Karácsony előtt a csendesülés helyett a felpörgés állapota áll be. Alig van idő bármire, munkában mindenki mindent ilyenkor szeretne, az ajándékvásárlást minden évben októberig szeretnénk elvégezni, de legjobb esetben is december 23. lesz belőle. Van tartozásunk bőven, egyet törlesztünk, a többi majd kitölti a bejgli és virsli közti légüres teret. Most viszont három napra (tervezetten) elcsendesülünk, család, ünnep, pihenés, mellesleg bor- és gasztroélmények gyűjtése. Minden kedves olvasónknak nagyon boldog karácsonyt kívánunk!
A gyöngyösi Borpalota Szőlőbirtok és Pincészet vendégszerepelt a Luca-napi Varázslatokon Pécsett. Itt volt a Vylyan is, azon nem jegyzeteltünk annyira szorgalmasan, meg azokat a borokat talán jobban is ismerjük, viszont a Mátra mindig tartogat felfedezésre váró borokat. Jegyzeteltünk.
Fríz Chardonnay 2009
Megjelenésében csillogó, illatában elsőre kissé fajélesztős, aztán trópusi gyümölcsös, de nem túl intenzív, kissé fedett. Savai még éppen az elfogadható határán lavíroznak. A korty kétarcú, nem igazán találja meg igazi önmagát. Egyszerre akar vastag és krémesen sűrű lenni, meg friss és üde is, de ez inkább kissé éretlen zöldes ízekben jelentkezik. Így elég diszharmonikus a korty. Meg picit rövid is.
Őzike Szürkebarát – Olaszrizling 2008
Érdekes, de ezt a két fajtát talán még sosem kóstoltam házasításként. Pedig mennyire jó is tud lenni! Erőteljes, kissé sötétsárgás színvilágú bor. Illatában kései olaszrizling, mézesség és friss barackok játszadoznak. Megnyerő, egyszerre friss és melegséget árasztó. Szájban semmi csalódás, szép arányok, a test mellet kedves ivósság. Kerek, barackos ízek, a végén az olasz kesernyéje is beköszön. Jól hangolták, jól esik kortyolni, és bizony fröccsben sem teljesít rosszul!
Fríz Sauvignon Blanc 2009
Szinte hibátlan techno-sauvignon. Illata és íze is tobzódik a csalántól és a vágott fűtől, és bizony hosszú percek alatt sem akar alábbhagyni az aromatika intenzitása. A szájban már egészen fanyar csalános ízek köszönnek vissza, de még a tűréshatáron innen. Hosszú és tartalmas korty, hosszú és tartalmas lefutás. Igazándiból az élőt, a természeteset nem találni benne, de a technológia hibátlan.
Borpalota Zenit – Cserszegi Fűszeres 2009
Hűvös-mentás, petrolos illata néhány pillanatában rajnai rizlingre emlékeztet. Itt erőteljesebb jóval a cserszegi aromája, intenzív szőlőfürtöket is kapunk az illatban. Nagyon jó savkészlettel rendelkezik, szépen ropog a szájban. Itt már nem nyomul annyira a cserszegi, egy teljesen új, szerethető íz világot kapunk, mintha szépen érett szőlőbogyóba harapnánk. Megint egy jól eltalált párosítás, szépen egészítik ki egymást a fajták.
Borpalota Muscat Cuvée 2009 (Borpalota)
Muscat Ottonel, Muscat Lunel, Cserszegi Fűszeres, Zefír, Zenit félédes házasítása. Nem bántanánk meg ezt a bort, legyen elég annyi, hogy nem igazán találkozott a mi ízlésvilágunkkal. Émelyítően parfűmös az illatában és ízében is, túl sok és semmi természetes.
Borpalota Cabernet Franc Rosé 2010
Sötét színű rosé, szép komótosan csorog le a pohár falán. Mély, meleg illatok, erőteljes málnával. Már ez az is valamifajta krémes, sűrű anyagot juttat az ember eszébe. És ilyen is a szájban, vastag krémes és sűrű. De gyümölcsösen teszi ezt, megint málna és eper. Maradékcukorral, ez még nagyobb testet kölcsönöz neki. Magában nem sok a cukor, de egy száraz tétel után visszakóstolva egészen töménynek hatott. Nem a könnyed rosé-stílus képviselője, de határozott elképzelése van önmagáról.
Őzike Cabernet Franc – Zweigelt 2009
Reduktív technológiával készült, kedves, gyümölcsös illatú tétel. Van benne egy pici direkttermős felhang, de ez is jól áll neki a sok gyümölcs között. Ízben is abszolút gyümölcsök, mellettük meg szinte teljesen észrevétlen tannin. Meg fűszeres jegyek a zweigelt és kis borsosság a franc-nak köszönhetően. A sav vezeti bizony a kortyot, semmi nehézkesség, sűrűség. Megint nagyon jók az arányok, igazán csúszós, ivós gasztrobor, nagy beszélgetések, baráti összejövetelek hű társa.
Fríz Hárslevelű 2008
Jelenleg a pince zászlóshajója, és bizton állítható, hogy az ország egyik legjobb hárslevelűje. Sötét arany szín, olajos mozgás, megfontolt, komoly megjelenés. Hűvös, de mégis buja illatában aszalt kajszi, csipetnyi sárgadinnye, meg idővel kis méz. Nagyon hosszú és telt zamatok jellemzik, vastag és glicerines, sok-sok rétegét hosszan fejtegethetjük. Barack és mézes jegyek a zamatban, a savak mereven állnak, a magas alkohol egészen kellemesen átmelegíti a kóstolót. Öregedésnek semmi nyoma, érdemes belőle betárazni. (Még 40 ezer palackot rejt a pince mélye!)