Kérem Várjon!
Cikkek
Cseppet sem siralmas!
Jammertal borok a Búsuló Juhászban
Ercsey Dániel
2023 October 31.

Borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Búsuló Juhász budai étteremben dr. Szűcs Róbert és csapata. A borászat tulajdonosa üdítően hanyagolja mind a politikailag korrektnek gondolt lózungokat, mind a hazai borszakmában jellemző szervilizmust, így érdemes szemlézni az elmondottakat is.

A nyitókép Szmodits Balázs fotója

Sommás meglátással nyitjuk a rendezvényt, miszerint a világon kétféle borvidék létezik, aminek van világklasszis bora és aminek nincs. Ne legyenek kétségeink, Villány az előbbiek szűk táborába tartozik a Jammertal borbirtoknak köszönhetően, legalábbis dr. Szűcs Róbert tulajdonos szerint. Ezzel egyértelműen utal a két évvel ezelőtti, tényleg világraszóló CMB sikerre.

Ezután viszont azt is megtudhatjuk, hogy az igazi probléma az, hogy ez senkit nem érdekel, legalábbis a hazai szakmai szervezetek, a bormarketingért felelős intézetek és állami apparátusok közül. Igaz ami igaz, szakmai berkekben némi ellenérzést váltott ki (nem csak Villányban), amikor a borászat kommunikációját félreértve úgy érezték, hogy a Jammertal borbirtok azzal „haknizta körül“ az országos sajtót, hogy övék a világ legjobb vörösbora, de egyrészt ezt minden valamire való marketinges így csinálta volna, másfelől tényleg nagy dolog ilyen eredményt elérni a Concours Mondial de Bruxelles borversenyen, szóval ezúton is megkövetem a birtokot, jól csinálták-csinálják, erről tényleg nem lehet eleget beszélni! Ahogy arról sem, hogy világszerte csökken a borfogyasztás, azon belül pedig meredeken esik a vörösbor fogyasztása. A hazai adatokról (az elmúlt 5 évben 7%-os visszaesés a vörösbor fogyasztásban) a borászat tulajdonosának szintén sarkosnak tűnő, ám megfontolandó véleménye van.

Fotó: Szmodits Balázs

„A hazai szőlőterületeknek csak egy kis százaléka alkalmas a prémium vörösborok előállítására, de kalkulálva az előállítás költségeivel is, végül ez a magyar fogyasztók többségének megfizethetetlen terméket eredményez. Ennek az lesz a következménye, amit már látunk is, hogy a borászatok többsége elmozdul az alacsonyabb minőségű vörösborok irányába, ami viszont egésze egyszerűen nem ízlik a fogyasztóknak, így sokkal könnyebben fordulnak a fehérborok és a rozék felé. Ördögi kör, amiből az egyetlen kitörési lehetőség az export növelése, de ehhez meg kell teremteni a nemzetközi hitelességet!“

A meglátás nem újdonság, de az már igen, hogy ki is mondja valaki! A nemzetközi eredmények és a számtalan arany- és nagyaranyérem kapcsán is fontosnak tartották kiemelni, hogy sokkal hitelesebbnek tartják a nagy nemzetközi borversenyeket, mint egy-egy megmondóember napi hangulatától függő borértékelést, ami ráadásul nem is vakon történik.

Fotó: Ercsey Dániel

Plusz nehézséget jelent a borászatok életében az egyre nehezebbé váló világpiaci környezet, a növekvő munkabérek és infláció, valamint az a nem elhanyagolható körülmény, hogy az európaiak többsége egész egyszerűen nem akar a szőlőben dolgozni. Nem csoda, hogy Toszkánában ma már afgánok metszenek, Champagne-ban pedig vagy lengyelek, vagy dél-franciaországi romák.

Fotó: Ercsey Dániel

„Az olcsó vörösbor a nyomort konzerválja.“ - mondja dr. Szűcs Róbert, én pedig egyre szomorúbban nézek magam elé. Csak a végén derül ki a kedvem, amikor Kövesdi Zsófia kitüntetéséről esik szó, akit a Selection Genuss 2023-ban az Év női borászának választott Németországban. Talán még nincs veszve minden, csak élni kell a lehetőségeinkkel, el kell végezni a munkát, nem szabad teret adni az igénytelenségnek és a lustaságnak és egyre többet és többet, időt és pénzt kell fektetni a fogyasztók edukációjába. „Hogyan várjuk el, hogy a fogyasztó értékeljen egy prémium vörösbort, amikor még a késsel-villával evés is problémát okoz neki?“- tette fel a költői kérdést dr. Szűcs Róbert, mi pedig csak bízni tudunk abban, hogy a felnövekvő új generáció mind ebben, mind a borospoharak helyes tartásában nagyobb gyakorlatra tesz majd szert, mint a kortársaink…

