Nagyrada, Zalaszabar és Garabonc között. A külterületi szőlőkataszterből 100 hektárt foglal el a borászat a Szelemi-hegyen, ezzel nemcsak a szűkebb térség vagy a Zalai borvidék, de az egész Balatoni borrégió legnagyobb területű borászata. A történet 2001-ben indult az első telepítésekkel, amelyek a borvidék addigi jellemzőitől merőben eltérően kizárólag kékszőlők voltak. És ezek a fajták egyáltalán nem voltak jellemzőek, a három bordói klasszikuson kívül a syrah, pinot noir duó sem volt megszokott addig, a malbec pedig az egész országban itt lett eltelepítve először (2008-ban).
Hogy ennek a nemhogy Magyarországon, de még Európában sem megszokott kombinációnak a svéd(országi) tulajdonosok mellett a borásznak is szerepe volt, az egészen biztos: Luis Fuentes egyenesen Chiléből érkezett Magyarországra, és bár előbb csak tanulmányútként, illetve ösztöndíjként tervezte a magyarországi létet, de immáron tizennyolc éve állandó lakos. 2006-ban a ma is létező pincészeti-borászati épületkomplexum is át lett adva, majd újabb, de már kisebb telepítés hullám következtében fehér fajtákkal egészült ki a szortiment: olaszrizling, chardonnay (egy hektár), Irsai Olivér és a lassan ikonikussá váló sauvignon blanc (szintén egy hektár) egészítette ki a vörös (és rozé) kínálatot. No, meg természetesen pezsgő, ha már chardonnay és pinot noir (de főként chardonnay).
Kevés olyan borászat van ma Magyarországon, amely a sauvignon blanc-t a fehér fajták közül a zászlajára tűzve, egyértelműen a borászat presztízs fajtájának tekinti. A Cezar Winery-nél így vannak ezzel, és nemhiába, a bor szépen mutatja (tropikusra hangolt) ízvilágát, és ezt több díjjal is elismerték, elismerik.
Végül, pár sor erejéig 2017-ben, illetve 2017-től felvállal a pincészet egy úttörő szerepet is: a Badacsonyi Kutatóintézet messiás nevű új fajtájának az első és mindmáig legjelentősebb telepítői, termelői.
Az elmúlt években a borászat (újra) a Zalai borvidék élére állt, pontosabban szólva, annak a kis-balatoni része élére: 2021-től lehetséges is a „Kis-Balaton” jelző címkén szerepeltetése a Zalaszabar, Nagyrada, Garabonc területéről származó borok esetében. Amolyan Kis-Balaton OEM jön tehát létre, amelynek alapvető célja kiemelni ennek a termőterületnek a még minőségibb voltát: a visszaállított Kis-Balaton vízfelülete a fény visszaverésével és kisugárzásával tovább emeli a termőhely adottságait. Ezek szerencsésen észak-déli lefutásúak, így a kelet felé (a Kis-Balatonra) néző domboldalak részesülnek elsősorban ebből a hatásból, kiegyenlítve a nyugati oldalak nagyobb besugárzásból fakadó előnyét. A dombtető pedig mindent visz, mindkét hatás érvényesül. Nem véletlen, a pincészet ültetvényei is alapvetően dombtetőn helyezkednek el.
A megújulást jelző új jelmondatuk is éppen ezért Kis-Balaton – nagy borok. A jelmondat mindkettő állítása igaz.
Sauvignon Blanc 2021. Hűtött préselés nélkül, de a must hűtve áztatásával és hűtött erjesztéssel készült, az aromák minél nagyobb hatékonyságú kinyerése érdekében. Ez alapvetően sikerült is, közepesnél intenzívebb illatú és ízű, tropikus jegyeket felmutató, szép sauvignont fogyaszthatunk. Némi ananász, narancshéj, kevés maracuja. A Balatoni Borok Versenyén idén a második legjobb sauvignon, éppen Kányaváryék mögött. Most 89 pont.
Chardonnay 2021. Egy friss, tartályos, hűtött technológiával készült chardonnay, amely meglepően gyümölcsös, főként ahhoz képest, hogy ennek a fajtának az említésekor nem ez az első jelző, amely az eszünkbe jut… Most egy markáns illatú és ízű, leginkább almás, körtés vonalat képviselő, némi kovás jegyet is magában hordozó, tartalmas bort kóstolhattunk. Ez így bizony simán 90 pont.
