Kérem Várjon!
Cikkek
Javít sajátmárkás borain a Gundel
Plusz: Miniinterjú Fabók Mihállyal
RMP
2012 March 22.

A Gundel kétségtelenül a magyar vendéglátás egyik legismertebb márkaneve. A régi fény kicsit megkopott, ma már kevesen tekintik az ország legjobbjának a városligeti éttermet, és így volt ez a Gundel saját pincészeteiben készült boraival is. A csapat apró lépésekkel igyekszik javítani a korábbi gyengeségeken, idén tavasszal a borsorozat is megújul. Dél-Pannon sikerek a Budapestre delegált RMP beszámolójában.

Egy ideje már nem javították a Gundel megítélését azok a borok, amelyek eddig a Gundel két pincészetéből kerültek az étterem és a boltok polcaira. A minimum rapszodikus minőségűnek mondható borok ideje lejárt, több nem készül belőlük – tudtuk meg az új borsorozat bemutatóján, Budapesten. Az egri pincét eladták, a tokaji meg ugyan megmaradt, de új borok onnan sem érkeznek a Gundel kínálatába.

Idéntől a Gundel magyarországi pincészetek boraiból válogat partnere, a jól ismert (In Vino) Veritas bornagyker segítségével és szakmai közreműködésével. A megújított címkék egy alap- és egy prémium sorozatot látnak el a Gundel márkajelzésével, pontosabban a jól ismert „Elefántos” illetve „ Lady” motívumokkal. A széria borai nem csak az étteremben jelennek meg, de kereskedelmi forgalomba is kerülnek, így boltokban is találkozhatunk velük (valamint a tervek szerint szállodákban is erősödik a jelenlét, tekintve hogy a Danubius Hotels tulajdonos az étteremben).

A választék korrekt keresztmetszetét adja a magyar borvidékeknek és borfajtáknak, a dél-pannon térségnek pedig kifejezetten büszkeségre adhat okot, hogy Szekszárd és Villány produktumai szép számmal szerepelnek a szortimentben.

Villányból érkezik a Matias Cabernet Franc 2008 bora, valamint a Vylyan adja a Gundel-sorozat rozéját és Villányi Grand Reserve 2006 borát (ami összetétele és leírása alapján a pincészet Duennium küvéjének ikertesója). Szintén két bor is bekerült a válogatásba a szekszárdi Szent Gaál Pincészettől (Kadarka 2008 és Kékfrankos 2007), továbbá egy Bikavér Reserve 2008 a Takler Pincészettől.

Íme a teljes sorozat és a készítő pincészetek:

Elefántos borok

 • Balatonfüredi Sauvignon Blanc 2009 - Figula Mihály
 • Villányi Rozé Cuvée 2011 – Vylyan
 • Szekszárdi Kékfrankos 2007 – Szent Gaál
 • Szekszárdi Kadarka 2008 – Szent Gaál
 • Tokaji Darázskő Furmint 2009 – Tokajicum
 • Tokaji Aszú 3 Puttonyos 2006 – Sauska Tokaj

Lady-sorozat

 • Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2001 – Sauska Tokaj
 • Csopaki Olaszrizling Válogatás 2008 – Figula Mihály
 • Egri Merlot 2009 Arcanum – Vincze Béla
 • Szekszárdi Bikavér 2008 – Takler Ferenc
 • Villányi Cabernet Franc 2008 – Matias
 • Villányi Grand Reserve 2006 – Vylyan
 • Gundel Prestige Brut 2005 pezsgő – Garamvári

„A kapu nyitva áll mindenki számára”

Miniinterjú Fabók Mihállyal, a Gundel vezető sommelier-jével

 • Mennyire igazodnak a most bemutatott borsorozat tagjai a Gundel étlapján található ételekhez?

A Gundel két borsorozatához most 12 tételt választottunk ki, de összesen kb. 200 féle borral dolgozunk az étteremben.  Ez lehetőséget biztosít, hogy – ha nem is bármilyen, de – szinte minden fajta ételhez megfelelő bort ajánlhassunk, amely harmonizál a kiválasztott fogással.  Az étteremben 4 sommelier dolgozik, és nagyon fontos, hogy ők szorosan együttműködjenek a csapat minden tagjával. Ilyen alkalom például, amikor a borvacsorák előtt lekóstoljuk a menüt, közösen vitatjuk meg, mik a legmegfelelőbb párosítások. De egyedülálló módon márciustól egy belső gasztrotréning is indul, amely a korábbi alkalmakat egy szervezettebb formába önti. Ennek során a felszolgálók, a szakácsok és a sommelier-k együtt kóstolják az étlap meglévő és új ételeit, és követik, hogy melyek a legjobban hozzáillő borok a választékunkból. Bár nálunk egyszerre legalább két sommelier dolgozik, nemrég beszéltünk épp arról az étterem vezetőivel, mennyire fontos a csapatmunka. A csapatunk minden tagjának kell valamilyen szinten értenie a borokhoz, és tudnia ajánlásokat megfogalmazni. A legjobb párosításokat csak állandó kóstolással lehet megtalálni.

 • A bekerült borok átestek már egy többfordulós válogatáson, viselhetik a Gundel márkanevet. Ez azt is jelenti, hogy gyakrabban ajánlják őket az étterem vendégeinek?

Ez a – pezsgőt, pálinkát is tartalmazó - kiváló válogatás természetesen nem elég ahhoz, hogy minden ételhez találjunk közülük megfelelőt, de vannak olyan előre elkészített menüajánlataink, amelyekben főként a most bemutatott sorozat tagjai szerepelnek.  Természetesen azért tartunk tovább 180 féle bort, hogy mindenféle ételhez megtalálhassuk a legjobb borpárt. A legszorosabb kapcsolatot a Veritas nagykereskedéssel tartjuk, de összesen 17 helyről szerzünk be bort, kereskedőktől és kis, kézműves pincészetektől egyaránt.

 • A most bemutatott válogatásban elég komoly a szekszárdi és villányi borok aránya, ez minek tulajdonítható?

Igen, bár vannak máshonnan is borok, a vörösborok tekintetében az első válogatásban sok dél-dunántúli bor található. A kóstolások során nem törekedtünk arra, hogy ezekből a régiókból válogassunk, de első körben ezek nyertek. Szándékom szerint ez a válogatás rugalmas marad és a kapu nyitva áll mindenki számára. Ez egy élő borlap, nem várunk a nyomdára. Ha valamelyik tétel nem úgy szerepel, ahogy azt vártuk, akkor viszonylag gyorsan változtatni tudunk.