Vannak esték, amikor nem jön össze. A bor. A sor. Úgy, ahogy szeretnénk. Hogy gördülékeny legyen, a borok jók, szépek, finomak, kedvesek. Ha véget ér a vakkóstoló, akkor válogatni tudjunk, mit is szeretnénk visszakóstolni, de legszívesebben mindet. Hát most nem sok bor volt ilyen. Ritkán van olyan sor, amikor a borok harmadát egzakt okok miatt zárjuk ki és még mindig ott van egyharmad, amivel stílbeli problémáink vannak inkább. Vagy brutál gyökérnapja volt egyszerre kilenc embernek. Végül is front volt, vagy nem?
Amiket bevettünk a cikkben is olvasható sorba, azokat ajánlhatjuk, azok ár és ízlés függvényében megtalálhatják kedvelőiket. Nem bennük csalódtam, vagy legalábbis nem a legjobban.
Radó Pince Pécsi Zöldveltelini 2013
Érződik rajta, hogy nagyon friss töltés, kis kén mellett lassan nyílik az illata. Ami érett citrusos, barackos, enyhén virágos. A korty is hozza ezt, némi grépfútos édeskesernyével, sima, korrekten egyszerű. Most 80 pont. **+
Tűzkő Birtok Tolnai Szürkebarát-Chardonnay Cuvée 2012
Visszafogott, de tiszta illat. Kortyban elég tüzes, de vannak gyümölcsök, őszibarack, érett alma, némi sárgadinnye is felbukkan, kis virágossággal a háttérben. Elég krémes textúra, némi vaníliával, diszkrét fűszerességgel. 83 pont. ***
Eberhardt Pincészet Mohácsi Cirfandli 2012
Kicsit mézes, viaszos, virágos illatok. Itt még tetten érhető a cirfandli, de kortyban már a meleg évjáratot tükröző krémesség, puhaság, visszafogott savak elveszik a fajtajelleget. Nem túl széles, kevés zamat marad utána a szájban, viszont elég magasnak tűnő alkoholérzetet ad. 81 pont. ***
Bock Pince Villányi Hárslevelű 2012
Illatban szépen nyílik, mézes-virágos, fehér gyümölcsösség, kortyban itt is jön a krémesség és van benne kis pezsgés, lendületesebbé kozmetikázva a savakat. Érett trópusi gyümölcsök, elsősorban ananász és lédús citrusok a zamatban. Intenzív, erőteljes fehérbor, némi fűszerességgel a háttérben. 84-85 pont. ***+
Fotók: Villányi Máté
7773 Borászat Villányi Rozé 2013
Illatban málnás-epres, elég intenzíven gyümölcsös, színben is élénk, világos pirosba hajló. Kortyban nincs nagy test, de a gyümölcsösség folytatódik, vannak savak alapozásként, esti, lazulós kortyolgatásokhoz is ajánlott, de bármikor bevennénk rozéfröccs-alapkészletünkbe. 83 pont. ***
Eberhardt Pincészet Mohácsi Rozé 2013
Elsőre visszafogottabb illatok. Nagyon frissnek tűnik, elsősorban a citrusos illatok jönnek belőle. Kortyban erőteljesebb savakat érünk, aztán jön némi málnás gyümölcs, a citrusok itt is, picit rövidnek tűnik. 82 pont. ***
Malatinszky Le Sommelier Villányi Rozé 2013
Édes, fűszeres gyümölcsös illatok. Kicsit vörösborosabb stílus, kerekebb, simulósabb, édes gyümölcsös, de pici tanninháttérrel, visszafogottabb savakkal, lazulós, csúszós, ezt tisztán, hűvösen, jó időben. 83 pont. ***
7773 Borászat Villányi Portugieser 2013
Friss, gyümölcsös, az idei oportók világos lilás-vörös színével, illatában meggy-cseresznye-szilva triója, kortyban is üde, gyümölcsös, ivós, van lendülete, pici kesernye a korty végén, korrekt, jól megfogalmazott portugieser. 84-85 pont. ***+
Hetényi Pincészet Szekszárdi Syrah 2011
Húsos, vastag, érezhető alkohollal és érett gyümölcsökkel, a fűszeresség is jön, bors, boróka, hecsedlilekvár. Elég tartalmas, jó anyag, benne van a földesség, húsosság, de a cseresznye gyümölcsössége, valamint a bors és a vanília édespikáns fűszeressége is. Bevezetés a syrah műfajba. 84 pont. ***
Bock Pince Villányi Ermitage Cuvée 2011
Illat elsőre visszafogott, aztán nyílik, hozza a villányias, meleg, hordófűszeres illatokat. Kortyban elsőre igencsak rumos-meggyes, túlérett gyümölcsökkel, aztán némi étcsokoládé is jön. Kicsit nyers, nem túl kedves, egy hétköznapi húsos vacsorához. 82 pont. ***
Bock Pince Villányi Merlot 2011
