A Gundel kétségtelenül a magyar vendéglátás egyik legismertebb márkaneve. A régi fény kicsit megkopott, ma már kevesen tekintik az ország legjobbjának a városligeti éttermet, és így volt ez a Gundel saját pincészeteiben készült boraival is. A csapat apró lépésekkel igyekszik javítani a korábbi gyengeségeken, idén tavasszal a borsorozat is megújul. Dél-Pannon sikerek a Budapestre delegált RMP beszámolójában.
Egy ideje már nem javították a Gundel megítélését azok a borok, amelyek eddig a Gundel két pincészetéből kerültek az étterem és a boltok polcaira. A minimum rapszodikus minőségűnek mondható borok ideje lejárt, több nem készül belőlük – tudtuk meg az új borsorozat bemutatóján, Budapesten. Az egri pincét eladták, a tokaji meg ugyan megmaradt, de új borok onnan sem érkeznek a Gundel kínálatába.
Idéntől a Gundel magyarországi pincészetek boraiból válogat partnere, a jól ismert (In Vino) Veritas bornagyker segítségével és szakmai közreműködésével. A megújított címkék egy alap- és egy prémium sorozatot látnak el a Gundel márkajelzésével, pontosabban a jól ismert „Elefántos” illetve „ Lady” motívumokkal. A széria borai nem csak az étteremben jelennek meg, de kereskedelmi forgalomba is kerülnek, így boltokban is találkozhatunk velük (valamint a tervek szerint szállodákban is erősödik a jelenlét, tekintve hogy a Danubius Hotels tulajdonos az étteremben).
A választék korrekt keresztmetszetét adja a magyar borvidékeknek és borfajtáknak, a dél-pannon térségnek pedig kifejezetten büszkeségre adhat okot, hogy Szekszárd és Villány produktumai szép számmal szerepelnek a szortimentben.
Villányból érkezik a Matias Cabernet Franc 2008 bora, valamint a Vylyan adja a Gundel-sorozat rozéját és Villányi Grand Reserve 2006 borát (ami összetétele és leírása alapján a pincészet Duennium küvéjének ikertesója). Szintén két bor is bekerült a válogatásba a szekszárdi Szent Gaál Pincészettől (Kadarka 2008 és Kékfrankos 2007), továbbá egy Bikavér Reserve 2008 a Takler Pincészettől.
Íme a teljes sorozat és a készítő pincészetek:
Elefántos borok
Lady-sorozat
„A kapu nyitva áll mindenki számára”
Miniinterjú Fabók Mihállyal, a Gundel vezető sommelier-jével
A Gundel két borsorozatához most 12 tételt választottunk ki, de összesen kb. 200 féle borral dolgozunk az étteremben. Ez lehetőséget biztosít, hogy – ha nem is bármilyen, de – szinte minden fajta ételhez megfelelő bort ajánlhassunk, amely harmonizál a kiválasztott fogással. Az étteremben 4 sommelier dolgozik, és nagyon fontos, hogy ők szorosan együttműködjenek a csapat minden tagjával. Ilyen alkalom például, amikor a borvacsorák előtt lekóstoljuk a menüt, közösen vitatjuk meg, mik a legmegfelelőbb párosítások. De egyedülálló módon márciustól egy belső gasztrotréning is indul, amely a korábbi alkalmakat egy szervezettebb formába önti. Ennek során a felszolgálók, a szakácsok és a sommelier-k együtt kóstolják az étlap meglévő és új ételeit, és követik, hogy melyek a legjobban hozzáillő borok a választékunkból. Bár nálunk egyszerre legalább két sommelier dolgozik, nemrég beszéltünk épp arról az étterem vezetőivel, mennyire fontos a csapatmunka. A csapatunk minden tagjának kell valamilyen szinten értenie a borokhoz, és tudnia ajánlásokat megfogalmazni. A legjobb párosításokat csak állandó kóstolással lehet megtalálni.
Ez a – pezsgőt, pálinkát is tartalmazó - kiváló válogatás természetesen nem elég ahhoz, hogy minden ételhez találjunk közülük megfelelőt, de vannak olyan előre elkészített menüajánlataink, amelyekben főként a most bemutatott sorozat tagjai szerepelnek. Természetesen azért tartunk tovább 180 féle bort, hogy mindenféle ételhez megtalálhassuk a legjobb borpárt. A legszorosabb kapcsolatot a Veritas nagykereskedéssel tartjuk, de összesen 17 helyről szerzünk be bort, kereskedőktől és kis, kézműves pincészetektől egyaránt.
Igen, bár vannak máshonnan is borok, a vörösborok tekintetében az első válogatásban sok dél-dunántúli bor található. A kóstolások során nem törekedtünk arra, hogy ezekből a régiókból válogassunk, de első körben ezek nyertek. Szándékom szerint ez a válogatás rugalmas marad és a kapu nyitva áll mindenki számára. Ez egy élő borlap, nem várunk a nyomdára. Ha valamelyik tétel nem úgy szerepel, ahogy azt vártuk, akkor viszonylag gyorsan változtatni tudunk.