre kattintva elérhető, kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek!

gabojszakonyhaja.blogspot.com

Négyhagymás lencsetorta

 

Hozzávalók


1 csokor medvehagyma, aprítva
2 kis fej vöröshagyma, aprítva
1 póréhagyma fehér része, aprítva
3-4 gerezd fokhagyma
1 csésze zöld lencse
2 csésze alaplé (húsleves)
3 db sárgarépa, durvára reszelve
3 ek zsemlemorzsa
1 kaliforniai paprika, apró kockákra vágva
3 ek olivaolaj
10 dkg füstöltsajt, nagyon apró kockákra vágva
2 tojás
só, frissen őrölt bors
1 kk szárított morzsolt majoránna

Elkészítés

Egy gyorsforralóban puhára főzöm (kb 15-20 perc alatt) a lencsét a kétszeres mennyiségű húslevesben. Egy serpenyőben az olivaolajon megdinsztelem a vöröshagymát, pórét, majd a paprika kockákat is hozzáadom. Egy keverőtálba durvára reszelem a sárgarépát és jól összekeverem az aprított medvehagymával, reszelt fokhagymával, főtt lencsével, zsemlemorzsával, dinsztelt hagyma-paprika keverékkel, apró füstöltsajt kockákkal és a tojásokkal. Sózom, tekerek rá borsot, fűszerezem majorannával és egy szilikon tortaformába (vagy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt sütőformába), előmelegített (170 fokos) sütőben sütöm kb. 30 percig.

 


Medvehagymás tejszínes vajrépa

Hozzávalók


3 -4 vajrépa, tisztítva és vékonyra szeletelve
fél szál poré, szeletelve
2 dl tejszín
só, bors
kevés vaj


medvehagymás túrókrém:
1 csokor medvehagyma
tehéntúró
juhtúró
fűszersó

Elkészítés

A túrókrém 2 /3 rész tehéntúró, 1/3 rész juhtúró, medvehagyma, házi provence-i fűszersó keveréke. A medvehagymát nagyon apróra vágom, a kétfajta túrót alaposan összekeverem, sózom, borsozom és belekeverem a felaprított medvehagymát meg a fűszerkeveréket.

Egy tűzálló tálat kivajazok, belerétegezem a vajrépát, túrókrémet, póré szeleteket, medvehagyma leveleket és vajrépa szeletekkel zárom a sort, ráöntöm a fűszerezett tejszínt. Betolom félórára a 180 fokos sütőbe és krémesen puhára sütöm.

 


Spenótos medvehagymás tarte

 

Hozzávalók egy nagy piteformához (26 cm-s) és 6 db 10 cm átmérőjű tarte formához
 
1 csomag (500 g) levelestészta
kb 20 dkg friss (házi) tehéntúró
kb 10 dkg juhtúró
2 jókora marék medvehagyma, aprítva
negyed kiló friss spenót
só, frissen őrölt bors
2-3 ek tejföl
2 tojás
3 dkg vaj

Elkészítés

A vajat felmelegítem a legnagyobb serpenyőmben és rádobom az alaposan megmosott, salátacentrifugában leszárított spenót leveleket. Pár perc alatt összesnek, egyszer-kétszer megkevergetve gyorsan megpárolom. A medvehagymát felaprítom, a kétfajta túrót összekeverem, óvatosan sózom (a juhtúró elég sós!) bőkezűen borsozom és belekeverem a felaprított medvehagymát, a kicsit összeaprított párolt spenótot, a tojásokat és a tejfölt.
 
A leveles tésztát kinyújtom és kibélelem vele a piteformát. Levágom a széleit, az alját villával megszurkálom, terítek rá sütőpapírt, ráöntöm azt a sárgaborsót, amit a vaksütéshez használok és 200 fokos sütőben 10 percig vakon elősütöm. Közben a maradék tésztát összegyúrom, kinyújtom és kibélelem vele a 6 kis tarte formám. A piteformába és a kis tarte formákba is belekanalazom a spenótos tölteléket és kb 25 perc alatt a forró (200 fokos) sütőben megsütöm. Melegen, langyosan és hidegen is naaaagyon finom!

 


 

Medvehagymás muffin

 

Hozzávalók

10 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 g sütőpor
10 dkg kockázott bacon
125 g juhtúró
1 tojás
2 tk medvehagymás pesto alap
1 tk dijoni mustár
2 kispohár natúr joghurt
1 tk. oreganó
frissen őrölt bors
 
Elkészítés

A bacon kockákból száraz serpenyőben kisütöttem a zsírt, konyhai törlővel bélelt tányérra szedtem. Kimértem a lisztet, belekevertem a fűszereket és a sütőport. Habverővel összekevertem a joghurtot, tojást, medvehagymás pesto alapot, a mustárt, majd a juhtúrót és a sült bacon kockákat. Hozzáadtam a fűszeres liszthez és tessék-lássék módjára összekevertem. Sózni nem kell, mert a bacon, a medvehagymás pesto alap és a juhtúró is sós.


A muffinsütő mélyedéseibe kanalaztam a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütöttem. Hagyományos muffin sütőformában érdemesebb papír kapszli nélkül sütni, mert a papírba beragad. Inkább vajazzuk ki a formát, vagy ha van, használjunk szilikon formát (én mindkettőben próbáltam, a szilikon a nyerő).

banner