Bár a Borzsongás programok java része Villányban zajlott, péntek délután még kevés látogatót találtunk a borvidék központjában. A kisebb, célzott közönséget érintő programok teltházzal zajlottak, de a pincesoron nem kellett sorban állni.
Rövid tétovázás után tehát a (naplementével) átautóztunk Palkonyára, ahol a Hárságyi Pince készült programmal a Borzsongás keretében. A frissen kaszált fűbe heveredve (vagy a padokon ülve) lehetett hallgatni Molnár Dávid és Baksa Péter jazz duójának nagybőgős-gitáros dallamait, s közben kóstolni, meg falatozni.
„Több programmal készülünk az idei évre, és aktívan részt fogunk venni a borvidék életében” – ígéri Hárságyi Balázs, aki a borászat feladatai mellett a három és félszáz lelkes falu polgármesteri teendőit is ellátja. A borász ráadásul igyekszik teljes körű borturisztikai szolgáltatást nyújtani: feleségével, Rechnitzer Szilviával autentikus vendégházat tart fent a palkonyai pincesoron a présháza között a kikapcsolódásra vágyóknak. Koncert közben, a fűben üldögélve tartottunk egy gyors Hárságyi-kóstolót, íme a borjegyzet kenszeitől.
A Rozé 2008 korához képest meglepően élénk, gyümölcsös és viszonylag nagy testű bor nyugodtan fogyasztható még mindig (szódával, vagy anélkül). A 2008-as oportó meleg hatású, talán a szőlő túlérett a nagy melegben, kissé vesztett gyümölcsösségéből, savaiból. Testesebb, sűrűbb típusú oportó, melyből az új évjáratra érdemes lesz odafigyelni. A Bársony 2006 találó név: simogatja a szájat, kitűnőek a savai, nagyszerű állapotban szüretelt fajták (oportó, zweigelt, blauburger), remek bor, jól iható és abszolút a savai és a gyümölcsei vezetik.
Az Eklektika 2008 egészen érdekes, cabernet sauvignon és kékfrankos. A fiatal frankos szinte teljesen a háttérbe szorítja a sauvignont illatában és ízében is. Az utóízben erősödik fel a sauvignon, tele fűszerrel, hosszú bor, még rengeteget fog változni a palackban, nagyon érdekel, hogy mi lesz belőle, meddig lesz ennyire erőteljes a kékfrankos, s mikor bontakozik ki a sauvignon. A Cabernet Sauvignon Barrique 2007 nagyon érett anyag, november végi szüret, ennek ellenére semmi lekvár, semmi túlérettség, megint csak szépek a savak és mélyek a gyümölcsök, meg erőteljesen csokoládés az íze, szétomlik a szájban, gyönyörű fajtabor, hozzáillő hordóhasználattal.