Cabernet Sauvignon Rozé 2021. Elég sok a cabernet sauvignon ültetvény, és elég komoly kihívás az, hogy ezek minden évben egységesen és szépen beérjenek. Ennek a problémának az oldását jelenti, hogy ebből a fajtából készítik a rozénak valót. A fehér borok készítési technológiájának megfelelően, annyi többlettel, hogy finom seprűn volt érlelve a tartályban. És ez (is) jót tett neki. Nagyon krémes, ugyanakkor friss, a cabernet alapízek közül a fekete cseresznyét, valamint némi málnát és ribizlit is szépen mutató, gyümölcsös tétellel van dolgunk, amely bizony hosszan érződik a szánkban. 90 pont
Messiás 2019. A Badacsonyi Kutató új keresztezése. Mivel egy mindössze négy éve elismert fajtáról van szó, picit a fajtát is bemutatjuk. Több, mint húszéves kísérleti munka húzódik ezen új vörösbort adó fajta megjelenése mögött. Egyértelmű cél volt, hogy lehetőleg korábbi szüretelésű, így a nagy, nemzetközi fajtáknál (jóval) korábban érő fajtát hozzanak létre, amely azonban eléggé intenzíven mély színű ahhoz, hogy ne csak rozé alapanyag legyen belőle. Emellett fontos szempont volt a többféle hasznosíthatósága: a rozé mellett gyümölcsös, bisztro borként és akár fahordós tételként is kezelhető legyen. A cél elérése érdekében a két alanyfajta merlot és a szlovák dunaj fajta lett. A dunaj egy korán érő, zamatos kékszőlő fajta, maga is keresztezés, a kékoportó és a bouchet (azaz cabernet franc) keresztezése. A kékoportó révén értjük a korai beérést, a cabernet franc kétszeri előfordulásával (a merlot egyik „szülője” szintén a franc) pedig a sötét, erősen rubinos, már-már lilába hajló színt és az aromás ízvilágot. Cézárék még az országos elismerés előtt telepítettek, jelenleg 1 hektárral rendelkeznek belőle.
Sötét rubin szín, lilás reflexek. Elég intenzív, már-már aromás illatok, amelyek aztán az ízben is ugyanilyenek: szedres, fekete erdei gyümölcsös jegyek, sok tejcsokis, Merlot-ra hajazó ízvilággal. Bár használt barrique hordókban érlelték hat hónapig, a hordó csak elegánsan húzódik meg a háttérben, a gyümölcsös jegyek egyértelműen dominálnak. Ezzel egy könnyed fogyasztású, kellemes, jóivású bort kapunk. Közepesen hosszú korty. 88 pont.
Cabernet Franc 2017. Egy történelmi évjárat történelmi borának a hattyúdala a kóstoló hivatalos vége. Ugyanis a legeslegutolsó, a pincészetnél fellelhető Cézár cabernet franc-t bontjuk meg… Sötét, mélyrubin szín, egy nagyon pici zöldes árnyalat után gyönyörűen nyíló, fajtatipikus jegyek ánizsos, fűszeres (borsos) jegyekkel, nagyon picit még mindig húzó tanninokkal. Ez utóbbi mutatja, hogy ez a bor bizony még nem ért a csúcsára, így innen egy gyors üzenet azoknak, akiknek még van otthon belőle: 2-3 évig egész nyugodtan eltarthatják még, ez a bor fog újat mutatni akkor is. Most is egészen kiváló kóstolási élményt ad, 90 pont.
A nem hivatalos rész persze a pincében volt, ahol az ilyenkor Magyarországon már kötelező kör után néhány valóban érdekes tételt kóstolhattunk. A kötelező kör az első 2022-es tétel egy éppen leforrt irsai volt, természetesen. Azután azonban két friss, 2021-es malbec tételt nézhettünk meg: az egyik egy 260 literes amforában, a másik egy sokad töltésű barriqueban érlelődik. Az amfora nyer a gyümölcs, a finom fafahordós a finom hordós jegyek tekintetében, de mindkettő első osztályú, prémium tétel. Megyünk tovább a 2021-es évjárat meghatározónak szánt vöröseivel. Előbb a cabernet franc jön, amelynek már most fantasztikus a színe, az ízvilága, a még poros tanninok azonban jelzik, még bőven hordóban a helye. A messiás eme évjárata a kóstolt 19-es tétellel szemben, illetve azon túl egy erőteljes cseresznyés ízvilágot is tartalmaz, reméljük, ez nem fog eltűnni. Végül a merlot már most nagyon szép „merlot”-fűszeres, nagytestű bor, már selymes tanninokkal: itt már nem kell sok, hogy palackba, majd újabb pihentetés/érlelés után a piacra kerüljön.
És aki vagy egy hosszú hétvégére tervez, akár egy egész hétre, és nem „csak” Zalakarosról akar átugrani egy jó kis kóstolóra, annak Zalaszabaron a Zobori Élménypark, a 7 vezér Történelmi Kalandpark Garaboncon áll rendelkezésre. A másik oldalon Zalaváron a Kis-Balaton Látogatóközpont a Cirill és Metód emlékhellyel, a Kányavári sziget, valamint a Bivalyrezervátum Balatonmagyaród határában a legközelebbi látnivaló. Utóbbit a zárás előtti órában igazán érdemes meglátogatni, akkor a behajtást is nyomon lehet követni.