Kérem Várjon!
Cikkek
Csokizarándoklat Máriagyűdre
A Vylyan és a csokoládé
Iványi Emese
2010 December 20.

A csokoládé - sok más mellett - a kedvencek menüpontban van nálunk már régóta. Bár talán olyan mélységekig még nem jutottunk el, mint csokiban utazó kolleginánk, de kóstoltunk már kézzel készített bonbonokat dánokat, belgákat, szerbeket, horvátokat, szlovéneket, olaszokat, és még sok náció ítéltetett meg csokibonbon által, de a hazai pályán játszókról sem feledkeztünk meg sosem. A legszűkebb pátriánkban a csokikészítők sora nem volt eleddig túl bőséges, de Tésenyi Andrea - akinek csokiban fejlődését mi is végigkísértük -, azonban jelentős eredményeket ért el már rövid idő alatt is. A kakasos kézműves csoki találkozásáról a Vylyan-borokkal Iványi Emese mesél nekünk.

„……Szeretem a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tej csokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.”         

/Gombóc Artúr/

 

Biztosan emlékeznek kedves gyermekkori addiktív barátunkra, Gombóc Artúrrra, aki minden csokoládét szeret, amit csak készítenek szerte a világon! Lelkesedésében mi is osztozunk, ám mi nem elégszünk meg bármivel, csak a legjobbal! Hatalmas szerencsénk van, hiszen ízlelőbimbóinknak és szívünknek legkedvesebb kézműves csokoládé éppen a szomszédos Máriagyűdön készül! Nincsenek véletlenek.

A csokiról nem csak a gombóc artúri emlékek juthatnak eszünkbe, hanem a Csokoládé című film is, ahol a szenvedélytől fűtött, gyönyörű főszereplő titokzatos csokoládéboltot nyit egy hangulatos kisvárosban. Hiába szerénykedne Tésenyi Andrea, párhuzam minden tekintetben vonható! Andrea a zarándokhelyként ismert Máriagyűdön készíti finomabbnál finomabb csokoládés bonbonjait.

… és hogyan fújt bennünket össze a szél? Természetesen a bor kapcsán! Kapcsolatunk kályhája a siklósi „A Borozó”, melyet Andreáék egy műemlék fogadóban alakítottak ki, hogy kizárólag a siklósi körzet borait kínálják. Mi voltunk kisharsányiként a „legszélső” borászat a kínálatban.

Ha valaki a gasztronómiában keresi az útját, hamar észreveszi, hogy az bár egy tőről fakad, de sokfelé elágazik, s mindegyik utacska ínycsiklandó és csábító. Innen nézve talán nem is meglepő, hogy Andreát a csokoládé misztériuma vitte el más utakra, igaz, jó éles kanyarral: egy reggel azzal kelt fel, hogy ezentúl csokit fog készíteni!

Jött a jó egy éves tanonc-időszak egy odaadó mester mellett és sok-sok kísérletezés (először a családtagokon, majd egyre szélesebb körben). Andrea akkor lépett porondra, mikor úgy érezte, hogy rátalált a saját kis ösvényére, azaz összetéveszthetetlen, egyedi ízkaraktert zár a kis „csokoládéházakba”. A folyamatnak soha nincs vége, csiszolgatja stílusát és kutatja a különleges ízeket, fűszereket.

A kakas logóval fémjelzett bonbonok klasszikus kézműves csokoládék, amelyek csak természetes alapanyagokból készülnek, adalékokat (a hozzáadott cukor is ennek számít) távolról sem látnak. Magas kakaótartalmú- és minőségű olasz vagy belga csokoládé alkotja a „házat”, s a legizgalmasabb rész a „bonbon lelke”, a töltelék. Ez az, ami a készítő fantáziáján, kifinomult arányérzékén múlik, és ez Andreánál mindig az elérhető természetből „töltekezik” (válogatott sáfrány, levendula, szárított gyümölcsök…).

