A Pécsi Macaron Ünnep keretein belül versenyt is hirdettek a szervezők, a profi cukrászatok és az amatőr sütikészítők is indulhattak, ez utóbbiak három kategóriában is.
A profik között a tét az volt, ki viselheti a "Baranya Legjobb Macaronja 2019" címet, ezt a bacon-karamell ízesítésű macaronjával a pécsi Jókai Cukrászda nyerte el, a díjat Veszprémi Flóra főcukrász vette át.
Az amatőrök igen szép számban indultak, 34 macaront kóstolt meg csokoládés, gyümölcsös és egyéb kategóriában a zsűri, melynek elnöke Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője volt, tagjai Csaplár Judit (Almalomb), Nagy Katalin (Pezsgőház), Füzes Kata (Orfűi Malmok), Pauli Zoltán (Palkonyha). és Kiss 'Gadget' Zoltán (Pécsi Borozó) voltak.
A csokoládés kategóriát Tóth Eszter nyerte rumos csokis-fehér babkrémes macaronjával, a gyümölcsösek közül Szabó Zsófia málnás süteménye, míg a különlegességek között között Pádár Szilvia Earl Grey és lime ízesítésű macaronja diadalmaskodott.
A zsűri két különdíjat is kiosztott, rendkívül különlegesnek és kreatívnak ítélte Blénesi Kitti karamellizált fehér csoki, banán és mogyoróvaj ízű macaronját, míg az egyedi formavilág miatt Tóth Eszter citromos-mentás-borsós macaronja kapott elismerést.
Az egyes kategóriák (csokoládé, gyümölcs és egyéb) nyertesei a kiváló minőségű cukrászati alapanyagokat forgalmazó Goodwill National Kft. értékes ajándékcsomagját, a Pécsi Borozó egy éves előfizetését (plusz egy palack Belward-bort) és a Yokka Desszertműhely ajándékutalványát kapták.
A díjátadót követő kóstolón a Darin Cukrászat (Eszék, Horvátország), a HAnd Udvari sütöde (Siklós), az I love Pécs Café (Pécs), a Jókai Cukrászda (Pécs), a Mischler Cakes Cukrászda (Pécs) és a Torta és Desszert Manufaktúra by Zsuzsa Balázs (Pécs) macaronjait kóstolhatta és vásárolhatta meg az érdeklődő publikum, akik 12 és 18 óra között folyamatosan érkeztek, ráadásul a Yokka Desszertműhely macaron-töltelékeiből is kaphattak kóstolót.
Az esemény ötletgazdája és főszervezője, Szabó Réka Kata, a Yokka Desszertműhely vezetője a pécsi, baranyai és határokon átívelő összefogás jelentőségét hangsúlyozta, a szinergiákat, az egymástól való inspirálódás lehetőségét látta az eseményben és szándékai szerint jövőre ismét találkozhatunk a Pécsi Macaron Ünnepen, 2020. március 20-án.
A résztvevő cukrászműhelyek az értékesített macaronok árának 10 százalékával a Harmonikus Fejlődésért Alapítványt támogatták, akik autista és autisztikus tünetekkel rendelkező gyermekek egyénre szabott fejlesztésével foglalkoznak.