Kérem Várjon!
Cikkek
Három palack, kirándulás után
Lisicza, Bire, Rojac
zoranka
2013 May 03.

Voltunk majálisozni. A szokásos túrázás a Mecsekben, a Melegmányi-völgy csobogó vízesései, a virágzó medvehagyma-rétek, domboldalak, jól elfáradtunk, de minden perc megérte. Mondom én is, aki azért nem ösztönzi a csapatot minden nap a túrabakancs széttaposására. A gyerekek is jól bírták a tempót, utána nálunk hancúroztak még, mi cseppet sem fáradt férfiak meg bontottunk három palackot.

Lisicza Borház Pécsi Sauvignon Blanc 2012

A megfáradt testnek fröccs kell. A Lisicza-sauvignon pár éve lett klasszikus, akkor minden valamirevaló étterem azt ajánlotta spárgaszezonban, meg azon túl is. A 2012-esről már megemlékeztünk, most is megerősítést kaptak az akkor megfogalmazottak: Nem túlzó illatok, hozza a fajtajegyeket, de semmi műviség nincs benne. Csalános, bodzás, kicsit füves csak.  Kortyban van tartalom, mélység, paprikás, fűszerborsos árnyalat a bodzás frissesség mellett. Ahogy levegőzik, egyre szebb. Izgalmas, többrétegű, tetszetős bor, hosszú utóízzel, játékos fűszerezettséggel. És fröccsben észre se vesszük a tizenháromfeles alkoholt, lecsúszik egy palack, épp, mire kész a vacsora. ****(-)

Bire Grk 2011

Korčula szigetének különleges fajtája a grk. Női virágzata van, akár a kéknyelűnek, plavac mali van mellé ültetve, a beporzáshoz, homokos részeken túlélte a filoxérát, a domboldalakról eltűnt. Frano Milina Bire nemrég visszatelepített pár tízezer tőkét az egykori teraszokra, a szűztermésből egy kevés került ebbe a borba is, majd későbbi évjáratoknál lesz homoki és hegyi verzió is. Tiszta, telt és gyümölcsös illat. Kortyban izgalmas, egyedi zamatok, egyszerre gyümölcs és fűszer, egész jó savak, finom ásványosság. Intenzív, telt bor, kellő frissességgel. Alkohol tizennégy felett, de ennek ellenére üdítő élmény, bár szódát ebbe nem tennék. ****

Rojac Malvazija Maceracija 2009

A weboldalunkon Uroš Rojacnak saját címkegyűjteménye van, írtunk borairól nem is egyszer, a 2005-ös Renerója 95 pontot kapott, a 2007-es itt lapul a pincében. Amint a képen láthatjuk, Isabelle Legeronnak is nagyon tetszettek a borai. Hogy a gondolkodó borásznak tetszett-e a borszakértő, már egy másik kérdés, a tekintetéből ítélve. Mi is bírjuk a stílusát. Rojacnak. Ez a bor narancsbor, vagyis héjon áztatták egy ideig, ez nála általában olyan 30 napot jelent. Erőteljes, intenzív aromákkal köszön be a bor, van benne fekete tea, kandírozott narancs, méz. Jó test, jó struktúra, nem csúsznak szét az arányok, teába áztatott gyümölcsök, érett egres és barack, mézes alma. Az illatok tiszták, az aromák tiszták, nincs benne fáradtság, vannak savak, lendület, jólesik belekortyolni, hihetetlen a zamatgazdagsága. Még kész szerencse, hogy Isabelle Legeron hagyott nekünk belőle. *****

banner