Ahogy az eddigi években, úgy idén is április eleje a medvehagyma ünnepe Orfűn. A nagysikerű gasztro-napokra április 10. és 11-én várják a látogatókat kulturális és gasztronómiai programokkal, korhatár nélkül. (S ha már ott vagyunk, szerezzük be az alapanyagot a Pécsi Borozó receptversenyére.)
A fél 11-kor kezdődő ünnepélyes megnyitó nemcsak a hétvégének szól: egyúttal az EKF Gasztro Faluja Orfű programsorozat is kezdetét veszi a Medvehagyma téren. Szombaton 11-től már ismeretterjesztő előadások várják a hallgatóságot a Kemencés Udvarban, délután pécsi szakácsok mérik össze medvehagymás receptjeiket. Estig koncertek, zenés előadások szórakoztatják a látogatókat.
Vasárnap országos madárijesztő versennyel indul a program, s folytatódnak az előadások is, ebéd után Dörömböző Marika néni tanítja medvehagymás sütemények elkészítését a vállalkozó kedvűeknek.
A rendezvény ideje alatt az Orfűi Kemencés Udvartól élményvonat indul a Pécsi-tóhoz, medvehagyma szedési lehetőséggel. Lesz kirakodóvásár, könyvvásár és könyvdedikálás, fotókiállítás, kemencében sült (medvehagymás) langalló, pogácsa és sütemények. Sőt, élő medvebocsok is ellátogatnak Orfűre.
Részletes program itt, kedvcsináló itt, előtanulmány meg itt.