Kérem Várjon!
Cikkek
Lídia a klubban
Szerdai Borklub, balatoni kaland
kenszei
2012 March 21.

A nagy halászlé-bor teszt után Szalai Benjámin (Pécsi Püspöki Pince) közbenjárásának köszönhetően lehetőségünk nyílt a zánkai illetőségű Lídia Borház hat borát megkóstolni. Előzetes ismereteink pontosan a nullával voltak egyelőek, ezért nem is igazán tudtuk, hogy mire is számíthatunk a zánkai pincétől. A benyomások összességében egyértelműen pozitívak voltak, csalódást egyik bornál sem kellett elkönyvelnünk, zárásképpen meg egy igazán különleges tétel ízével a szánkban térhettünk nyugovóra.

Lídia Borház Agyaglik Dörgicsei Olaszrizling 2011

Nagyon szép, tiszta illatú tétel, fajtajelleges, mandulás, visszafogottan gyümölcsös, tiszta. Íz világában megint az alma és egy csipetnyi mandula dominál. Klasszikus, rizlinges ízek, szép savak, közepes test és lecsengés. Tisztességes, nagyon jól iható olasz, ne keressünk benne nagy mélységeket, jó nagy kortyokban érdemes fogyasztani.

Lídia Borház Bori Bora Zánkai Szürkebarát 2011

Édeskés, mézes illatok, ez is könnyedén felismerhető, magán hordozza a fajta jegyeit. A levegőn még szebben megnyílik, egészen telt lesz az illata, háttérben egyre erősödő ásványossággal. Ízében is az édes gyümölcsök viszik a prímet, szerencsére jó savakkal megtámogatva, így megmarad a lendület is. Dús a szerkezete, hosszú a lecsengése és potenciál is van benne bőven.

Lídia Borház Andrea Dörgicsei Muskotály 2011

Intenzív, de nagyon szép muskotályos illatokkal mutatkozik be, szerencsére nem esik túlzásokba, erőteljes, de befogadható az illata. Ízében ugyanez az erőteljes muskotályosság uralkodik, de megint a tűréshatáron innen. Fogást nem igazán lehet találni rajta, még a savai is szépen megőrzöttek, lendületesek. Nagyon szépen megkomponált bor, elsősorban a műfaj kedvelőinek.

Lídia Borház Zánkai Olaszrizling 2008

Egészen mély, érett illatú tétel. Van benne ásványosság és petrolos jegy is, levegőn folyamatosan nyílik, terebélyesedik. Egészen bele lehet feledkezni, mélyeket szippantani belőle. Ízei is nagyon teltek, az alkohol szépen melegíti a korty második felét, savai szépen vibrálnak még mindig. Beltartalom is van benne bőven, megint az érettség, az ásványok dominálnak. Nagyszerű alapanyag, szépen érő tétel.

Lídia Borház Zweigelt 2008

Elsőre picit fáradt az illata, levegőn egészen magára talál, kinyílik a bort alapvetően jellemző fűszerkosár. Ízben érezhetően voltak friss gyümölcsei, de ezek mára megkoptak, előtérben a fűszerek vannak. Savai még nagyon szépen tartják a bor gerincét. Jól csúszó tétel, étel mellé társítva még mindig szépen teljesítene.

+ egy bor:

Nyári Ödön Szürkebarát 2006 (kései szüret, száraz)

Gyönyörű és egészen szerteágazó illatában méhviasz, puncsos édesség, méz és ásványok. Mély, érett és nagyon komoly. Ízei még mindig nagyon erőteljesek, mindenből sok szorult belé, de nem érezni bántóan soknak. Erőteljes savak, erőteljes ásványosság, vulkanikus ízek, mellettük meg jön a méz és a puncsos édesség megint. A lecsengése meleg, teljesen sós, és nagyon hosszan kitart. Nagy bor, kitűnő állapotban.

 

Legolvasottabb
Legfrissebb