Maga a bonbonkészítés munkafolyamata nem is bonyolult, de hihetetlenül aprólékos. Minden lépése az olvasztástól a temperáláson át a csomagolásig kézzel készül, a tökéletesség pedig rengeteg apróságon múlik. Elég például egy röpke másodperccel több várakozás, és oda a végeredmény! (Ami ilyenkor a kármentő dobozkába kerül, a családtagok, vagy látogatók nagy örömére. Fontos megjegyezni, hogy egy ilyen „selejtes” alkotás ismérve például egy alig látható hajszálnyi repedés a tükörfényes csoki házon…)

 

A gyűdi csokoládé és a kisharsányi bor násza

Egy szép novemberi napsütéses délután Debreczeni Mónikával együtt máriagyűdi műhelyében látogattuk meg Tésenyi Andreát, hogy végre lássuk is, hogyan készülnek e csoki-csodák, és nem utolsó sorban azért, hogy válogatás borainkhoz méltó csokoládé-társat találjunk.

A Tenkes-hegyre felkúszó hangulatos faluban, egy gyönyörűen felújított régi parasztházban található a „Kakas-delicatesse”. A ház tetején forgó szélkakas mára a védjegyük lett.

A műhelybe lépve fűszeres csokoládé illat csapta meg az orrunkat. A küllemre is ellenállhatatlan bonbonok várták a nagy próbatételt a jól kiszellőztetett Pillangó, Mandolás és Duennium palackok köré sorakozva. Nem is fértünk a bőrünkbe, rövid eligazítás után azonnal belevágtunk a kóstolásba, miközben Andrea minden kortyot és falatot követő élménybeszámolót szorgalmasan jegyzetelt.

Izgalmas volt figyelni, ahogyan a bor-hangulat a bonbonban is visszaköszön, s végül a cseppfolyós és a szájban olvadó íz a hosszú lecsengésben eggyé válik… Ahogy a bor-házasítások összeállításánál is tapasztaltuk, a végső választásban nincs kérdés, nincs vita: a megfelelő bor és a bonbon egyszerűen megtalálják egymást, első látásra szerelem!

Tökéletesen beigazolódott, hogy a magas kakaótartalmú csokoládék fogyasztása a kedélyállapotot is javítja, pláne jó borok és kedves vendéglátók társaságában! Ugyanúgy, ahogy a bornál, a csokinál is fontos irányelv a mértékletes fogyasztás. Na ebben mi tökéletesen megbuktunk! De mentségünkre, ki tudta volna megállni ebben a csoki-mennyországban?

Annyira belefeledkeztünk az ízekbe, a történetekbe, a gasztronómiai élmények mesélésébe, hogy túlfűtöttségünkben egyszer csak azon vettük észre magunkat, hogy lazításként már sertés tepertőt kóstolunk mangalica tepertőhöz…, majd az épp - egészen véletlenül a csomagtartóban megbúvó - szlovén levegőn érlelt sonka is kés alá került!

Visszatérve a látogatásunk céljára: az általunk kipróbált és tökéletes harmóniát alkotó bor és csokoládé párosításnak az alábbiak bizonyultak:

  • PILLANGÓ (Merlot válogatás) 2006 ◦ mentás étcsokoládé bonbon
  • MANDOLÁS (Cabernet Franc válogatás) 2006 ◦ rózsaborsos-feketeribizlis étcsokoládé bonbon
  • DUENNIUM (hordóválogatás) 2006 ◦ csillagánizsos étcsokoládé bonbon
  • Agárdi/Vylyan Kadarka párlat 2005 ◦ gyömbérkrémes étcsokoládé bonbon


A hely és Andrea varázsát ugyan lehetetlen átadni, de a kóstolható élményt magunkkal vittük Kisharsányba, azóta a bonbonok pincészetünknél is elérhetőek!

Tőlünk pedig csak egy lépés a teljes csoki-élmény: érdemes csodát látni, s Máriagyűdre e célból is elzarándokolni!

banner