Folytatjuk a medvehagymás versenyre beérkezett receptek bemutatását. A nevezett receptek közül kiválogattuk még azokat, melyekbe a szerkesztőség beleszeretett. Másodszorra a Gabojsza konyhájába lesünk be.
Gabojsza receptjei
A szerző blogja az alábbi linkre kattintva elérhető, kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek!
Hozzávalók
1 csokor medvehagyma, aprítva
2 kis fej vöröshagyma, aprítva
1 póréhagyma fehér része, aprítva
3-4 gerezd fokhagyma
1 csésze zöld lencse
2 csésze alaplé (húsleves)
3 db sárgarépa, durvára reszelve
3 ek zsemlemorzsa
1 kaliforniai paprika, apró kockákra vágva
3 ek olivaolaj
10 dkg füstöltsajt, nagyon apró kockákra vágva
2 tojás
só, frissen őrölt bors
1 kk szárított morzsolt majoránna
Elkészítés
Egy gyorsforralóban puhára főzöm (kb 15-20 perc alatt) a lencsét a kétszeres mennyiségű húslevesben. Egy serpenyőben az olivaolajon megdinsztelem a vöröshagymát, pórét, majd a paprika kockákat is hozzáadom. Egy keverőtálba durvára reszelem a sárgarépát és jól összekeverem az aprított medvehagymával, reszelt fokhagymával, főtt lencsével, zsemlemorzsával, dinsztelt hagyma-paprika keverékkel, apró füstöltsajt kockákkal és a tojásokkal. Sózom, tekerek rá borsot, fűszerezem majorannával és egy szilikon tortaformába (vagy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt sütőformába), előmelegített (170 fokos) sütőben sütöm kb. 30 percig.
Hozzávalók
3 -4 vajrépa, tisztítva és vékonyra szeletelve
fél szál poré, szeletelve
2 dl tejszín
só, bors
kevés vaj
medvehagymás túrókrém:
1 csokor medvehagyma
tehéntúró
juhtúró
fűszersó
Elkészítés
A túrókrém 2 /3 rész tehéntúró, 1/3 rész juhtúró, medvehagyma, házi provence-i fűszersó keveréke. A medvehagymát nagyon apróra vágom, a kétfajta túrót alaposan összekeverem, sózom, borsozom és belekeverem a felaprított medvehagymát meg a fűszerkeveréket.
Egy tűzálló tálat kivajazok, belerétegezem a vajrépát, túrókrémet, póré szeleteket, medvehagyma leveleket és vajrépa szeletekkel zárom a sort, ráöntöm a fűszerezett tejszínt. Betolom félórára a 180 fokos sütőbe és krémesen puhára sütöm.
Elkészítés
Hozzávalók
A bacon kockákból száraz serpenyőben kisütöttem a zsírt, konyhai törlővel bélelt tányérra szedtem. Kimértem a lisztet, belekevertem a fűszereket és a sütőport. Habverővel összekevertem a joghurtot, tojást, medvehagymás pesto alapot, a mustárt, majd a juhtúrót és a sült bacon kockákat. Hozzáadtam a fűszeres liszthez és tessék-lássék módjára összekevertem. Sózni nem kell, mert a bacon, a medvehagymás pesto alap és a juhtúró is sós.
A muffinsütő mélyedéseibe kanalaztam a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütöttem. Hagyományos muffin sütőformában érdemesebb papír kapszli nélkül sütni, mert a papírba beragad. Inkább vajazzuk ki a formát, vagy ha van, használjunk szilikon formát (én mindkettőben próbáltam, a szilikon a nyerő).