Fotó: Szmodits Balázs

Ars Poetica PN 2020

Közepes mínusz rubin szín. Sok piros bogyós gyümölcs, nem a klasszikus málna-eper-cékla-föld vonal, sokkal inkább meggy, cseresznye, fűszeresség, bors. Kóstolva közepes test, feszes tanninszerkezet, lendületes savak. Az ízképben az illatban már megismert dolgok folytatódnak. A lecsengése gyümölcsös, közepesen hosszú. 88-90/100 pont

Ars Poetica Syrah 2021

Közepes rubin szín. Illatában piros bogyós gyümölcsök, pici szeder a háttérben, erősödő feketebors és pici zsálya. Kóstolva közepesnél nagyobb test, feszes szerkezet, lendületes sav, érett és izmos tannin. Az ízképben piros bogyósok és szép fűszeresség, kirobbanó formában lévő fiatal syrah. Jó inni. A lecsengése közepesnél hosszabb. 90-91/100 pont

Koh-I-Noor CF 2011

Közepes+ rubin szín. Illatában bors, szegfűszeg, bőr, pici animalitás, de nem csap át brettbe. Kóstolva nagy test, lendületes savak, fáradságnak nyoma sincs, érettek tanninok. Az ízképben rengeteg fekete bogyós gyümölcs, szeder, meggy, bors, csillagánizs, szerecsendió. A lecsengése közepesnél hosszabb. Ennyi idősen ilyen állapotban, wow! 94/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Koh-I-Noor 105.6 2017 (franc alapú házasítás)

Mély gránát szín. Illatában fekete bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, meggy, szeder, szilva, de pici menta és csillagánizs is felbukkan benne. Kóstolva nagy test, érett tanninok, kerek savak, klasszikus nagy villányi vörösbor, a franc is érződik. Gyümölcsbomba, feszes, hosszú, izgalmas. Még sok van benne! 92-93/100 pont

Koh-I-Noor CS 2017

Közepes+ rubin szín gránát reflexekkel. Meggy és hecsedli, pici rózsa és bőrösség, szeder és szilva. Nagy test, sűrű és feszes tannin, kerek sav. Még nincs a csúcsán. Sok fekete bogyós gyümölcs, nincs lekvárosság. A lecsengésben grafit. 92/100 pont

Koh-I-Noor Merlot 2019

Mély rubint szín. Klasszikus merlot illat, sok meggy és cseresznye, pici aszalt piros bogyós gyümölcs a háttérben. Kóstolva nagy test, lendületes sav, sok piros bogyós gyümölcs, selymes tanninszerkezet. A lecsengése hosszú. Még nagyon fiatal, kár kibontani 2028 előtt. 92/100 pont

Cassiopeia MCS Achird (M) 2012

Mély gránát szín. Intenzív illatában porcukros édesség, szederlekvár, élénk és friss, nem érződik rajta az idő. Aszalt paradicsom. Olíva. Pici föld. Málna. Karamellizált cékla. Nagy test, buja, harmonikus, hosszú. Kerek savak, érett édes ízek, szép fűszercsokor. Hosszú, gyümölcsös, wow! 93-94/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Cassiopeia MCS Achird 2017

Mély rubin szín. Illatában bőrösség, szeder, pici málna, de alapvetően fekete bogyós gyümölcsök és nagyon enyhe lekvárosság. Nagy test, lendületes savak, érett és puha tanninok, lekerekedett, jól iható. A korty alapvetően gyümölcsös, nem lóg ki az alkohol, a lecsengésben pici csokoládé is felbukkan. 91/100 pont

Cassiopeia MCS Achird 2018

Mély gránát szín, érettebbnek tűnik mint a 17-es. Kirobbanó illatában porcukor, szilvalekvár, szederlekvár, aszalt fekete bogyós erdei gyümölcsök, pici toszkán hintőporosság. Kóstolva közepesnél nagyobb test, feszes tanninok, picit még szárít is, sok piros és fekete bogyós gyümi, aszalt paradicsom, olíva (fekete), bors és szegfűszeg. A lecsengése hosszú. Most van a csúcsán szerintem. 90/100 pont