Ha már az első jól sikerült, megszerveztük a másodikat is. A Pécsi Borozó nyári számának tesztgyőztes boraihoz ezúttal is az Enoteca Corso konyháján kreáltak ételeket. A júliusi meleg időjárásához igazodva ezúttal a mediterrán-egzotikus vonal jellemezte az ételeket, ráadásul ez kifejezetten jól is állt a boroknak. Egy asztal sajnos üresen maradt, nem érkeztek meg az előzetesen foglaló vendégek, ami azért is kár, mert ha jelzik, a várólistáról jöhetett volna még érdeklődő. Ezt is még tanulnunk kell, hogy egy asztalfoglalást is időben illik lemondani. Mi azonban, akik ott voltunk, kóstolgattunk, beszélgettünk, jól éreztük magunkat. Hogy aki ezúttal lemaradt, mit is főzzön a tesztgyőztesekhez? Megtudják a hajtás után!
Nyáron, ráadásul csütörtökön borvacsorát szervezni eléggé öngyilkos vállalkozás, de ezúttal úgy tűnt, szerencsére van annyi nyitott és érdeklődő olvasónk, akikre még ilyenkor is számíthatunk. A menü izgalmasnak tűnt már első olvasásra is, azt pedig mi már tudtuk, a borok sem okoznak csalódást.
A vendégeket egy rozéval fogadtuk, mégpedig egy szekszárdi syrah rozéval, a Feiszt Pincészettől. Nagy meglepetést volt rozétesztünkön a két syrah rozé kiemelkedő sikere, de ahogy kóstolgatjuk, egyre jobban értjük, mi tetszett a zsűrinek. Illata hihetetlenül sokrétű, grape fruit, fekete ribizli és gyógynövényesség egyszerre és nagy dózisban. Zamatát nehéz megragadni, talán itt is a ribizli és a gyógynövények, no meg ráadásképpen egy kis bodzaszörpösség viszik a prímet. Savai kitűnőek, repítik a kortyot. Nagyon izgalmas, nagyon egyedi, karakteres. Megosztotta a közönséget a bor és a hozzá érkező étel összhangja, nekem speciel felerősítette a rozé és a leves déligyümölcsös frissességét, a narancsos sárgarépa velouté maracuja betétje lett ezzel intenzívebb.
A második fogás füstölt angolnával töltött házi ravioli volt, vaníliás beurre blanc mártással, a füstösségének mértéke jól passzolt a Matias Pincészet barrique érlelésű 2008-as chardonnay-jához. Szép aranysárga színvilágból jön a határozott vajas, füstöltsonkás illat, mégis körtés-barackos gyümölcsös jelleget is felfedezhetünk benne. Szájban zömök, masszív, erőteljes struktúra, érett zamatok. Jól viseli az alkoholt is, a szerkezet elbírja, van hozzá tartalom, és nagyon szépek a savak is. Hosszú, kellemes lecsengés zárja. Mikes Márk képviselte a pincészetet, ismertetőjében kiemelte, hogy ez még az első évjárat, talán egy kicsit füstösebb, mint szerették volna, de ez majd finomodik már a következőtől.
A főételként érkező, hihetetlenül izgalmas és puhán krémes állagú szűz datolyával kötött házasságot, némi vörösboros jus került rá, igyekezett jól illeszkedni a Medicina fantázianevet kapott 2007-es házasításhoz, ami a szekszárdi Fritz Pincészet csúcsbora. Nem tökéletesen sikerült ez, hiszen a Medicina tömény, testes, még fiatalos nyersességgel, ugyanakkor burjánzó intenzitással rendelkezik, Lőrincz Norbert borásznak nem is kellett sokat magyaráznia, mindenki értette. Első blikkre könnyű belefeledkezni. Pörkölt kávés, vaníliás, hordófűszerek egészítik ki az érett piros gyümölcsöket. Van itt szamóca és málna, sőt feketeszeder és érett faeper. Összetett, harmonikus bor. Jó hordóhasználat, szép savak, telt, dús tanninok. Van ereje, de van hozzá jól megtervezett struktúra is. Hosszú, ribizlis, keserűcsokis zárás. Már szép és még szebb, még elegánsabb lesz. Az étel önmagában nekem most jobban ízlett, mint ezzel a borral. Talán egy kevésbé vastag borral még nagyobb élmény lett volna, mert a hús minősége, állaga, elkészítése abszolút rendben volt, a püré hozzá jól működött.
A desszerthez Szajkról érkezett a bor. A Hárs Pincészetet és 2007-es cirfandliját Hárs Péter mutatta be a borvacsora közönségének. Szép, közepesen intenzív arany szín, illatában konkrét mézzel, hársvirággal, pici birssel. Ízben a remek savak tűnnek fel elsõre, kései tokajikra emlékeztet a szerkezet: tartják a cukrot, de nem szúrnak ki a balanszból még a lecsengésben sem. Jó arányok, jó tartás, összességében remek példa az édes cirfandlira. Az egzotikus vonal folytatódott a mangó brulée-ben, ami ugye egy klasszikus újragondolása, és működött is, a cirfandliban határozottan van a kajszis-birses vonal mögött egy mangós-ananászos ízhatás is, ami összehozta a bort és étellel.
A nyári kóstolók eredményét már alig várjuk, hiszen akkor elkészülhet az őszi vacsora menüsora. Szeptemberben újra várjuk Önöket az Enoteca Corsóba, a Tesztgyőztesek vacsorájára!