Illatában egyszerre jelenik meg az érett erdei gyümölcsösség és a kipárolgó aszfalt, tömény, délies karakter. Pár hete merlot-kóstolónkon azt írtuk: „Sötét, feketésen vörös színek. Illatban érett erdei gyümölcsök, hordófűszerek, tűlevelek és egy kis párolgó aszfalt is, ami nem rossz, én szeretem a benzinkutak szagát is. Vastag, elég tartalma, sok alkohol, a tannin puha, édes, kicsit húz, de van tartalma hozzá.” Most nem tetszett annyira, 83-84 pont. ***
Bock Pince Villányi Cabernet Franc 2011
Csokis-szedres, érett gyümölcsös illat. Húsos, elég vastag korty, borsos-szedres, csokis-áfonyás, érett, a hordófűszerek a krémességet hangsúlyozzák ki. Erőteljes, délies, most érdemes bontani, meginni. 84-85 pont. ***+
Bock Pince Villányi Cabernet Sauvignon 2011
Húsos, vastag, érett paprikás-fűszeres illatvilág, erdei gyümölcsökkel. Kortyban a gyümölcsök és kevés lekvár mögé, mellé áll be a hordófűszer-arzenál, a tannin elég finom, nem lóg ki az alkohol, korrekt, jól elkészített cabernet. 84-85 pont. ***+
Tringa Barocco Szekszárdi Cuvée 2012
Blauburger, kékfrankos, merlot, nagyjából azonos arányban. Tiszta, érett illatok, finom gyümölcsökkel, szilva és meggy, a korty vastag, de krémes, csúszós, jó savakkal, elég hosszan tart, van benne egy kis karamellás kedvesség, egy kis gyümölcsös frissesség, izgalmas, jó tétel. 86 pont. ****
Halmosi Négykezes Szekszárdi Merlot 2009
Illatában a bonbonmeggy a legerőteljesebb, de van benne merlot, nem is kevés. De az egyensúlyt kortyban felborítja az alkohol és a fa túlsúlya, kesernyés lecsengése van. Vastag, tartalmas, jó anyag, de nem a legszebb formájában, egy kis szellőzés után szebb, de még nem az igazi. 83 pont. ***
Malatinszky Le Sommelier Villányi Cabernet Sauvignon 2008
Szép illat, korrekt korty, nem túl komplex, de tiszta, hozza a fajtát, a jó évjáratban szépen beérett cabernet sauvignont, összességében rendben van, korrekt, arányos, belépő a villányi nagy vörösekhez. 83 pont. ***
Bock Pince Villányi Royal Cuvée 2008
Hosszasan érdemes szellőztetni, nagyon lassan bontakozik ki. Színében már barnás árnyalatok jelentkeznek, az illatban erőteljes palackbuké, némi cserzett bőr, háttérben érett gyümölcsök és rumos csokoládé. Szájban egészen telt és széles, teljesen lesimult tanninokkal és összeérett szerkezettel. Gyümölcsből többet is szeretnénk, kicsit kevés izgalmat tartogat a korty. 83-84 pont. ***
Bock Pince Villányi Bock Cuvée 2008
A villányiság le sem tagadható, ezen a stíluson nőttünk fel, ez volt a grand stíl. Húsos, harapható a korty, keserűcsokoládés-borsos fűszerességgel. Nagy borban töménység, sok anyag, puha gyümölcsösség, olykor lekvárba csúszva, a tannin masszív, az alkohol szintén. Betölti a szájat, sokat ad mindenből, nagy és gazdag, de a harmónia és elegancia még hiányzik. 86-87 pont. ****
Malatinszky Villányi Tenkes Cuvée 2007
Tiszta illat, érett bogyós gyümölcsökkel, elsősorban ribizli és némi piros szeder. Nagyon korrekt test, érett gyümölcsök, jó arányok, vannak benne izgalmak, a szalonna ad sós ízeket, a feketeribizli édes gyümölcsöket, a kékáfonya némi fanyarságot, a bor natúr ízekben gazdag, rétegzett, izgalmas, van benne még jövő is. 85-86 pont. ****
Malatinszky Noblesse Villányi Cabernoir 2007
Vastag anyag, nehezebb illat, némi bőr, bogyós gyümölcsökkel, hordófűszerekkel. Szájban is keményebbnek tűnik, a bőr, az avar jegyei váltakoznak a gyümölcsösséggel és a levendulás, borsmentás fűszerekkel. Izgalmas, de valószínűleg étel mellett jobban teljesít. 84-85 pont. ***+
És volt még tucatnyi bor, elsősorban vörösek, amiket most nem említünk, mert nem ütötték meg a nyolcvan pontos szintet. De felmerült bennünk, vajon hogy lehet, hogy ahogymúlnak az évek, egyre több a valóban hibás (értsd: illós, kénhidrogénes, széteső) bor, holott egyre kevesebbnek kellene lennie, mert hát haladunk és fejlődünk, ugye? És akkor még persze az is benne van, hogy csoportos gyökérnapot éltünk át. De ennek azért kisebb a valószínűsége. Jobb, arányosabb, elegánsabb, gyümölcsösebb, szebben érlelt, szebben hordózott vörösborokat szeretnénk kóstolni, inni, eltenni.