Kérem Várjon!
Cikkek
Mayer Márton kóstoló Sopronban
Jakab Tamás
2024 July 02.

A június elején tartott eseményen a kellemeset sikerült a hasznossal összevonni: villányi borász már régen nem szerepelt soproni kóstolón, viszont most Mayer Mártonnak dolga akadt Németországban, és vállalta, hogy útközben tesz egy megállót. 

A helyszín, vagyis a Rejpál-ház Sopron történelmi belvárosában maga is veretes történelemmel bír: gótikus alapokon, reneszánsz és kora barokk átépítések után a XVIII. századra nyerte el a ma is látható formáját. Ez a mai forma jelenleg a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesületének köszönhető, akik hosszú évek munkájával tették hangulatossá az egykor romokban lévő házat. A zegzugos elrendezést kihasználva több kóstoló- illetve trezorterem áll rendelkezésre, a kisebb és nagyobb csoportoknak. Egy részben fedett, részben napernyős megoldással fedhetővé tehető kerthelyiségben pedig akár 50-60 ember egyidejű leültetésére is lehetőség nyílik. A Rejpál-ház kiváló adottságú „terep” a kisebb, 15-20 fős boros rendezvényektől egészen a nagy, akár 50-60 fős ültetett kóstolókig a borkultúra, a borászok népszerűsítésére. Fontos megemlíteni, hogy a házban tartja hivatalos rendezvényeit az Európai borlovagrend Hungária Konzulátusa is. 

A borokról

Fehér küvé 2022 

Chardonnay és sauvignon blanc házasítása. A Mayer-birtok chardonnay ültetvénnyel rendelkezik, amely önmagában véve egyre kevésbé piacos, így kerestek és találtak is olyan szőlőt, amellyel házasítva egy ütőképes, könnyedebb, illatosabb, de semmiképpen sem túlgondolt, belépő bort készíthetnének. Ez lett a sauvignon blanc. Illatában enyhén túlsúlyban a sauvignon, tavaszi virágcsokor, vágott fű. Ízben inkább chardonnay dominál, körte, némi érdekes keserű mandulás jelleg is. Az alkohol 13,5%, ez érződik is a boron, sokat elvesz a bor könnyednek szánt jellegéből. 85/100 pont

Rozé küvé 2023

Az összes vörös fajta fokozatosan házasítva, azaz: pinot noir, kékfrankos, portugieser, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc is található benne. Általában ez a mennyiségi sorrend is. Jellemzően a pinot-kf-portugieser részből már Márton-napi új rozé készül, később érkeznek a franciák, az így összeállított bor többször van töltve, ez a mostani már a tavaszi, utolsó töltés. A sok fajtának megfelelően elég semleges illat és íz, leginkább málna és pici eper, utóbbi főként ízben. 12,5% az alkohol, elég bubis, jórészt megőrzött CO2-ből, ami kellemessé, roppanóssá teszi. 85/100 pont

Portugieser 2023 

Ez a kékoportó egy erőteljesebb bor a portugieserek között, ezt a 13% alkohol tartalom is mutatja. Sok toastos, vajas kenyeres illattal és ízzel, a fajtatipikus jegyeket némi földes-málnás ízjegyek teszik felismerhetővé. 84/100 pont

Cabernet Sauvignon 2018 

Komoly ugrás az eddig kínálathoz képest, mind fajtában, mind érleltségben. Egy nagyon erőteljes alkoholos illattal nyit, viszont az érlelése miatt egész gyümölcsös, fűszeres és szedres illattal folytatódik az észlelés. A magyarázat pedig az, hogy 50 hl-es magyar ászokhordóban érlelték a bort. A hordót egy jászberényi kádármester készítette, eredetileg az Antinori családnak készült nagy hordókból hármat tudtak Mayerék „megcsípni”. Visszakóstolva szép a gyümölcsösség, de nagyon erős marad az alkoholos érzet. 83/100 pont

Merlot selection 2018

Ez is 14% alkohol tartalmú bor, mint a cabernet sauvignon, de itt ez nem érződik. Tipikus meggyes-ribizlis jegyek, az ízben zamatos, némi kakaó is megjelenik (a jórészt 500 literes zempléni tölgy újhordókban érlelés hatására). A tanninok bársonyosak, de még nem teljesen épültek be. 88/100 pont

Kopár 2018 

Cabernet sauvignon-cabernet franc-merlot küvé, 40-30-30 részaránnyal. Karakteres illat és íz, édesgyökér és sok hordófűszer, szegfűszeg és fahéj, némi szeder. A cabernet francból ánizs is.  A kortyban pici cseresznyemagos kesernye, végül némi nugát. 14% ennek is az alkoholtartalma, és itt ez nagyon rendben is van. Érlelve jórészt új barrique hordókban. 88/100 pont

Az utolsó három tételnek van egy fantázianeve, ez pedig a "mayericum" – ugyanis már a fiához kötődik a borok készítése.

Cabernet Franc 2020

Picit fedett illat, szellőztetés után visszafogott, de elegáns vonal, ánizs, negro, szőlővirág.  Ízben ugyanez, zamatos, teljesen beépült tanninok. Egyensúlyos, kifejezetten hosszú korty. 15% alkohol, de egyáltalán nem érezzük. Kizárólag új barrique érlelés. Már most nagy bor, készen van, de pár évig még biztosan nagy bor is marad, érdemes „bespájzolni” belőle. 92/100 pont

Merlot 2020

Kísérleti tétel a „mayericum” családon belül. Ezt is picit szellőztetni kell. Utána szilva, dohány és füst, majd ízben sok hordó fűszer, kakaó és nugát. Picit még érdes tanninok.  Picit kilógó alkohol. Meg bőven fejlődhet. Egy db 500 literes hordó kiválasztva. Most 88/100 pont, de nagy jövő előtt áll, most még egyszerűen túl fiatal.

Cuvée 2020

A legnagyobb testű bor az összes tétel közül, robosztus, fűszeres, nagyon sok fekete cseresznye, fekete szeder, fahéj. Ez is egy darab kiválasztott 500 literes hordó. 70%-ban a 2020-as Kopárt tartalmazza, a többi része pedig plusz cabernet sauvignon és cabernet franc Érdekes válogatás és egyben ízkombináció, önmagában szép tétel, bársonyos tanninokkal, szép egyensúllyal, de lehet, hogy már túl sok itt a házasítás. Mindenesetre nagyon egyben van, kiváló illat- és ízhatásokkal. 90/100 pont

Kiválóan megszervezett rendezvény, kiváló helyszínen, egyedül a borok kínálatának az ideje volt egy kicsit vontatott, viszont ezt a résztvevők többségének nem okozott problémát.