Medvehagymás ételek I.
A szerk. szereti
Örömünkre szolgált, hogy sok lelkes olvasónk küldte be receptjeit a medvehagymás pályázatunkra. Ahogy az lenni szokott, nem volt könnyű a díjazottak kiválasztása. A nevezett receptek közül ezért kiválogattuk még azokat, melyekbe a szerkesztőség beleszeretett. Elsőként a Manókonyhába lesünk be.
Zoltai-Jantó Ildikó receptjei
A szerző blogja az alábbi linkre kattintva elérhető, kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek!
manokonyha.blogspot.com
Három sajtos torta
Hozzávalók
10 dkg füstölt sajt
5 dkg márványsajt
5 dkg ementáli sajt
10 dkg füstölt angolszalonna
2 dl tej
1 dl tejszín
3 tojás
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
20 levél medvehagyma
snidling
só
Elkészítés
A füstölt és ementáli sajtot lereszeltem. Az angolszalonnát felkockáztam és egy serpenyőben megpirítottam. A vajat a mikróban megolvasztottam. Az olvasztott vajhoz hozzákevertem a lisztet, az enyhén felvert tojásokat, a tejet, a tejszínt és nagyon kevés sót. A folyékony masszához hozzákevertem az apróra tépkedett medvehagymát és snidlinget és az angolszalonnát. Végül belemorzsoltam a márványsajtot és belekevertem a lereszelt sajtokat is. Kivajazott tűzálló tálba öntöttem. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percet sütöttem.
Töltött csülök
Hozzávalók
1 füstölt csülök
10 dkg reszelt sajt
1 dl evőkanál tejföl
1 tojássárgája
½ dl zsemlemorzsa
20 levél medvehagyma
só, bors
Elkészítés
A csülköt kb. másfél óra alatt puhára főztem. A medvehagyma leveleit külön-külön alaposan lemostam, majd felaprítottam. A töltelék hozzávalóit összekevertem, a sóval óvatosan bántam, mert a csülök is sós. A főtt csülök csontját egy rövid pengéjű kés segítségével óvatosan körbevágtam, majd kihúztam. A csont helyére betöltöttem a sajtos tölteléket. Tűzálló tálban, 220 fokon (nem melegítettem elő a sütőt) 40 percet sütöttem.