Kérem Várjon!
Cikkek
Borok a hóesésben
Élőben jelentjük a szerkesztőségből 8.
zoranka
2013 March 26.

Néhány hetes kihagyás után ismét élőben jelentkezünk a szerkesztőségi nagyasztal mellől. Összegyűlt jónéhány új bor, új pincészet. Új lendület, van muffin, tavaszi hangulatunk van, fehérekkel kezdünk, lesz pár rozé, aztán a hóra való tekintettel egy tucat vörös. Elsősorban Schieber Szekszárdról és Agancsos Villányból. Meg ami még befutott, kezdünk máris, lehet csatlakozni.

Schieber Szekszárdi Chardonnay 2011

Illata tiszta, egész zöldalmás, grapefruitos, édesköménnyel, pici ánizzsal, de elsősorban gyümölcsös karakterű. Szájban nem túl komplex, bár jó ízek vannak benne. Kis szegfűszeges, édeskés fűszeresség, őszibarackos zamatos gyümölcsösség. Élő, friss, a vékonysága ellenére is szép, visszafogottnak tűnik. A maga árkategóriájában best buy. ***

Tarjányi Egri Rajnai Rizling 2011

Egy vendégbor is befutott, Eger a sorban. Illata érdekes. Szőlőcukros-cukorkás, kis fűszeresség. Ízben némi fanyarság, visszatér a pez-cukorka, kevésből tudjuk megismerni a rajnai rizlinget, az édesfanyarság egyelőre mindent felülír. Tartalmas, sok anyag van benne, elég sűrű, a vége alkohol érzetű. ***

A fehér körön máris túlléptünk, bemelegítésnek volt jó ez így, jöhetnek a rozék.

Schieber Szekszárdi Rozé Cuvée 2012

Karakteres, egyedi rozé. Illata friss gyümölcsös, nincs benne műviség, természetes piros gyümölcs, kis fanyarsággal a kortyban. Van ereje, dússága, kedvessége is emellett. Ha a bulikhoz minőségi rozét képzelünk el, ez lehetne az idol. Jó ez tisztán, szeretjük fröccsben, jó lesz még a nyár végén is, jó savgerinc tartja, nem érezzük a magas alkoholt, van teste, van élet benne. ****

Agancsos Villányi Rozé 2012

Pink rozé, illatszerbolt, Barbie-illat. Vagy egy kis mangó-chutney, illatos vegyesgyümölcs-pálinka. Kortyban kevés van mögötte, kis málnalekvár, pici alkoholos kesernye, nem túl nagy test, nem túl komplex, nem igazán izgalmas. **

Schieber Szekszárdi Kadarka Siller 2012

Igazán silleres szín, igazán silleres illat. Van ez az illat, ami ugye siller, nem más, vakon is tudjuk, szeretjük, kadarkás, fűszeres édesség. A korty élénk, ugyanakkor telt, érintésnyi tannin, egyszerre édes és savanykás, kesernyés és fűszeres. Tartalmas, ivós, lendületes, kerek, etalon. ****+

Átváltunk vörösbe. Jól állunk, paleo magvakat rágcsálunk, meg füstölt sajto muffint. SzabóZé medvehagymás sajtkréme még fedő alatt várja a kóstoló finisét.

Schieber Szekszárdi Kadarka 2011

Nagyon tiszta. Jön belőle a kadarka. Sok fűszer, sok gyümölcs, intenzíven jön, aztán kortyban is folytatja a kadarkásságot. Gazdag, jó extrakt, elég hosszan tart ki. Ne cizelláltságot várjuk tőle, de egyenessége, tisztasága kárpótol. Hamar kiürülnek a poharak, ez valszeg jó jel. ****

Agancsos Villányi Portugieser 2012

Kenyérhéjas, ropogós, borsos, alapvetően meggyes, kis aszaltas illat. Szikár anyag, kevesebb gyümölcsösséggel. Nem a simulós, tejkaramellás vonal, de szép tannin, túlmutat a portugieserén. Más vonal, hagyományosabb, háziborosabb, élő élmény, nincs benne megcsináltság. Kolbász, sonka, tejfölös túró, meg még ajvár mellé is tökéletes. ***

Agancsos Villányi Kékfrankos 2011

Illata egy kicsit kevés, jön némi meggy, némi cseresznye, kis szeder, csipetnyi vanília. Puncsos-kókuszos ízek, meggyes alapokon. Kis gumicukrosság, van egy kis madártej, van egy kis meggyespite. Szájban aztán a krémes meggyesség erősödik fel, kis élénkség, egész jól működik. ***

Kis szünet, pihenés, a billentyűzet kenszei kezébe kerül, ahogy a pinot noirral töltött pohár is. Kisebb vita a fajtáról és Villányról, míg megszületik az értékelés, kenszei nem a vitájukat hallgatta, inkább megírta mire gondol.

Agancsos Villányi Pinot Noir 2009

Megosztó, érthető, hiszen pinot. Van akinek jellegtelen, van, akinek korrekten képviseli a fajta szépségeit. Visszafogottan, de gyümölcsös az illata, meggy és cseresznye jön, meg diszkrét fahasználat. Ízben kicsit laposabb, de  gyümölcsös vonal megvan, alapvetően meg a savak vezetik, tannin picit porózus. Nem kiemelkedő, de korrekt tétel. *** alsó határán állapodik meg.

Danubiana Gróf Károlyi Pannon Cabernet Sauvignon - Merlot 2011

Jó bor, friss piros gyümölcsök, némi zöldpaprika, meggy, szeder, némi áfonya. Kortyban is csúszós, egyszerű struktúra, nincs benne semmi bonyodalom, de ezért szeretjük, kikérjük a következő poharat, Dusán csevapjához bevállalható, de sok minden ételhez még. Nem elmélkedni fölötte, rajta, de inni élvezettel. Jó áron. *** 

Agancsos Villányi Kánon 2009

Illata némi animalitással, kis likőrösséggel nyit. Hűvös, szárító, enyhén fűszeres, keserűcsokoládé. Nem találunk benne igazán izgalmat, fűszereket vagy gyümölcsöket. Száraz, szikár benyomást kelt a korty, és nem nyújt igazán érdekes struktúrát. Korrekt tétel, de nem lép túl a sablonokon. ***

Schieber Szekszárdi Cabernet Franc 2011

Nagyon egyenes, tiszta illat, sok borssal, fekete bogyósokkal. Nem mély, nem túl cizellált, de van benne fajtajelleg és nagyon szép. Jól iható, emellett sok tartalom van benne, valahogyan örömöt, könnyedséget sugároz, ár-érték arányban verhetetlen, nem kell sokat gondolkodni mellette, inni viszont jó. ***+

Schieber Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2009

Paprika és csoki illatban, egyszerűség, de tisztaság is jön. Kevésbé összetett, mint a franc, de belekötni sem igazán lehet. Belépő, ismerkedő kategória a fajta jövőbeni (vagy jelenlegi) szerelmeseinek, nagy izgalmakat azonban ne várjunk tőle, viszont sok pénzt sem kell adnunk érte. Megint kitűnő ár-érték arány. ***

A sor vége. Ami belefér, ami írásra ösztönzött minket. Volt, miről inkább nem szóltunk. Jobb. ha nem. De amiről írtunk, az belefér. Két hét múlva folytatjuk.